Esszenciális takarmány összetevők: Vízben oldódó vitaminok I.

Réka avatar

A vitaminok olyan szerves anyagok, amelyek különböznek a fehérjéktől, zsíroktól és szénhidrátoktól, és nem szintetizálhatók olyan mennyiségben, amely elegendő a normál élettani működés fenntartásához. vízben oldódó vitaminok feleslege nem raktározódik el a testszövetekben, hanem a máj és a vese szűri ki, és a vizelettel távozik. A vízben oldódó vitaminok megtalálhatók az állati és növényi élelmiszerekben, és az ajánlott mennyiségeket naponta be kell tartani.

Nyolc esszenciális vízben oldódó vitamin létezik a kutyák és macskák számára. A B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B7-, B9- és B12-vitaminok esszenciális vízoldékony vitaminok. Ezenkívül a kolin egy vitaminszerű vegyület, amely elengedhetetlen az egészséges működéshez. Ezeket a tápanyagokat a szervezet nem tudja megfelelő mennyiségben szintetizálni, ezért táplálékkal kell bevinni őket.

Az alábbiakban közölt információk egészséges kutyán alapulnak, és az ajánlott adagok az élettani állapottól függően változhat. Az esszenciális vízben oldódó vitaminok iránti igény a növekedéstől, a szoptatástól, a vemhességtől, az egészségi állapotoktól és az étrenden belüli tápanyag kölcsönhatásoktól függ.

B1-vitamin (tiamin)

A tiamin egy vízben oldódó vitamin, amely a szénhidrátok glükózzá történő metabolizmusához szükséges. A B1-vitamin kulcsszerepet játszik az idegek, az izmok és a szív egészségében is.

Az amerikai Nemzeti Kutató Tanács (NRC) meghatározta a kutyák és macskák ajánlott tiamin szükségletét 1000 kcal-ra vonatkozóan:

Felnőtt kutya

  • 0,56mg az ajánlott mennyiség

Kölyök kutya

  • 0,34mg az ajánlott mennyiség

Felnőtt macska

  • 1,4mg az ajánlott mennyiség

Kiscica

  • 1,1mg a minimális mennyiség
  • 1,4mg az ajánlott mennyiség

A tiamin számos élelmiszerben megtalálható. Az állati szövetek tartalmazzák a legtöbb B1- vitamint, azonban növényi összetevőkben is megtalálható.

Marha vese
28g: 0,101mg

Kékajkú kagyló
28g: 0,084mg

Marhamáj
28g: 0,053mg

A B1- vitamin szükséglet az étrendben lévő szénhidrátok mennyiségétől függ. Az állati fehérjéket, például marha belsőséget tartalmazó nyers étrend azonban könnyen teljesíti az ajánlott tiamin mennyiséget.

Egyes halak tiaminázt tartalmaznak, amely egy olyan enzim, amely gátolja a tiamin működését a szervezetben. A halak és kagylók etetésekor a tiamináz tartalmú élelmiszerek korlátozása javasolt.

B2-vitamin (riboflavin)

A riboflavin egy vízben oldódó vitamin, amely a koenzim aktivitáshoz, az energiatermeléshez, a sejt működéséhez, a növekedéshez és a fejlődéshez szükséges. A B2-vitamin a zsírok és aminosavak anyagcseréjében is fontos szerepet játszik .

Az amerikai Nemzeti Kutató Tanács (NRC) meghatározta a kutyák és macskák ajánlott riboflavin szükségletét 1000 kcal-ra vonatkozóan:

Felnőtt kutya

  • 1,05mg minimális mennyiség
  • 1,3mg az ajánlott mennyiség

Kölyök kutya

  • 1,3mg az ajánlott mennyiség

Felnőtt macska

  • 1mg az ajánlott mennyiség

Kiscica

  • 1mg az ajánlott mennyiség

A B2-vitamin megtalálható minden élelmiszerben, beleértve a fehérjéket is. Az étrend összetevőitől függően a vastagbélben lévő baktériumok riboflavint termelnek, amelyet a vastagbél szív fel. A vastagbélben termelődő vitamin mennyisége a növényi alapú élelmiszerek elfogyasztásától függ.

Marha vese
28g: 0,805mg

Marhamáj
28g: 0,778mg

Csirkemáj
28g: 0,503mg

Marhaszív
28g: 0,257mg

A riboflavin nagy mennyiségben megtalálható olyan szerv húsokban, mint a máj, a szív és a vese. Ezen kívül a magasabb szénhidrát tartalmú zöldségek serkentik a termelését a vastagbélben.

B3-vitamin (niacin)

A niacin egy vízben oldódó vitamin, amely a szénhidrátok glükózzá történő átalakításához szükséges, hogy energiaként felhasználható legyen, makromolekulákat termel (beleértve a zsírsavakat és a koleszterint), elősegíti a DNS-javítást és a stresszre adott válaszokat.

Az amerikai Nemzeti Kutató Tanács (NRC) meghatározta a kutyák és macskák ajánlott niacin szükségletét 1000 kcal-ra vonatkozóan:

Felnőtt kutya

  • 4,25mg az ajánlott mennyiség

Kölyök kutya

  • 4,25mg az ajánlott mennyiség

Felnőtt macska

  • 10mg az ajánlott mennyiség

Kiscica

  • 10mg az ajánlott mennyiség

A kutyák képesek niacint szintetizálni triptofánból. Ezért a niacin étrendi szükséglete a triptofán szintjétől függ. A macskák viszont nem képesek triptofánból niacint előállítani, ezért azt megfelelő mennyiségben kell bevinni az étrendbe.

Marhamáj
28g: 3,725mg

Csirkehús
28g: 2,7mg

Makréla
28g: 2,573mg

Marha vese
28g: 2,28mg

B5-vitamin (pantoténsav)

A pantoténsav egy vízben oldódó vitamin, amely a koenzim és a hordozófehérje szintéziséhez szükséges. A B5- vitamin fontos szerepet játszik a fehérjék, szénhidrátok és zsírok metabolizmusában is.

Az amerikai Nemzeti Kutató Tanács (NRC) meghatározta a kutyák és macskák minimális és ajánlott pantoténsav szükségletét 1000 kcal-ra vonatkozóan:

Felnőtt kutya

  • 3,75mg az ajánlott mennyiség

Kölyök kutya

  • 3,75mg az ajánlott mennyiség

Felnőtt macska

  • 1,15mg a minimális mennyiség
  • 1,44mg az ajánlott mennyiség

Kiscica

  • 1,15mg a minimális mennyiség
  • 1,44mg az ajánlott mennyiség

A „pantotén” azt jelenti, hogy „mindenütt megtalálható”, mivel ez a vitamin számos élelmiszerforrásban megtalálható. Bár a B5-vitamin számos élelmiszerben megtalálható, a jelenlevő mennyiség általában nem elegendő az ajánlott mennyiségek teljesítéséhez.

Marhamáj
28g: 2,025mg

Marha vese
28g: 1,12mg

Csirkemáj
28g: 1,76mg

Marhaszív
28g: 0,507mg

A pantoténsav számos különféle élelmiszerben megtalálható, de magasabb koncentrációban a húsalapú összetevőkben. A nyers izom húst és szerveket tartalmazó nyers étrend elegendő mennyiségű B5-vitamint tartalmaz.

B6-vitamin (piridoxin, piridoxamin és piridoxál)

A B6-vitamin egy vízben oldódó vitamin, és létfontosságú szerepet játszik az idegrendszer normál működésében, a vörösvértestek képződésében, az immunrendszerben és a pszichológiai funkciókban. A piridoxin szükséges a triptofán niacinná történő átalakításához, a B6-vitamin szükségletet az étrendben lévő fehérje mennyisége befolyásolja.

Az amerikai Nemzeti Kutató Tanács (NRC) meghatározta a kutyák és macskák minimális és ajánlott B6-vitamin szükségletét 1000 kcal-ra vonatkozóan:

Felnőtt kutya

  • 0,375mg az ajánlott mennyiség

Kölyök kutya

  • 0,375mg az ajánlott mennyiség

Felnőtt macska

  • 0,5mg a minimális mennyiség
  • 0,625mg az ajánlott mennyiség

Kiscica

  • 0,5mg a minimális mennyiség
  • 0,625mg az ajánlott mennyiség

A B6-vitaminnak három különböző természetes formája létezik: piridoxin, piridoxamin és piridoxál, amelyek mindegyike a vitamin természetes formája, és számos élelmiszerben megtalálható. A növényi összetevők túlnyomórészt piridoxint, a húsalapú élelmiszerek piridoxált és piridoxamint tartalmaznak.

Vörös lazac
28g: 0,173mg

Makréla
28g: 0,113mg

Csirkehús
28g: 0,229mg

Marhahús
28g: 0,160mg

A B5-vitaminhoz hasonlóan a piridoxin is számos különféle élelmiszerben megtalálható, de a húsalapú összetevőkben magasabb koncentrációban van jelen. A növényekben található piridoxin stabilabb, mint a piridoxál és a piridoxamin, amely a húsalapú összetevőkben található. Az állati eredetű élelmiszerek feldolgozása során a piridoxál és a piridoxamin átlagos vesztesége 0-40%.

Egy kiegyensúlyozott nyers étrend megfelelő mennyiségben tartalmaz B6-vitamint.

Összegzés

A vízben oldódó vitaminok ajánlott mennyiségét naponta be kell tartani, és nem lehet idővel kiegyensúlyozni, mert a szervezet nem tárolja a felesleget. A belsőségek, a halak, a hús illetve kis mennyiségben zöld leveles zöldségekből, magvakból és tojásból álló étrend kielégíti kedvenceink minden igényét. Ha ezek az összetevők nem szerepelnek a nyers étrendben, akkor a táplálkozási hiányosságok pótlására kiegészítők hozzáadása szükséges.

A BARF étrend, vagy a Prey modell könnyen kielégíti a vízben oldódó vitamin igényt. Azonban az egyes vízben oldódó vitaminok mennyisége, amelyre egy kisállatnak szüksége van, számos tényezőtől függ, beleértve a növekedést, a vemhességet, a szoptatást és az egészségügyi állapotokat.

Forrás: https://perfectlyrawsome.com/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük