Esszenciális takarmány összetevők: Mikro ásványi anyagok

Réka avatar

Az ásványi anyagok az élelmiszerekben található szervetlen anyagok, amelyek makro (nagy) és mikro (kis) mennyiségben találhatók meg. A hat alapvető mikro-ásványi anyagok közé tartozik a vas, a cink, a réz, a jód, a szelén és a mangán. Ezeket az ásványi anyagokat nem lehet olyan mennyiségben szintetizálni, amely elegendő ahhoz, hogy fenntartsa a normál fiziológiás működést, ezért a táplálékkal kell bevinni őket.

Az alábbiakban közölt információk egészséges kutyán vagy macskán alapulnak, és az ajánlott mennyiségek a fiziológiai állapottól függően változhat. Az esszenciális mikro ásványi anyagokkal szemben támasztott követelmények a növekedéstől, a szoptatástól, a vemhességtől, az egészségi állapottól és az étrenden belüli tápanyag kölcsönhatásoktól függenek.

Vas

A vas a test szöveteiben hemoglobin és mioglobin formájában van jelen. A vas számos enzim- és fehérje válaszban jelen van, amelyek szükségesek az oxigén aktiváláshoz, az oxigén- és az elektron szállításhoz.

Az amerikai Nemzeti Kutató Tanács (NRC) meghatározta a kutyák és macskák minimális és ajánlott vas szükségletét 1000 kcal-ra vonatkozóan:

Felnőtt kutya

  • 7,5mg az ajánlott mennyiség

Kölyök kutya

  • 18mg a minimális mennyiség
  • 22mg az ajánlott mennyiség

Felnőtt macska

  • 20mg az ajánlott mennyiség

Kiscica

  • 17mg a minimális mennyiség
  • 20mg az ajánlott mennyiség

A vas minimális mennyiségben előfordul minden nyers húsban és csontban, de nagy mennyiségben a belsőségekben van jelen.

Marha lép
28g: 12,6mg

Kacsamáj
28g: 8,66mg

Csirkemáj
28g: 2,55mg

Kékajkú kagyló
28g: 1,9mg

Marhamáj
28g: 1,4mg

A nem-hem vas (növényi alapú) felszívódási sebességét befolyásolja a szervezet jelenlegi vas állapota, a tanninok és fitátok jelenléte, valamint a specifikus ásványi anyagok feleslege.

Az ajánlott vasszükséglet könnyen kielégíthető egy belsőségeket is tartalmazó nyers étrenddel. Fontos azonban megjegyezni, hogy a kölyökkutyák és macskák számára ajánlott mennyiség több mint kétszerese a felnőtt kutyáknak ajánlott mennyiségnek. Ilyen esetekben a lép etetése mindenképp indokolt!

Cink

A cink fontos szerepet játszik számos élettani funkcióban, mint például a nukleinsav anyagcsere, a fehérjeszintézis, a szénhidrát-anyagcsere, az immunkompetencia, a bőr- és sebgyógyulás, a sejtek replikációja és differenciálódása, növekedése, szaporodása és hormontermelése.

Az amerikai Nemzeti Kutató Tanács (NRC) meghatározta a kutyák és macskák minimális és ajánlott cink szükségletét 1000 kcal-ra vonatkozóan:

Felnőtt kutya

  • 15mg az ajánlott mennyiség

Kölyök kutya

  • 10mg a minimális mennyiség
  • 25mg az ajánlott mennyiség

Felnőtt macska

  • 18,5mg az ajánlott mennyiség

Kiscica

  • 12,5mg a minimális mennyiség
  • 18,5mg az ajánlott mennyiség

A cink jelen van a nyers izom húsban, különösen a vörös húsban, de néhány táplálékforrásban magasabb koncentrációban van jelen.

Marhahús
28g: 1,56mg

Szarvashús
28g: 1,19mg

Bárányhús
28g: 1mg

Pulykahús
28g: 0,36mg

Az vörös húst tartalmazó nyers étrend megfelelő mennyiségben tartalmaz cinket. Ezenkívül a cink ajánlott mennyisége az étrendben lévő réz szinttől függ, mivel szimbiotikus kapcsolatban állnak a szervezet homeosztázisának fenntartásában.

Réz

A réz a test minden szövetében megtalálható, és elsődleges funkciói közé tartozik a vörösvértestek termelése, az idegsejtek fenntartása és az immunrendszer működtetése. Szerepet játszik a kollagén képzésben, a vas felszívódásában és az energiatermelésben is.

Az amerikai Nemzeti Kutató Tanács (NRC) meghatározta a kutyák és macskák minimális és ajánlott réz szükségletét 1000 kcal-ra vonatkozóan:

Felnőtt kutya

  • 1,5mg az ajánlott mennyiség

Kölyök kutya

  • 2,7mg a minimális mennyiség

Felnőtt macska

  • 1,2mg az ajánlott mennyiség

Kölyök macska

  • 1,1mg a minimális mennyiség
  • 2,1mg az ajánlott mennyiség

A hús összetevők, de különösen a marha- vagy báránymáj remek réz forrás. Ezen kívül alacsony mennyiségben előfordul a magvakban, a diófélékben és a leveles zöldségekben.

Marhamáj
28g: 2,75mg

Báránymáj
28g: 1,98mg

Pulykamáj
28g: 0,24mg

Az egygyomrú állatok mája lényegesen kevesebb rezet tartalmaz, mint a kérődzőké. Az olyan máj források, mint a csirke, a pulyka és a nyúl lényegesen kevesebbet tartalmaznak, mint a marha- vagy a báránymáj.

Jód

A jód elsődleges funkciója az összes pajzsmirigyhormon fő összetevője. A pajzsmirigyhormonok termelése aktív szerepet játszik a hőszabályozásban, az anyagcserében, a szaporodásban, a növekedésben, a fejlődésben, a keringésben és az izomműködésben.

Az amerikai Nemzeti Kutató Tanács (NRC) meghatározta a kutyák és macskák ajánlott jód szükségletét 1000 kcal-ra vonatkozóan:

Felnőtt kutya

  • 220mcg az ajánlott mennyiség

Kölyök kutya

  • 220mcg az ajánlott mennyiség

Felnőtt macska

  • 450mcg az ajánlott mennyiség

Kiscica

  • 450mcg az ajánlott mennyiség

A jód változó mennyiségben megtalálható minden élelem forrásban. De nagyon nagy koncentrációban a barna algában fordul elő.

Barna alga
90mg: 450mcg

A jód alul- és túl pótlása negatívan befolyásolhatja a háziállatokat. Fontos megjegyezni, hogy a jódszintet gyakran nem vizsgálják az éves labor vizsgálatok során, de a legtöbb élelmiszerben nyomokban előfordul.

Szelén

A szelén fontos szerepet játszik az immunrendszer működésében. Szabadgyökként működik, és segít megvédeni a sejt- és szubcelluláris membránokat az oxidatív stressztől. Ezenkívül kíméli az E-vitamint azáltal, hogy megőrzi a hasnyálmirigy integritását, lehetővé teszi a normál zsíremésztést, ami támogatja ennek a vitaminnak a normál felszívódását, csökkenti a lipidek integritásának fenntartásához szükséges E-vitamin mennyiségét, és segíti ennek a vitaminnak a visszatartását a vérplazmában.

Az amerikai Nemzeti Kutató Tanács (NRC) meghatározta a kutyák és macskák minimális és ajánlott szelén szükségletét 1000 kcal-ra vonatkozóan:

Felnőtt kutya

  • 87,5mcg az ajánlott mennyiség

Kölyök kutya

  • 52,5mcg a minimális mennyiség
  • 87,5mcg az ajánlott mennyiség

Felnőtt macska

  • 75mcg az ajánlott mennyiség

Kiscica

  • 30mcg a minimális mennyiség
  • 75mcg az ajánlott mennyiség

Brazil dió
28g: 543,5mcg

Marha vese
28g: 40mcg

Báránymáj
28g: 23,4mcg

Csirkemáj
28g: 15,4mcg

A nyers étrend, amely tartalmaz májat, vesét és tojást, biztosítja a szelén ajánlott mennyiségét.

Mangán

A mangán a sejt enzimek összetevőjeként működik, és megtalálható a sejtek mitokondriumában. Ezenkívül létfontosságú szerepet játszik a csontok és porcok fejlődésében, ahol az ízületek egészségéhez szükséges.

Az amerikai Nemzeti Kutató Tanács (NRC) meghatározta a kutyák és macskák ajánlott szelén szükségletét 1000 kcal-ra vonatkozóan:

Felnőtt kutya

  • 1,2mg az ajánlott mennyiség

Kölyök kutya

  • 1,2mg az ajánlott mennyiség

Felnőtt macska

  • 1,4mg az ajánlott mennyiség

Kiscica

  • 1,2mg az ajánlott mennyiség

Kékajkú kagyló
28g: 1,93mg

Zöld pacal
28g: 0,37mg

Az az étrend, mely zöld pacalt tartalmaz elegendő mangánnal látja el a szervezetet. A mangán bevitel növelése megfontolandó ízületi sérülés vagy gyulladás esetén.

Összegzés

Összességében elmondható, hogy a nyers étrend elegendő mennyiségű mikro ásványt tartalmaz, amely a kutya optimális egészségének fenntartásához szükséges. A jód és a mangán két olyan mikro ásvány, amelyek hiányosak lehetnek egy nem megfelelően összeállított nyers étrendben, ha nincs kiegészítve megfelelően.

A barna alga nélküli étrend jódhiányos lehet, ezért érdemes évente többször kúraszerűen beiktatni ezt az étrend kiegészítőt.

A zöld pacal nélküli étrend pedig mangán hiányos lehet, ezért érdemes ilyen esetben olyan kiegészítőt beépíteni, mint például a kagyló, kagyló por.

Forrás: https://perfectlyrawsome.com/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük