
A gyümölcs hozzáadása nélkülözhetetlen tápanyagokat, jótékony antioxidánsokat, oldható és oldhatatlan rostokat biztosít a kutyák nyers étrendjében. A gyümölcsök, különösen a bogyók hasznosnak bizonyulnak a szabad gyökök elleni küzdelemben és az oxidáció megelőzésében. A nyers BARF mintaétrendben 2-5% gyümölcs biztosítása javasolt.
A gyümölcsök különféle tápanyagokat és előnyöket biztosítanak a kutyának.
Antioxidáns
A gyümölcsök antioxidánsokban gazdagok a szabad gyökök elleni küzdelem érdekében.
Szőlőcukor
Ha gyümölcsöt adunk a kutyák étrendjéhez, az energia forrásként szolgál, a glükózhoz hasonlóan.
Rost
A gyümölcsök oldható és oldhatatlan rost forrást biztosítanak, ami jótékony hatással van a bélrendszerre.
Bár a kutyáknak nincs szükségük gyümölcsre az alapvető tápanyagokhoz, mégis származhat belőle hasznuk, ha ehetik őket.
Antioxidáns
Az antioxidánsok természetes kémiai vegyületek, amelyeket a növények hoznak létre, hogy megvédjék magukat a nap ultraibolya fényétől és az oxidációtól. Ezeket a tápanyagokat nem tekintik az optimális egészséghez nélkülözhetetlen tápanyagoknak. Az antioxidánsok azonban segítenek a szabad gyökök elleni küzdelemben és megakadályozzák az oxidációt az egészség érdekében.
Etesd a szivárványt!
A mélyen pigmentált, élénk színű gyümölcsök jótékony antioxidánsokat tartalmaznak. A szivárvány öt árnyalata minden színcsoporton belül meghatározott típusú fitonutrienst biztosít.
Piros
Sok gyümölcs élénk vörös árnyalata a likopinnak és az antocianinoknak köszönhető. Mindkettő erős karotinoid, amely gyulladásgátló és antioxidáns hatásukról ismertek a szabadgyökök ellen. A lehetőségek közé tartozik az eper, a görögdinnye és a goji bogyó.
Narancs és sárga
A béta-karotin egy másik széles körben vizsgált karotinoid, amely sárga és narancssárga pigmentált gyümölcsökben található meg. A béta-karotin az A-vitamin előfutára, mivel a szervezetnek retinollá alakítja, ez a hasznos formája a szervezetben. A kutyák konverziós aránya azonban nagyon alacsony, és a macskák nem képesek átalakítani a béta-karotint retinollá, tehát kizárólagos A-vitamin pótlásra nem alkalmas. A lehetőségek közé tartozik a datolyaszilva, a sárgabarack és a papaya.
Zöld
A zöld gyümölcsök gazdagok luteinben, izotiocianátokban és izoflavonokban, beleértve a kempferolt és a kvercetint. A kaempferol egy antioxidáns, amelyről kimutatták, hogy megvédi a szervezetet a rákot elősegítő szabadgyököktől, a kvercetin pedig egy antioxidáns flavonoid, amely szintén védi a szervezetet a szabadgyökök ellen. A lehetőségek közé tartozik a kivi és a mézdinnye.
Kék és lila
A kék és lila gyümölcsök gazdagok fitonutriensekben, köztük antocianinokban és resveratrolban, és alaposan tanulmányozták rák- és öregedésgátló tulajdonságaikat. Az antocianinok erőteljes antioxidánsként védik a sejteket a károsodástól. Sok piros és rózsaszín zöldség is gazdag antocianinokban; de minél sötétebb a kék/lila árnyalat, annál magasabb a fitokémiai koncentráció. A lehetőségek közé tartozik az áfonya, a szeder és a füge.
Fehér
A fehér és barna gyümölcsök nem feltétlenül élénken pigmentálta, mint a többi gyümölcs, de még mindig tartalmaznak fitonutrienseket. A lehetőségek közé tartozik az alma, a sárkánygyümölcs és a licsi.
Ajánlott gyümölcsök
A bogyós gyümölcsök ajánlottak a kutyák számára, mivel rendkívül táplálóak. Magas az antioxidáns-, tápanyag- és rosttartalmuk.
Áfonya (kék)
Az áfonya az egyik leggyakoribb bogyós gyümölcs, amely frissen és fagyasztva egyaránt megtalálható az élelmiszerboltokban. Védő hatást fejtenek ki az LDL-re (vérzsírok egyik fajtája), és védik a sejteket az oxidációtól. A tanulmányok azt mutatják, hogy az áfonya rák ellenes tulajdonságokkal rendelkezik.

Szeder
A szeder nagyon hasonlít az áfonyához, de kevésbé gyakori az élelmiszerboltokban, és csak szezonban árusítható. A vadon termesztett szeder három-ötször magasabb polifenolokat (antioxidánsokat) tartalmaz, mint a gazdaságban termesztett szeder!

Áfonya (vörös)
Az áfonya egy másik bogyós gyümölcs, amelyet biztonságosan hozzáadhatunk a kutyák nyers étrendjéhez, de általában csak ősszel árusítják, amikor szezonja van. Az áfonya nagyon magas C-vitamin tartalommal rendelkezik, és segíthet megelőzni a húgyúti fertőzéseket.

Eper
Eper, frissen és fagyasztva, gyakran kapható egész évben az élelmiszerboltokban. Az eper tele van C-vitaminnal, és több C-vitamint tartalmaz, mint egy narancs!

Elkészítési mód
Bár a húsevők nem rendelkeznek a növényi anyagok megfelelő lebontásához és megemésztéséhez szükséges alapvető eszközökkel a mindenevőkhöz képest, a gyümölcsöknek nincs konkrét elkészítési módja. A gyümölcsök, különösen a bogyók, magas víztartalmúak, és könnyen emészthetők.
Összegzés
A BARF modell 2%-5%-os arányt ajánl a gyümölcs beépítésére a kutya nyers étrendjébe. A gyümölcsök, különösen a bogyós gyümölcsök, teljes értékű élelmiszerek, amelyek jótékony antioxidánsokat tartalmaznak, harcolnak a szabadgyökök ellen, megakadályozzák az oxidációt és elősegítik az optimális egészséget.
Forrás: https://perfectlyrawsome.com/
Vélemény, hozzászólás?