Csont- és kalcium tartalom a nyers étrendben

Réka avatar

A nyers húsos csontok ehető csontot, izomhúst, zsírokat és kötőszövetet tartalmaznak. Az egyes húsos csontoknak ehető csont tartalma eltérő lehet, ezért az etetési mennyiségek is változnak. Az egyes csontos húsokban lévő ehető csontok mennyiségének kiszámítása a jelenlévő csont százalékos arányának ismeretében érhető el.

A kutyáknak és macskáknak tápanyag igényük van a kalciumra és a nyers étrendben a kalcium biztosításának egyik módja a nyers húsos csontok etetése. A nyers húsos csontok hozzáadását a nyers étrendhez két lépésben könnyen megvalósíthatjuk.

  • Csont és kalcium mennyiség: határozd meg a nyers húsos csontban lévő csont százalékos arányát
  • Nyers húsos csonttal való számolás: egyszerűen helyettesítsd be a nyers étrend százalékainak megfelelően a csontos húst

A kutyák és macskák számára javasolt ehető csont mennyisége eltérő táplálkozási igényeik miatt változhat. Soha ne feledkezz meg róla, hogy a kisállat méretének, életszakaszának és étkezési szokásainak megfelelő nyers húsos csontokat kell etetni.

Csont és kalcium mennyiség

Mindig jó, ha van egy általános elképzelésünk a csontos húsok csont arányáról. Az itt található adatok átlagok. Az hogy egy csirkenyak mennyi csontot tartalmaz nagyon sok szempont befolyásolja, például egyes vágóállatok mérete vagy súlya.

Számos nyers húsos csont rendelkezik táplálkozási adatokkal a csontok kalcium tartalmára vonatkozóan. Ezzel a témával Monica Segal könyve foglalkozik (K9 kitchen, magyar nyelven nem elérhető).

A kalcium tartalomra vonatkozó táplálkozási adatok azonban nem állnak rendelkezésre sok húsos csont esetében.

Csirke nyers húsos csontok

Nyers csontos húsCsont %Hús %Kalcium*
Egész csirke (belsőség és toll nélkül)32%68%N/A
Csirkefej75%25%N/A
Csirkenyak (bőrrel)36%64%N/A
Csirkenyak (bőr nélkül)1,15 g
Csirke szárny46%54%0,92 g
Csirke hát80%20%1,63 g
Csirke farhát44%56%1,33 g
Csirkemell20%80%N/A
Felső csirkecomb30%70%0,33 g
Csirkeláb60%40%N/A
Csirke alsócomb27%73%N/A
Csirkecomb (egész)21%79%N/A
*A kalcium 100g nyers húsos csontra vonatkozik

Kacsa nyers húsos csont

Nyers csontos húsCsont %Hús %Kalcium*
Egész kacsa (belsőség és toll nélkül)28%72%0,88 g
Kacsafej75%25%N/A
Kacsa farhát80%20%N/A
Kacsanyak50%50%N/A
Kacsaszárny39%61%N/A
Kacsaláb60%40%N/A
*A kalcium 100g nyers húsos csontra vonatkozik

Bárány nyers csontos hús

Nyers csontos húsCsont %Hús %Kalcium*
Bárány nyak32%68%N/A
Bárányborda27%73%1,36 g
*A kalcium 100g nyers húsos csontra vonatkozik

Nyúl nyers húsos csont

Nyers csontos húsCsont %Hús %Kalcium*
Egész nyúl (belsőség és szőr nélkül)28%72%0,62 g
Egész nyúl (belsőséggel és szőrrel)10%90%N/A
Nyúlfej75%25%N/A
*A kalcium 100g nyers húsos csontra vonatkozik

Pulyka nyers húsos csont

Nyers csontos húsCsont %Hús %Kalcium*
Egész pulyka (belsőség és toll nélkül)21%79%N/A
Pulykanyak45%55%1,84 g
Pulykaszárny33%67%2,9 g
Pulyka farhát50%50%N/A
Pulykamell14%86%N/A
Pulykacomb20%80%0,74 g
Pulykaláb38%62%N/A
*A kalcium 100g nyers húsos csontra vonatkozik

Számítsuk ki az ehető csontok mennyiségét
Ha a fenti táblázatokat már figyelemesen át tanulmányoztuk máris rá fogunk jönni, hogy kedvencünknek ugyanannyi csonttól miért van hol hígabb, hol nagyon kemény széklete.

Először is a csontokat két csoportba oszthatjuk, lágy és kemény, vagy erős csontok.

A lágy csontok közé tartozik a:

  • csirke
  • nyúl
  • fürj

A kemény, erős csontok:

  • kacsa
  • liba
  • marha
  • bárány
  • vadak
  • borjú

A pulyka valahol félúton helyezkedik el a kettő között.

Az, hogy egy csont kemény, vagy lágy az a kalcium tartalma befolyásolja. Ezért van az, hogy csirkeláb etetésénél normális széklet ürül, míg ugyanannyi kacsalábnál már valószínű, hogy fehér lesz és kemény.

A saját példánkat tudom nektek most ezzel kapcsolatban levezetni.

Hope normál étrendben 25% csontost eszik, mert ezzel nem porlik a széklet, ha kacsalábat kap, akkor 20%-ra le kell vinnem az arányt. Miért adok neki, akkor kacsalábat? Mert szereti, mert bár a kalcium bevitelét tudnám pótolni csak lágy csontokkal is, de a kemény csontoknak más az élvezeti értéke számukra.

Illetve vannak kedvencek – főleg az idősebbek – akik már jóval érzékenyebbek az étel csont tartalmára. Nálunk amellett, hogy figyelünk rá, hogy lágy vagy kemény csontot adunk érdemes a százalékokat is figyelembe venni. Például egy 10 éves kistestű kutya nem biztos, hogy 30% bőrös csirkenyak után – aminek 36%-a csont – normál székletet produkál 30% csirkefejjel, aminek 75%-a csont.

Egyet kérek, ezt olvasva ne kezdj el pánikolni. Ezekre a dolgokra saját magadtól is rájönnél tapasztalás útján. Ki kell tapasztalni kedvenced miből mennyit tolerál, és hidd el neki a változatosság nem lényeg. Ha találsz egy lágy csontot, amit szeret és tudod mennyi kell belőle, illetve egy keményet szintén ilyen feltételekkel, akkor ő nem fog megsértődni, ha évekig ezt a két csontos húst váltogatod neki.

Mi a helyzet a darált csontos hússal?

A darált csontos készítményeken a csomagoláson nem mindig van feltüntetve, hogy körülbelül mennyi csontot tartalmaznak. Ez általában egyébként 25-30% között van. Itt is csak a tapasztalást tudom mondani. Mondjuk, ha darált csontossal álltok át, és szeretnél egészet adni, akkor fontos, hogy figyeld a csont tartalmat, pl. ha egy 30%-os csont tartalmú darált után kacsalábbal próbálkoztok, abból valószínűleg kevesebb kell majd, mert magasabb a csont tartalma.

Mit legyen a fennmaradó százalékokkal? Vagy ha lágy a széklet honnan vegyem el?
A csontos hús százaléka mindig a húsrészből jön le. A belsőséget és a rostot nem szoktuk piszkálni ilyenkor. Ha sok a csont 5%-kot elveszünk és hozzáadjuk a hús részhez, ha kevés akkor pedig pont fordítva. Egészen addig, amíg be nem áll a széklet normálisra.

Összegzés

A nyers húsos csontok kiváló kalciumforrások. Fontos azonban tudni, hogy a tényleges ehető csont mennyisége csontos húsonként változhat. Mindig minden esetben húsos csontként számolunk vele. A kutyád meg tudja mutatni mikor mire van szüksége, csak figyelned kell rá. Ha a kalciumról van szó, akkor a székletet kell figyelni. Ez főleg darált csontos esetén fontos, mert előfordulhat, hogy különböző időben gyártott azonos termékek mind más és más csont aránnyal rendelkeznek, az erre érzékeny kedvencek pedig ezt meg is fogják mutatni.

Forrás: https://perfectlyrawsome.com/, saját írás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük