Ehet e a kutya gesztenyét?

Réka avatar

Amikor beköszönt az ősz, már mind a karácsonyi vásárok hangulatát várjuk, a színes fényeket és a sült gesztenye illatát.

Én személy szerint nagy gesztenyés vagyok, amikor alkalmam nyílik rá, akkor előszeretettel fogyasztom ezt a népszerű dió félét.

A minap is főtt gesztenyét majszolgatva elgondolkodtam rajta, hogy kedvenc négylábúm hatalmas boci szemeinek engedve megkóstoltassam e vele egyik kedvenc csemegémet?

Szóval járjunk utána, hogy a kutyák ehetnek e gesztenyét?

A gesztenyét már több mint 4000 éve termesztik. Sok helyen ezt a diófélét gabona helyettesítőként is alkalmazzák, hogy csökkentsék a szénhidrát bevitelt. Nyilvánvaló, hogy az emberek szeretik, hisz továbbra is ez az egyik legnépszerűbb nassolnivaló világszerte. De vajon, ami nekünk jó, az a kutyáiknak is?

Ehet e a kutya gesztenyét?

Igen, a kutyák ehetnek gesztenyét! Ez a dióféle tele van fehérjével, rosttal, omega-3 zsírsavakkal és vitaminokkal. Mértékkel adva remek kiegészítő lehet kutyád étrendjében. De mielőtt gesztenyét adsz a kutyádnak van néhány dolog, amire figyelni kell!

Ne tartalmazzon a termék hozzáadott sót, vagy cukrot, a túlzott só nem tesz jót kedvencednek, a cukor pedig egyenesen tiltólistás. Illetve még egyszer kihangsúlyoznám, hogy a mérték a fontos, a túl sok gesztenye gyomor- és bélrendszeri panaszokat okozhat, mivel magas a keményítő tartalma, amivel a kutyák szervezete nehezen bírkózik meg. A héját is mindenképp távolítsuk el, mert fulladásveszélyt jelent. Valamit mindig hőkezelve (főzve,sütve) adjuk négylábú társunknak.

Fontos megjegyezni, hogy a legjobb szándék ellenére is történhetnek balesetek, és a kutyák könnyen megeszik azt, amit nem kellene. Sajnos, még ha ezek a balesetek nem is végzetesek, óriási, váratlan állatorvosi kiadásokkal járhatnak.

A gesztenye jó a kutyáknak?

Arra a kérdésre, hogy “ehetnek e gesztenyét?” már válaszoltam, szóval most járjuk körbe milyen előnyökkel jár, ha néha együtt csemegézünk kedvencünkkel.

Számos egészségügyi előnnyel jár a kutyák gesztenyével etetése. Gazdag omega-3 zsírsavakban, fehérjében, rostban és vitaminokban!

A DHA az omega-3 zsírsavakban található, és nélkülözhetetlen a kutyák agyának és szemének megfelelő fejlődéséhez. Idősebb kutyáknál ez a komponens segíthet lassítani vagy minimalizálni a kognitív öregedést. Az omega-3 nemcsak a szemnek és az agynak tesz jót, hanem csodákra képes az ízületekkel. Kimutatták, hogy csökkenti a gyulladást, és ezáltal csökkenti az ízületi gyulladással járó fájdalmat. Veseproblémákkal küzdő kutyáknál az omega-3 zsírsavak segíthetnek javítani vagy lelassítani a krónikus vesebetegséget.

A fehérje és a rost természetesen minden kutya étrendjének létfontosságú részét képezi. Az elfogyasztás után a fehérje esszenciális aminosavakra bomlik le, amelyek aztán átrendeződnek, és felhasználhatók a legtöbb szövet felépítésére és helyreállítására. A rostok fontosak az emésztés egészségéhez. Segít megelőzni az egészségtelen baktériumok elszaporodását.

Sok étel tartalmaz vitaminokat, amelyek nagyon fontosak a kutyák egészsége szempontjából, és a gesztenye sem különbözik ezektől. A gesztenye azonban az egyetlen olyan diófajta, amely C-vitamint tartalmaz! A C-vitamin fontos antioxidáns. Meglepő módon a kutyák képesek szintetizálni a C-vitamint a májukban, az emberekkel ellentétben. Ennek ellenére a kutya étrendjében lévő további C-vitamin nem káros. A C-vitamin szerepet játszik a gyulladás csökkentésében és a kognitív öregedés lassításában. A C-vitamin mellett a gesztenye B6-vitamint, magnéziumot, vasat és kalciumot is tartalmaz!

Megnéztük az előnyöket, de vajon hátrányai is lehetnek a gesztenye fogyasztásnak?

A gesztenye valóban egészséges a kutyák számára, de van néhány dolog, amit szem előtt kell tartanunk, hogy ne okozzunk nem várt problémákat kedvenceinknél.

Sokszor a boltban vásárolt kész gesztenye sózott.

A hozzáadott só azonban meglehetősen káros lehet a kutyák számára. Az emberhez képest a kutyának nagyon kevés nátriumra van szüksége az étrendben. A perspektíva szempontjából az ajánlott napi nátriumbevitel az emberek számára 2300 mg, de a legtöbb amerikai túllépi ezt, és megközelíti a napi 3400 mg-ot. Bár ez nem egészséges, a túl sok nátrium nem okoz olyan azonnali problémákat az emberben, nem mint a kutyáknál.

Az egyik ilyen azonnali probléma a nátriumion-mérgezés. A túl sok nátriumbevitel gyorsan kiszáradáshoz vezet. A víz kimozdul a sejtekből, aminek következtében a sejtek hipotóniás állapotba kerülnek. Ez olyan tünetekben nyilvánulhat meg, mint a hányás, hasmenés, letargia, túlzott szomjúság, túlzott vizelés, és potenciálisan görcsrohamok vagy kóma.

Ez a probléma gyors orvosi beavatkozással visszafordítható, de komoly károkat okozhat. A nátrium a kutya étrendjének kis részének tűnhet, de az elektrolitok hihetetlenül fontosak a legtöbb sejtfunkció kiegyensúlyozásában. Annak bemutatására, hogy ez milyen könnyen megtörténhet, nézzük meg, mennyi nátriumra van szüksége egy kutyának. Egy átlagos 30 kg-os kutyának 100 mg nátriumra van szüksége egy nap alatt – ez az emberhez képest kicsi mennyiség! Egy uncia (~28g) gesztenyében körülbelül 10 mg nátrium van, ami nem egy tonna, de a kutya napi adagjának körülbelül 1/10-e. Sok bolti gesztenye tartalmaz hozzáadott nátriumot, és ez a szám könnyen megduplázódhat, ha nem megháromszorozódhat.

A másik probléma a gesztenyével a héj. A héj fulladásveszélyt jelent a kutyád számára , mivel nehéz rágni, és tökéletes a légutak elzárásához. Ez egy könnyen elkerülhető probléma. A héj eltávolításával jelentősen csökkentheted annak esélyét, hogy kutyád esetleg megfulladjon ettől az ételtől.

Túl sok ebből a finomságból is problémákat okozhat. A gesztenye keményítőt tartalmaz, amelyet a kutyák nem képesek ugyanúgy megemészteni, mint az emberek. A túl sok keményítő gyomorpanaszokat, hányást vagy hasmenést okozhat. Súlyos esetekben ez akár hasnyálmirigy-gyulladáshoz is vezethet.

Mi a helyzet a vadgesztenyével?

A vadgesztenye csak úgy, mint az emberekre, a kutyákra is veszélyes. Ha erdőben járunk gesztenye szezonban mindig ügyeljünk rá, hogy kutyánk mivel játszik. A vadgesztenyének elég kellemetlen íze van, valószínűleg a kutya meg sem akarná enni, de jobb félni, mint megijedni.

A vadgesztenye erősen mérgező, a tünetek általában 1-6 órán belül jelentkeznek az elfogyasztás után.

Tünetei:

  • levertség
  • kitágult pupillák
  • nyáladzás
  • extrém víz fogyasztás
  • koordinációs zavarok
  • étvágytalanság
  • izomrángás
  • hányás
  • hasmenés
  • bénulás
  • remegés
  • kóma
  • halál

Összefoglalva

Igen, a gesztenye remek nassolnivaló kedvenced étrendjébe! Tele vannak omega-3 zsírsavakkal, fehérjékkel, rostokkal és vitaminokkal! Mindezek hozzájárulnak a kutya általános egészségéhez! Mielőtt hagynád szőrös barátod csemegézni, feltétlenül távolítsd el a héjat, amely nagyon könnyen fulladásveszélyt jelenthet. Ezenkívül keress olyan opciókat, amelyekben nincs hozzáadott só, mivel a nátrium nagy mennyiségben veszélyes lehet a kutyád számára. Természetesen, mint a legtöbb ételt, ezt is csemegeként vagy uzsonnaként add, és mértékkel!. Ha gesztenyét kap kedvenced, az csak szórakoztató jutalom vagy uzsonna legyen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük