Esszenciális takarmány összetevők: Zsírban oldódó vitaminok

Réka avatar

A vitaminok olyan szerves anyagok, amelyek különböznek a fehérjéktől, zsíroktól és szénhidrátoktól, és nem szintetizálhatók olyan mennyiségben, amely elegendő a normál élettani működés fenntartásához. A zsírban oldódó A-, D-, E- és K-vitaminok felszívódásához epesókra és zsírokra van szükség.

Az A-, D- és E-vitamin nélkülözhetetlen zsírban oldódó vitaminok. Ezeket a vitaminokat a szervezet nem tudja megfelelő mennyiségben szintetizálni, ezért táplálékkal kell bevinni őket.

Az alábbiakban közölt információk egészséges kutyán alapulnak, és az ajánlott adagok az élettani állapottól függően változhat. Az esszenciális zsírban oldódó vitaminok iránti igény a növekedéstől, a szoptatástól, a vemhességtől, az egészségi állapotoktól és az étrenden belüli tápanyag kölcsönhatásoktól függ.

A-vitamin (Retinol)

Az A-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely szükséges a normál látáshoz, növekedéshez, szaporodáshoz, az immunrendszer működéséhez és az egészséges hámszöveti funkciók fenntartásához. Az A-vitamin számos gén expressziójában és szabályozásában is részt vesz.

Az amerikai Nemzeti Kutató Tanács (NRC) meghatározta a kutyák és macskák ajánlott és maximális A-vitamin szükségletét 1000 kcal-ra vonatkozóan:

Felnőtt kutya

  • 379 RE ajánlott mennyiség
  • 16000 RE maximális mennyiség

Kölyök kutya

  • 379 RE ajánlott mennyiség
  • 3750 RE maximális mennyiség

Felnőtt macska

  • 250 RE ajánlott mennyiség
  • 25000 RE maximális mennyiség

Kiscica

  • 250 RE ajánlott mennyiség
  • 20000 RE maximális mennyiség

Az A-vitamin megtalálható az állati szövetekben, és egyesekben koncentrációjuk igen magas lehet. A növényi forrásokban található karotinoidok feleannyira szívódnak fel, mint az állati eredetű A-vitamin. Ezenkívül a felszívódás hatékonysága csökken, ahogy az élelmiszerben lévő karotinoidok növekszenek. Fontos megjegyezni, hogy a macskák képesek felszívni a β-karotint, de nem képesek átalakítani retinollá.

Marhamáj
28g: 4775 NE (1432 mcg)

Csukamájolaj
1 teáskanál: 4500 NE (1350 mcg)

Csirkemáj
28g: 3125 NE (937 mcg)

Marhavese
28g: 396 NE (118 mcg)

Tojás
1 közepes tojás: 238 NE (71 mcg)

Minden nyers étrend, amely 5% májat és más szerveket tartalmaz, biztosítja az ajánlott A-vitamin mennyiséget.

A búzafű és a csukamájolaj nagy mennyiségű A-vitamint tartalmaz. A csukamájolaj többet tartalmaz, mint más összetevők, és nem ajánlott májjal együtt etetni. A búzafű karotinoidok formájában biztosítja az A-vitamint, amelyek biológiailag közel sem annyira hozzáférhetők, mint az állati A-vitamin források.

D-vitamin

A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amelynek elsődleges funkciója a bélből történő felszívódás és mobilizáció fokozása. Létfontosságú szerepet játszik a kalcium és a foszfor visszatartásában és csontépítésben is.

Az amerikai Nemzeti Kutató Tanács (NRC) meghatározta a kutyák és macskák ajánlott D-vitamin szükségletét:

Felnőtt kutya

  • 3,4 mcg ajánlott mennyiség

Kölyök kutya

  • 3,4 mcg ajánlott mennyiség

Felnőtt macska

  • 1,75 mcg ajánlott mennyiség

Kiscica

  • 1,4 mcg ajánlott mennyiség

A D3-vitamin (kolekalciferol) az állati szövetekben, a D2-vitamin (ergokalciferol) pedig a növényekben található. A D2-vitamin felszívódása és metabolizmusa kevésbé hatékony kutyákban, és macskákban még inkább, a D-vitamin akkor hasznosul a legjobban, ha állati szövetekből nyerik.

Csukamájolaj
1 teáskanál: 450 NE (11,25 mcg)

Makréla
28g: 182 NE (4,55 mcg)

Vörös lazac
28g: 160 NE (4 mcg)

Gorbusalazac
28g: 123 NE (3 mcg)

Hering
28g: 47 NE (1,17 mcg)

A nyers hal tápláló, teljes értékű táplálék, amely a nyers étrendben esszenciális aminosavak, zsírsavak és esszenciális zsírban oldódó D-vitamin pótlására szolgál. Ha az étrend tartalmaz heti egy halnapot, akkor megfelelő mennyiségű D-vitamint biztosít. A szervek és a tojás csak kis mennyiségű D-vitamint biztosítanak a nyers halak etetéséhez képest, de hasznosak a D-vitamin-szükséglet kielégítésében.

E-vitamin

Az E-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely antioxidánsként működik a szervezetben, ahol megvédi a sejteket az oxidációtól és a szabad gyököktől. Ezenkívül az E-vitamin létfontosságú szerepet játszik a szaporodásban, modulálja a sejt jelátvitel, szabályozza a géntranszportot, modulálja az immunfunkciót és indukálja az apoptózist.

Az amerikai Nemzeti Kutató Tanács (NRC) meghatározta a kutyák és macskák ajánlott E-vitamin szükségletét:

Felnőtt kutya

  • 7,5 mg ajánlott mennyiség

Kölyök kutya

  • 7,5 mg ajánlott mennyiség

Felnőtt macska

  • 10 mg ajánlott mennyiség

Kiscica

  • 9,4 mcg ajánlott mennyiség

Az E-vitaminnak két formája van, a tokoferol és a tokotrienol, amelyeknek négy-négy izomer formája létezik.

Négy tokoferol

  • Alfa-tokoferol ( α-tokoferol)
  • Béta-tokoferol ( β-tokoferol)
  • Gamma-tokoferol ( γ-tokoferol)
  • Delta-tokoferol (δ-tokoferol)

Négy tokotrienol

  • Alfa-tokotrienol ( α-tokotrienol)
  • Béta-tokotrienol ( β-tokotrienol)
  • Gamma-tokotrienol ( γ-tokotienol)
  • Delta-tokotrienol (δ-tokotrienol)

Összességében a tokoferolok biológiailag jobban hozzáférhetők, mint a tokotrienolok. Az E-vitamin izomerek biopotenciája α < β < δ < γ, ami az α-tokoferolt az E-vitamin biológiailag leginkább hozzáférhető formájának minősíti, ahol a gamma-tokoferolnak kevés biológiai funkciót lát el, de antioxidánsként remekül működik.

Napraforgó mag
28g: 9,97 mg

Mandula
28g: 7,27 mg

A tokoferol mérsékelt koncentrációban található az olajos magvakban és diófélékben, és kisebb mennyiségben a leveles zöldségekben. Az állati szövetekben alacsony az E-vitamin, a legtöbb a zsírszövetben található. Egyes esetekben előnyös a természetes E-vitamin pótlás, ha a teljes értékű étrend nem biztosítana megfelelő mennyiséget.

Nem esszenciális, de jótékony vitaminok

A K-vitamin nem esszenciális, zsírban oldódó vitaminnak számít. A szervezet megfelelő mennyiségben képes szintetizálni a K-vitamint, és nincs szükség az étrendben való bevitelére.

Az alábbiakban közölt információk egészséges kutyán vagy macskán alapulnak, és az ajánlott mennyiség a fiziológiai állapottól függően változnak.

K-vitamin

A K-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely fontos szerepet játszik a véralvadásban és a csontok növekedéséhez szükséges fehérjeszintézisben.

Az amerikai Nemzeti Kutató Tanács (NRC) meghatározta a kutyák és macskák ajánlott K-vitamin szükségletét:

Felnőtt kutya

  • 0,41 mg ajánlott mennyiség

Kölyök kutya

  • 0,41 mg ajánlott mennyiség

Felnőtt macska

  • 0,25 mg ajánlott mennyiség

Kiscica

  • 0,25 mg ajánlott mennyiség

A K1-vitamin (Phylloquinone) bőséges megtalálható a leveles zöldekben, a K2-vitamint (menakinon) pedig a vastagbélben található bél mikroflóra termeli.

Búzafű
28g: 0,28 mg

Mángold
28g: 0,232 mg

Kelkáposzta
28g: 0,1091 mg

A kutyák és macskák képesek mikrobiálisan szintetizálni a K2-vitamint a vastagbélben, így a legtöbb háziállat számára nincs szükség étrend kiegészítőre. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a K-vitaminnal való táplálás etetés nem előnyös. A leveles zöldségek etetése nagy mennyiségű K-vitamint biztosít a szervezet számára, emellett remek rost forrás.

Összegzés

Nem kell mindennap biztosítani a zsírban oldódó vitaminokat az étrendben, hisz ha a napi ajánlott bevitelnél többet adunk, akkor a felesleg a májban és a zsírszövetekben raktározódik. A nyers belsőségekben és halban gazdag étrend, illetve egy kevés levél zöldség és olajos magvak kielégítik kedvenceink igényeit. Ha ezek az összetevők nem szerepelnek az étrendben, akkor a táplálkozási hiányosságokat egy természetes étrend kiegészítővel kell pótolni.

Egy kiegyensúlyozott BARF étrend könnyedén kielégíti bármelyik kedvenc zsírban oldódó vitamin igényét. A macskák számára létrehozott nyers étrend gyakran E-vitamin szegény, mivel növényi összetevőt nem tartalmaz, ebben az esetben a megfelelő növényi olajjal könnyedén pótolhatjuk a hiányosságot. Azonban az egyes zsírban oldódó vitaminok mennyisége, amelyre egy kisállatnak szüksége van, számos tényezőtől függ, beleértve a növekedést, a vemhességet, a szoptatást és az egészségügyi állapotokat.

Forrás: https://perfectlyrawsome.com/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük