Ehetnek-e a kutyák mézet?

Réka avatar

Biztos gondolkodtál már rajta, hogy négylábú legjobb barátod ehet-e mézet? A válasz pedig igen… viszont csak mértékkel és kellő odafigyeléssel. Ez természetesen nem csak a mézre vonatkozik, hanem mindenre, ami a méhektől származik, mint például a propolisz, a méhpempő és a méhviasz. Először nézzük meg, hogyan használhatjuk a mézet a kutyáknál?

A méz jó a kutyáknak?

A méz tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, amelyekre kutyádnak is szüksége lehet a boldog és egészséges élethez. Segíthet az allergiás tünetek, a bőr problémák kezelésében és az egészséges testsúly fenntartásában is. De magas a cukortartalma, így csak mértékkel fogyaszthatják. Íme az 5 legfontosabb ok, amiért el kell gondolkodnod rajta, hogy kedvenced étrendjébe beiktasd a méhe aranyló nektárját.

1. Segíthet az allergián

Ha kutyád szezonális allergiában szenved, akkor jó ha van otthon méz. A méz nyomokban virágport tartalmaz. Ha kedvenced megeszi, akkor fokozatosan juttat virágport a szervezetébe, ami segít antitesteket létrehozni. A meleg idő beköszöntével ezek az antitestek megakadályozhatják az autoimmun reakciót a levegőben szálló pollennel szemben.

A mézet igyekezzünk helyi termelőtől vásárolni, mert az tartalmazza az adott környék pollenjeit, amikhez hozzá kell szoktatni a kutyát.

A virágpor kvercetint is tartalmaz, ami egy bioflavonoid antihisztamin. Ez segít csökkenteni a szemkönnyezést és a bőrirritációt.

2. Méz a bőrproblémákra

Ha kutyádnak olyan problémái vannak, mint a hotspotok, ekcéma vagy rovarcsípés, a helyi méz nagyszerű módja lehet, hogy megnyugtassa a bőrt. A méz elősegítheti a karmolások, sebek gyógyulását is.

A nem pasztőrözött nyers méz antibakteriális, gomba- és vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Nem csak azért, mert alacsony nedvességtartalma megnehezíti a baktériumok szaporodását, hanem azért is, mert a méz alacsony szintű hidrogén-peroxidot tartalmaz. Ez az antiszeptikum anélkül fertőtlenít, hogy károsítaná a gyógyuló szövetet.

A méz a fájdalmat és a gyulladást is csökkenti. A benne lévő enzimek elősegítik az egészséges bőr növekedés.

3. A méz a köhögés és a torok irritáció ellen

Valószínűleg ezt már a saját bőrödön is tapasztaltad… A méz csodákra képes, ha torokfájásról vagy kaparó torokról van szó. De ez nem csak nálunk embereknél működik, a kutyákra is igaz.

Ha kutyádnak kennelköhögése, vagy egyéb légúti irritációja van, a méz nagyszerű ennek enyhítésére.

4. Segíti az emésztést

Ha kutyádnak emésztési gondjai vannak, mint például…

  • Emésztési zavarok
  • Hasmenés
  • Székrekedés

… minden nap egy kis méz hatékonyan segíthet a gyomorbántalmakon. A méz prebiotikumokat és probiotikumokat is tartalmaz. Ezek pedig nagy szerepet játszanak az egészséges emésztésben.

5. Méz a súly szabályozáshoz?

Tanulmányok kimutatták, hogy a mézfogyasztás lelassítja az éhségérzet kialakulását. A méz egyszerű cukor, de másképp bomlik, mint finomított testvére. Kevesebb inzulint igényel, és lassabban szívódik fel a véráramban. Ez azt jelenti, hogy lelassítja a glükóz emésztését és átalakulását.

Ha kutyád hajlamos a hízásra, a méz segíthet az ideális testsúly megtartásában.

Legyünk körültekintőek, ha kedvenceinknek mézet adnunk…

Ha kutyád cukorbeteg, legyél nagyon óvatos a mézzel. Egyes kutatások szerint a 2-es típusú cukorbetegségre pozitív hatással van a méz. De a legtöbb kutya 1-es típusú cukorbetegségben szenved. Ez azt jelenti, hogy a hasnyálmirigyük nem termel elegendő inzulint.

Ha mézet szeretnél adni cukorbeteg kutyádnak, akkor nagyon alaposan figyeld meg, hogy ez hogyan befolyásolja a vércukorszintjét, de először mindenképp kérd ki állatorvos véleményét is.

Ne adj mézet 1 évnél fiatalabb kutyának! A nyers méz tartalmazhat Clostridium botulinum spórákat. A kölykök fejlődő immunrendszere pedig nem jól reagál ezekre a spórákra és betegség is kialakulhat tőlük.

A méhek egyéb előnyei a kutyák számára

Nem csak a méz az egyetlen dolog, ami a méhektől származik és hasznos lehet négylábú barátaink számára. A virágpor, a propolisz, a méhpempő és a méhviasz mind természetes egészségügyi megoldásokat kínálnak.

A virágporról nem beszélek bővebben, egy facebook posztban már kifejtettem áldásos előnyeit, ezt itt találod.

Propolisz

A méhek a virágporon kívül gyantát is visznek vissza a kaptárba. Ezeket a gyantákat propolisszá alakítjákt. A propolisz természetes antibiotikum. Évezredek óta használják fertőzések kezelésére. Rákellenes tulajdonságokkal is rendelkezik.

A mézhez hasonlóan a propolisz is alkalmazható helyileg, hogy segítse a sebek gyógyulását.

Méhpempő

A méhpempő a méh lárvákat táplálja. Képes a dolgozókból méhkirálynőt alakítani. A kutya számára pedig nagyobb állóképességet és kitartást biztosíthat. Emellett depresszión és szorongáson is segíthet.

Méhviasz

A kaptárt alakítják ki belőle a méhek, te pedig krémet készíthetsz belőle kutyád számára. Olvaszd fel a viaszt és keverd össze valamilyen kutyák számára is alkalmazható illóolajjal (pl. körömvirág), majd ezzel a keverékkel kezelheted például a száraz orrot és a kirepedezett mancsokat.

Mennyi mézet kaphat a kutya?

Mint már fentebb kitárgyaltuk a méz remek étrendkiegészítő, de nem szabad elfelejteni, hogy lényegében csak cukor. A túl sok belőle káros mellékhatásokat eredményezhet. Viszont, ha az alábbi irányelveket követet nem tudod túladagolni:

  • 5kg-ig: ¼ teáskanál/nap
  • 5-10kg között: ½ teáskanál/nap
  • 10-25kg között: 1 teáskanál/nap
  • 25kg felett: akár 2 teáskanál/nap

Mint minden új dolognál először kicsiben kezdj! Cseppenként növeld az adagot a véglegesig, hogy a kutya megszokhassa a méz ízét és illatát.

És ne feledd, hogy bármi új dolgot vezetsz be, mindig figyeld a kutyát és a székletét, hisz az mutatja mennyire van rendben az emésztés.

Milyen mézet ehet a kutya?

Mint manapság sok termék esetében, nem minden méz egyforma. Sok bolti termék kevés mézet tartalmaz valójában, vagy egyáltalán nincs is benne. De vannak termékek, amiket peszticidekkel vagy füstöléssel kezelnek, ezek is kerülendők.

Ahhoz, hogy kutyád mindent megkapjon keress tiszta, nyers, szűretlen és lehetőleg bio mézet.

A helyi méhészek remek választást jelentenek.

Tipp: A nyers, szűretlen méz sötét színű és hűtve kikristályosodik. Ha nem így történik, akkor feldolgozott mézzel van dolgod, és nem lesz benne pollen és propolisz, ami még jobb hatással lehet kedvencedre.

És itt a végén térjünk ki kicsit a méhekre, hisz nekik köszönhetünk mindent!

A méhek nagyon sok mindent adnak nekünk és kedvenceinknek, mint azt fentebb már leírtam, de azt vajon tudod-e, hogy hogyan adhatod ezt vissza nekik? A szakértők szerint 2019-ben méheink mintegy 40%-át elvesztettük. És ez nem csak kevesebb méztermelést jelent, hanem a világ termésének 75%-a is a beporzóktól függ. Ezek a növények táplálják a világ nagy részét, ha a méhek eltűnnek elveszíthetjük élelmiszer készleteink változatosságát.

És azokat az állatokat is, akik ezekkel a növényekkel táplálkoznak.

Sok elmélet van arról, hogy miért pusztulnak a méhek, de a legtöbb tudós egyetért abban, hogy a legfőbb ok a peszticidek, azok közül is a neonikotinoidok.

Neonikotinoid peszticidek

A neonikotinoidok széles körben használt peszticidek:

  • Acetamiprid
  • Klotianidin/Tiametoxam
  • Dinotefurán
  • Imidakloprid

(Az utolsó ismerős? Ez a hatóanyaga az Advantage és az Advantix kullancs- és bolha elleni spot onoknak)

A neonikotinoidokról azt állítják. hogy kevésbé veszélyes emberre, de a méhekre halálos. Néhány országban Európában betiltották már ezeket a peszticideket.

De nézzük meg te mit tehetsz, hogy segítsd a szorgos kis méheket:

  • Ne használj növényvédő szereket a ház körül
  • Ne piszkáld a pitypangokat és a virágos gyomnövényeket, mert a méhek kifejezetten szeretik őket.
  • Varázsolj kertedbe méh menedéket, ültess sok virágot

Hidd el, ha te nem háborgatod őket, akkor azt meghálálják és sok kicsi sokra megy. A méhek pedig még sokáig segítheti a mi és kedvenceink egészségét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük