Esszenciális takarmány összetevők: Vízben oldódó vitaminok II.

Réka avatar

A vitaminok olyan szerves anyagok, amelyek különböznek a fehérjéktől, zsíroktól és szénhidrátoktól, és nem szintetizálhatók olyan mennyiségben, amely elegendő a normál élettani működés fenntartásához. vízben oldódó vitaminok feleslege nem raktározódik el a testszövetekben, hanem a máj és a vese szűri ki, és a vizelettel távozik. A vízben oldódó vitaminok megtalálhatók az állati és növényi élelmiszerekben, és az ajánlott mennyiségeket naponta be kell tartani.

Nyolc esszenciális vízben oldódó vitamin létezik a kutyák és macskák számára. A B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B7-, B9- és B12-vitaminok esszenciális vízoldékony vitaminok. Ezenkívül a kolin egy vitaminszerű vegyület, amely elengedhetetlen az egészséges működéshez. Ezeket a tápanyagokat a szervezet nem tudja megfelelő mennyiségben szintetizálni, ezért táplálékkal kell bevinni őket.

Az alábbiakban közölt információk egészséges kutyán alapulnak, és az ajánlott adagok az élettani állapottól függően változhat. Az esszenciális vízben oldódó vitaminok iránti igény a növekedéstől, a szoptatástól, a vemhességtől, az egészségi állapotoktól és az étrenden belüli tápanyag kölcsönhatásoktól függ.

B7-vitamin (biotin)

A biotin egy vízben oldódó vitamin, amely a szénhidrátok glükózzá alakításához, energiaként való felhasználáshoz, aminosavak és zsírsavak előállításához, valamint a fehérjék anyagcseréjéhez szükséges.

Az amerikai Nemzeti Kutató Tanács (NRC) meghatározta a kutyák és macskák ajánlott B7-vitamin szükségletét 1000 kcal-ra vonatkozóan:

Felnőtt kutya

Nincs adat

Kölyök kutya

Nincs adat

Felnőtt macska

  • 60mcg ajánlott mennyiség

Kiscica

  • 60mcg ajánlott mennyiség

A biotin szükséglet körülbelül felét a bélmikrobák állítják elő, a fennmaradó szükségletet pedig az étrend biztosítja. A nyers tojásfehérjét tartalmazó étrendnél, vagy antibiotikumos kezelés során nagyobb a biotin igény.

Marhamáj
28g: 10,26 mcg

Tojás
1 közepes tojás: 6,36mcg

Vörös lazac
28g: 1,67 mcg

Darált marhahús
28g: 1,2 mcg

Sok élelmiszeren nincs feltüntetve a B7-vitamin szint. Azonban sokféle élelmiszerben megtalálható. Az oxidáció, a befőzés, a hő és az oldószeres extrakció gyakori feldolgozási eljárások, amelyek az élelmiszerekben a biotin csökkenését eredményezik.

B9-vitamin (folsav)

A folsav fontos szerepet játszik a DNS szintézisében, a sejtek növekedésében és a sejtek működésében. Ezenkívül szükséges az aminosav- anyagcseréhez, a kreatinin képződéséhez, és szimbiotikus kapcsolatban áll a B12-vitaminnal, hogy homociszteinből metionint állítson elő.

Az amerikai Nemzeti Kutató Tanács (NRC) meghatározta a kutyák és macskák ajánlott B9-vitamin szükségletét 1000 kcal-ra vonatkozóan:

Felnőtt kutya

  • 67,5 mcg ajánlott mennyiség

Kölyök kutya

  • 68mcg ajánlott mennyiség

Felnőtt macska

  • 188mcg ajánlott mennyiség

Kiscica

  • 188mcg ajánlott mennyiség

A folsav számos élelmiszerben megtalálható. A máj, a tojás és a leveles zöldségek azonban magasabb koncentrációban tartalmaznak.

Pulykamáj
28g: 191mcg

Csirkemáj
28g: 166mcg

Marhamáj
28g: 82mcg

Marhavese
28g: 28mcg

Tojás
1 közepes tojás: 21mcg

A folsav különféle tárolási körülmények között instabil, és a hő, a hosszan tartó fagyasztási idő és a vízben való tárolás hatására elpusztul.

B12-vitamin (kobalamin)

A kobalamin fontos szerepet játszik az agy és az idegrendszer működésében, valamint a DNS, RNS és vörösvérsejtek létrehozásában.

Az amerikai Nemzeti Kutató Tanács (NRC) meghatározta a kutyák és macskák ajánlott B12-vitamin szükségletét 1000 kcal-ra vonatkozóan:

Felnőtt kutya

  • 8,75 mcg ajánlott mennyiség

Kölyök kutya

  • 8,75 mcg ajánlott mennyiség

Felnőtt macska

  • 5,6 mcg ajánlott mennyiség

Kiscica

  • 5,6 mcg ajánlott mennyiség

A kobalamint csak bizonyos mikroorganizmusok szintetizálják. Ezért a B12-vitamint az étrendben kell biztosítani. A növényi összetevők nagyon kevés kobalamint tartalmaznak, amely elsősorban a húsalapú élelmiszerekben található meg.

Marhamáj
28g: 16,75 mcg

Makréla
28g: 2,5 mcg

Emu
28g: 1,91 mcg

Szarvas
28g: 1,79 mcg

Marhahús
28g: 0,69 mcg

Tojás
1 közepes tojás: 0,39 mcg

A fehér izomhús , például a csirke és a pulyka, kisebb mennyiségben tartalmaz B12-vitamint, mint a vörös hús. A vörös izom húst, májat és halat tartalmazó nyers diéta nélkülözhetetlen kobalamint biztosít.

A vitamin felszívódási zavara miatt kialakuló egészségügyi állapotok, mint például az exokrin hasnyálmirigy-elégtelenség (EPI) esetés, fennáll a B12-vitamin hiányának veszélye. Ezért az EPI-ben szenvedő háziállatoknak nagyobb a B12-vitamin szükségletük.

Kolin (B8-vitamin)

A kolin egy makrotápanyag, mely szükséges a máj és az agy megfelelő működéséhez, biztosítja az idegrendszer és az izmok egészséségét, valamint hozzájárul a normális anyagcsere fenntartásához.

Az amerikai Nemzeti Kutató Tanács (NRC) meghatározta a kutyák és macskák ajánlott kolin szükségletét 1000 kcal-ra vonatkozóan:

Felnőtt kutya

  • 425 mg ajánlott mennyiség

Kölyök kutya

  • 425 mg ajánlott mennyiség

Felnőtt macska

  • 637 mg ajánlott mennyiség

Kiscica

  • 637 mg ajánlott mennyiség

Marhamáj
28g: 94,3 mg

Tojás
1 közepes tojás: 129 mg

Fürj tojás
1 átlagos tojás: 23,7 mg

Gorbusalazac
28g: 26,8 mg

Vörös lazac
28g: 26,8 mg

Makréla
28g: 18,4 mg

A kolin a májban szintetizálódik B12-vitaminból és folsav hatására, de ez nem jelenti azt, hogy nem előnyös egy B8-vitamin tartalmú étrend.

Nem esszenciális vízben oldódó vitaminok

A C-vitamin nem esszenciális vízben oldódó vitaminnak számít. A szervezet megfelelő mennyiségben képes szintetizálni az egészséges kutya- vagy macskaféléknek nincs szükségük rá a táplálkozásból.

C-vitamin

A C-vitamin két fő funkciója az, hogy antioxidáns és a szabadgyök-fogó. Kutyáknak és macskáknak nincs ajánlott C-vitamin mennyiség előírva.

Mángold
28g: 8,5 mg

Kelkáposzta
28g: 26,5 mg

Brokkoli
28g: 25,3 mg

Eper
28g: 16,7 mg

Káposzta
28g: 10,4 mg

A kutyák és macskák az L-gulonolakton-oxidáz enzim által a glükuronsav útvonalon keresztül képesek saját C-vitamint szintetizálni glükózból. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a C-vitaminban gazdag étrend nem előnyös.

Összegzés

A B7-, B9- és B12-vitamin a nyolc esszenciális vízben oldódó vitamin közé tartozik a B1-, B2-, B3-, B5- és B6-vitaminokkal együtt. Ezenkívül a kolin egy vitaminszerű vegyület, amely szintén az esszenciális vízben oldódó vitaminok közé tartozik.

Összességében a vízben oldódó vitaminok nagyobb koncentrációban találhatók a vörös izomhúsokban, a májban, a halakban és a leveles zöldségekben. A felesleges vitaminok nem raktározódnak a test szövetekben, és az ajánlott mennyiségét naponta be kell juttatni az optimális egészség érdekében.

Forrás: https://perfectlyrawsome.com/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük