Ray of Hope Kisállat dietetika
  • Főoldal
  • Tudásanyag
  • Rólam
  • Szolgáltatások
  • Kiadványok
  • Partnerek
  • Kapcsolat

Vadak

Réka
2024.06.15.

A vadászati szezonban a nyersen etetők kíváncsiak rá, hogy mit ehet a vadakból kedvencük. A szezon ősszel kezdődik és tavasszal zárul. Beszerzési helytől függően hozzá lehet jutni különféle nyesedékekhez, és húsos csontokhoz, ha vadász ismerőse van az embernek még belsőséghez is.

A vadhús előnyei

A vaddal való etetésnek számos előnye van. A kettő fő előnye, hogy friss és tápanyagokban gazdag.
Íme 3 fontos előny:

1. Friss hús

Az állati fogyasztásra szánt vadhúsokat feldolgozás után azonnal fagyasztják. Fontos megjegyezni, hogy ha vadásztól vásárolunk nyesedéket, azt se adjuk kedvencünknek fagyasztás nélkül, hisz lehetnek benne bőr alatti paraziták, amik a fagyasztás során elhalnak. A kereskedelemben kapható vadnyesedék a két hét fagyasztáson már átesett, nem kell pluszban otthon még két hetet porciózás előtt a fagyasztóban töltenie. Mivel feldolgozás után azonnal fagyasztásra kerül ezért frissebb, mint a vágóállatok húsa.

2. Kiváló minőségű táplálék

A vadak vörös húsok, ami táplálkozási szempontból hasznosabb, mint a sovány fehér hús. A vörös hús sötétebb, gazdagabb és táplálóbb az izomszövetben található mioglobin és ásványi anyagok mennyisége miatt. Általában több fehérjét, B-vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Az állatok étrendje közvetlenül befolyásolja a testszövetekben elérhető tápanyagok minőségét. A vadakban található zsírsavak kiegyensúlyozottabbak a kereskedelmi célra tenyésztett húsokhoz képest. A vadak természetes tápláléka fűből, gallyakból, diófélékből, magvakból és bogyókból áll, míg a vágóállatokat általában kukorica, szója és széna keverékével etetik.

3. Hasznos lehet eliminációs diétához

Az ételallergiát eliminációs diétával célszerű kezelni. Egyetlen fehérjét általában nyolc hétig etetünk, az újabb húst ezután vezetjük csak be. Az eliminációs diéta megkezdéséhez használt fehérjének olyan fehérjének kell lennie, amelyet az állat még soha nem evett. A vadak remekül működnek a kizárásos diétában, hiszen a kereskedelmi forgalomban kapható állateledelek kis százaléka tartalmazza csak.

A vadak hátulütője

A vadaknak egyetlen hátulütője, hogy drágábbak a vágóállatoknál és körülményesebb lehet a beszerzésük, főleg a csontos húsok és a belsőségek.

A vaddal etetés lépései

A beszerzés körülményesnek tűnhet, de a következőkben megnézzük mi etethető biztonságosan és mit érdemes elkerülni.

1. lépés: Mindig biztonságos húst válassz!

Sok különböző vadfaj létezik, melyet biztonsággal etethetünk. A biomagnifikáció kockázatának csökkentése érdekében ajánlatos a táplálékláncban alacsonyabban lévő állatokat kiválasztani. A növényevő fajok általában biztonságosan etethetők, mivel ők a tápláléklánc alján helyezkednek el.

Apróvadak
Vadkacsa, vadliba, vadgalamb, fürj, fácán, fogoly és a nyúl

Nagyvadak
Szarva (beleértve a gím, dám vagy szika), őz, muflon és a zerge

Egzotikus állatok
Emu, strucc, kenguru, antilop és bölény

2. lépés: Kerüld a húsevő-, mindenevő- és vektor fajokat

Nem minden vad alkalmas kedvenceink etetésére. A húsevők magasabban helyezkednek el a táplálékláncban, és magukban hordozzák a biomagnifikáció kockázatát. Minél magasabban helyezkedik el egy állat a táplálékláncban, annál több toxin halmozódik fel a szervezetében.
A tápláléklánc csúcsán lévő fajokban a nehézfém és növényvédő szerek koncentrációja magas. Ezen kívül a ragadozók nagyobb kockázatot jelentenek fertőzések és paraziták szempontjából. Sok parazita, amely megfertőzheti a vadon élő húsevőket és mindenevőket, fagyállóak, és az általuk terjesztett betegségek végzetesek lehetnek.

Vadon élő ragadozók és mindenevők: medve, róka, farkas
A húsevő és mindenevő fajok, például medve, róka és a farkas nem használhatók a nyers etetésben.  A biomagnifikáció mellett a paraziták és a betegségek jelenléte is komoly aggodalomra ad okot.

Ragadozó halak: cápa, tonhal és kardhal
A nyers étrendben kerülni kell a ragadozó halakat, például a cápát, tonhalat, kardhalat és a vízi táplálékláncban magasabban lévő hasonló fajokat. A ragadozó halak higany koncentrációja magasabb a szelénhez képest. Toxikus hatásai lehetnek ezen halak etetésének.

Vektor fajok: békák és kétéltűek
Az olyan vektor fajokat, mint a békák és a kétéltűek nem szabad nyersen etetni áteresztő bőrük miatt. A környezetben található toxinok, kórokozók vagy paraziták magában az állat izomszövetében is jelen lesznek.

Vaddisznó
Az Aujeszky vírus egy sertés által terjesztett herpeszvírus, ami négylábú kedvenceinknél álveszettséget okoz. Kutyáknál és macskáknál minden esetben halálos. A lappangási ideje 3-6 nap. Főbb tünetei megegyeznek a veszettséggel, az agresszív fázist leszámítva. A betegség a központi idegrendszert támadja meg. Bágyadtság, láz a kezdő tünet, amit nyugtalanság, izgatottság, igen erős vakarózás követnek. A vakarózás akár nyílt sebekig fajulhat. Ezt követi a veszettséghez hasonlóan a nyáladzás, kóborlás, görcsök, majd 1-2 nap alatt az állat elpusztulása agy- és gerincvelő gyulladás következtében. A magyar sertésállományt Aujeszky vírus mentesnek tekintik, ezért évek óta nem tesztelték. A vírus emberre nem veszélyes, főzés során elpusztul. A vaddisznó állományt nem tetsztelték soha, így ők szinte biztosan hordozók. Annyi egyéb opció létezik, amivel kedvencünket etethetjük, hogy nem érdemes élni ezzel a rizikó faktorral.

A szarvas feje, gerice és lépe
A krónikus sorvadásos rendellenesség egy neurológiai betegség, ami a szarvasokat és jávorszarvasokat érinti. Ez a betegség a fertőző szivacsos agyvelőbántalmak közé tartozik. Hasonló a szarvasmarháknál előforduló kergemarha-kórhoz és a birkáknál előforduló surlókórhoz. A tenyésztett és vadón élő szarvasok húsa biztonságosan etethető. Ha viszont krónikus sorvadásos rendellenesség van jelen a környéken, akkor a fej, a gerinc és a lép etetése kerülendő.

Vadon élő rágcsálók: egerek és patkányok
Míg a fogságban nevelt rágcsálók etetése biztonságos, addig vadon élő társaik etetése kerülendő, az általuk hordozott betegségek és esetleges rágcsáló mérgek miatt. Ha az egér rágcsáló mérget fogyasztott, majd kutyánk és macskánk ezt a kis lényt elfogyasztja ugyanúgy megmérgezi őket is.

3. lépés: Vizsgáld át a húst

Bár a vadak kiváló tápanyag források,bizonyos dolgokkal jó, ha tisztában vagyunk. Jobban ki vannak téve számos betegségnek, parazitának és kórokozónak, amelyek kockázatot jelentenek kedvenceinkre nézve.

Paraziták
Nem ritka, hogy élősködőket találunk a vadhúsban, és fontos, hogy tisztában legyünk vele milyen paraziták ezek. Az élősködők főleg a gyomorban és a bélrendszerben, valamit a szervekben fordul elő. Ezért fontos, hogy pacalt és beleket ne etessünk. A szerveket pedig alaposan vizsgáljuk át. A máj- és tüdő métely gyakori parazitája a vadaknak és a legelőn nevelkedett kérődzőknek, és fagyasztás során nem pusztul el. Ha ilyen elváltozást érzékelünk, akkor ne etessük! Ezen kívül a szarvasok bőre alá rendszeresen petéznek a bagócslegyek. Ezek a lárvák fagyasztás során elpusztulnak, nem jelentenek veszélyt kedvenceinkre. 

Patológia
A vadak megbetegednek vagy megsérülnek, mert az anyatermészet nem túl elnéző. A foltok, ciszták vagy elváltozások a szerveken betegségre utalnak. Ezeket a fertőzött szerveket nem szabad etetni. A vadakból származó izom hús mélyvörös és alacsony zsírtartalmú. A ciszták, növedékek vagy elszíneződések a testszöveteket sérülés vagy betegség jelei és a gyanús húst ne etessük. 

Megkérdőjelezhető húsok:
Ha a címkén annyi áll csak, hogy vadnyesedék, vagy nincs beazonosításra szolgáló címke, akkor ne vásároljuk meg a terméket, mert nem tudhatjuk tartalmaz-e vaddisznót.

4. lépés: A vadakat és a halakat legalább 2 hétig fagyaszd!

A frissen vásárolt halat és vadat mindig fagyaszd legalább két hétig, mielőtt kedvencednek adod. A vadak és halak lefagyasztása egy megelőző intézkedés az olyan paraziták ellen, mint a trichinellózis.

5. lépés: Etesd és figyeld kedvenced mennyire élvezi az eledelét

Miután a vadhús két hetet töltött a fagyasztóban itt az ideje, hogy kiporciózd. Ezek a húsok szinte mindig sovány vörös húsok. De milyen összetevői etethetők?

Izom hús

  • Csontmentes izom hús
  • Szív
  • Tüdő

Nyers húsos csont

  • Borda
  • Nyak
  • Fej

Belsőségek

  • Máj
  • Vese
  • Lép
  • Here

Összegzés

A vad remek választás arra, hogy kiváló minőségű összetevővel színesítsd kedvenced étrendjét. Van azonban néhány változó, amelyet figyelembe kell venni a vadak etetésekor. Ha követed a fenti 5 lépést kedvenced élvezettel fogyaszthatja ezt a remek vörös húst.

Forrás: https://perfectlyrawsome.com/, Molnár-Kiss Virág Mancs BARF bolt

Egy hozzászólás a(z) “Vadak” bejegyzéshez

  1. Fejek, fülek és az egész zsákmány – Ray of Hope Kisállat dietetika
    2024.08.29.

    […] parazita mentesnek kell lenniük. Ez alól a vadak kivételek, de ezek szerveinek etetéséről a róluk szóló cikkben írtam […]

    Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok

www.rayofhopedietetika.hu © Minden jog fenntarva! | Blockbooster by CozyThemes.

Adatvédelmi tájékoztató

Scroll to Top