Az a csodálatos zöld pacal

Réka avatar

A kutyák szeretik a pacalt és nekünk is ezért szeretnünk kellene.

Úgy tűnik, a pacal az, ami megkülönbözteti a kezdő nyers etetőt egy régi motorostól. Ha az avatatlanok közé tartozol, elárulom, hogy a pacal igazi csemege a kutyádnak. És bár lehet egy hátránya (a szaga)… ez nem befolyásolja mindazt a jót, amit a kutyádnak okoz.

A tapasztalt nyers etetők ezzel tisztában vannak és már nem finnyáznak porciózás közben. Tehát rántsuk le a leplet a pacal csodáiról, mielőtt egyetlen hibájáról beszélnénk.

Mi az a pacal?

A pacal a kérődző (legelő) állatok gyomra, beleértve a teheneket, a kecskéket és a juhokat. A kérődzők gyomrának négy kamrája van. Ezek szisztematikusan lebontják a füvet emésztőenzimekkel , gyomornedvekkel és aminosavakkal.

Láthattál már pacalt a szupermarketek polcain. Fehér és fehérített formában. Nem ezzel akarod etetni a kutyádat… ez mentes minden tápértéktől. Zöld pacalt szeretne a kutyád. Ez az a cucc, ami közvetlenül az állatból jön ki, és tele van mindazzal a csodálatos dologgal, amivel a füvet emésztik.

Miért kell zöldnek lennie?

A zöld szó nem a színére utal, hisz ha jobban megnézzük inkább mondanánk rá, hogy szürkés-barnás. A zöld csak azt jelenti, hogy nyers és feldolgozatlan… az állatból származik. Ez azt jelenti, hogy még mindig van benne előemésztett növényi anyag, és ez nagyon jó a kutyáknak.

Fontos, hogy kutyád pacalja ne csak zöld legyen, hanem nyers is. A főzés elpusztítja a pacalban lévő fontos emésztőenzimeket. Ezért kell kerülni az esetlegesen feldolgozott konzerv termékeket is.

A pacal jó a kutyáknak?

A zöld pacal nem csak jót tesz a kutyának, de kifejezetten szeretik is. Nem kell rávenni őket, hogy egyék. Sokan pacalt használnak arra, hogy a kutyákat más dolgokra is rávegyék.

És a pacalnak van néhány nagy előnye…

6 ok, amiért a pacal jó a kutyák számára

1. A pacal javítja az emésztést

A pacal kiválóan alkalmas emésztési panaszokra. Ha a kutya főtt étrenden van vagy tápoztok, akkor enzimhiányos lehet. A nyers pacal pedig tele van emésztőenzimekkel és jótékony baktériumokkal. Segítenek a kérődző állatoknak megemészteni a táplálékát, így a kutyáknál is jobb emésztést tesz lehetővé.

Az emésztőenzimek tisztítják a vért, eltávolítják a méreganyagokat, a parazitákat és a gombákat. Emellett javítják az anyagcserét, a hormonműködést és erősítik az immunrendszert.

Gondolj bele, mennyit költesz palackozott emésztőenzimekre és probiotikumokra. Ugyanezek a csodálatos, természetes anyagok bőségesen megtalálhatók a pacalban is.

2. A pacal tele van tápanyagokkal

A pacal tele van tápanyagokkal: ásványi anyagokkal, aminosavakkal és esszenciális zsírsavakkal.

A tápanyaghiányos kutyák krónikus hasmenésben, rossz bőr- és szőrzetben, ínygyulladásban, belső gyulladásban, vírusos és bakteriális fertőzésekben, valamint túlzott gombásodásban szenvedhetnek.

Javíthatsz egészségi állapotukon, ha pacalt adsz az étrendjükhöz, és akkor beviszi a következő tápanyagokat:

  • Mangán, vas, kálium, cink, réz és szelén
  • B-komplex vitaminok
  • A-, C-, D- és E-vitamin
  • A kalcium és a foszfor tökéletes 1:1 aránya
  • Az omega-6 és omega-3 esszenciális zsírsavak tökéletes egyensúlya
  • Linol és linolén zsírsavakat tartalmaz
  • Prebiotikumok és probiotikumok
  • Aminosavak

3. A pacal támogatja a bélrendszer egészségét és immunitását

A zöld pacal nemcsak a kutyáknak jó, hanem a bélrendszerében található jó baktériumoknak is.

A beleket több száz különféle baktérium vagy mikroflóra népesíti be. Őket „jó fiúkra” és „rosszfiúkra” osztják. A káros baktériumok egészségügyi problémákat okoznak. Ide tartozik az e-coli, a szalmonella, a campylobacter és a listeria. Ezek az élelmiszerekből és a környezetből származnak. Megbetegíthetik a kutyáját, ha nem védik a jó baktériumokat.

A jó baktériumok javítják az immunrendszer működését azáltal, hogy felülkerekednek a rossz baktériumokat. Ez fenntartja az egészséges mikroflórát a bélben. A zöld pacal tele van Lactobacillus acidophilusszal. Ez az egyik bakteriális „jófiú” és a probiotikumok fő összetevője. A kutya bélrendszere csak meghatározott mennyiségű mikroorganizmust képes táplálni. Több jó baktériumot kell fogyasztani, hogy kiszorítsa a rossz baktériumokat.

Sok egészségügyi problémát a jó baktériumok és a rossz baktériumok egyensúlyának felborulása okoz a mikroflórában. Az idősebb kutyák különösen hajlamosak erre. A bélrendszerükben általában alacsonyabb a hasznos baktériumok szintje.

Adj hozzá nyers, zöld pacalt kutyád étrendjéhez. Fenntartja a mikroflóra egészséges egyensúlyát és több B-vitamint termel. A pacal más egészségügyi rendellenességeket is megelőz.

Íme az acidophilus egyéb előnyei:

  • Kezeli a hasmenést
  • Segíti az emésztést
  • Krónikus székrekedést kezel
  • Kezeli az irritábilis bél szindróma tüneteit
  • Fokozza az immunrendszer működését
  • Csökkenti a pollenallergia kockázatát (vagy ha allergiára hajlamos a kedvenc, kihozza azt)

4. A pacal jó a vesebetegségben szenvedő kutyák számára

A nyers zöldpacal segíthet a vesebetegségben szenvedő kutyáknak. Alacsony foszforszintje van, ami nem ütközik a vese étrenddel. A kutyák szeretik az illatát és az ízét, így ez evésre ösztönzi a beteg kutyát. Magas nedvességtartalommal is rendelkezik, amely támogatja a jó hidratálást.

A pacal természetes élelmiszertermék. Nincs feldolgozva, és nem tartalmaz szintetikus adalékanyagokat. Ez megkönnyíti a kutya számára a gyógyuláshoz vezető tápanyagok megemésztését és felszívódását.

5. Az ételérzékeny kutyák ehetnek pacalt

A pacal alacsony allergiás reakciót vált ki, és táplálékallergiás vagy érzékeny emésztőrendszerű kutyákkal etethető . Ez azért van így, mert alacsony mioglobin szintje miatt fehér húsnak tartják. Ez az a fehérje, amitől a vörös hús vörös lesz. A pacalra gyakran kevésbé reagálnak a vörös húsra érzékeny kutyák. A birka- vagy bárány pacal szintén jó alternatíva, ha a kutya csirkére vagy marhahúsra érzékeny.

Viszont pollen allergia esetén a benne található zöld növényi részek akár fokozhatják is a meglévő allergiás reakciót.

6. A pacal javítja kutyája fogainak egészségét

A pacal rágása javíthatja kutyák fogainak egészségét. Adj kutyádnak egy nagy gumiszerű pacal darabot, és olyan lesz, mintha egy fogkefét adtál volna neki. Megmozgatja az állkapcsát, masszírozza az ínyét és kaparja a fogait. Ezenkívül jól emészthető, így a kutyád a rágási élvezet mellett tápanyagokhoz is jut.

Rossz hír…

Most beszéljünk az elefántról a porcelánboltban… a bűzről.

Igen, a városi legendák igazak, a pacal tényleg egy szagos eledel. Végtére is, ez egy állat gyomra, ahol megkezdődött annak az erjesztése, amit megevett.

De ahelyett, hogy a szörnyű szagra gondolnál, gondolj arra, hogy a pacal milyen nagyszerű dolgokat fog tenni a kutyáddal. És hidd el, a szaghoz egy idő után hozzá is lehet szokni.

Hol lehet pacalt beszerezni?

Egyre több állateledel boltban van már fagyasztó, de az országban rengeteg BARF bolt is található, ahol mindenképp fogsz kapni nyers, fagyasztott pacalt.

Az állateledel boltok polcain megjelentek már a konzerv pacalok is, ám mint említettem az elején ezek feldolgozott mivoltukból kerülendők, maximum rost forrásként építhetők be az étrendbe.

A darált pacal a legelterjedtebb, de vannak ahol már lehet kapni daraboltat is. Mind a kettő remek választás, ha egy olyan rost forrást keresel, ami nem csak rost tartalma miatt hasznos kutyád étrendjében.

Ehetnek a kutyák minden nap pacalt?

Ez teljesen rád van bízva, akár a mindennapi életetek része is lehet, de akkor is hasznos, ha csak havonta néhányszor kerül bele az étrendbe. A zöldségeket nem kedvelő kutyák is imádják, így bátran ajánlom első számú rost forrásként.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük