Ray of Hope Kisállat dietetika
  • Főoldal
  • Tudásanyag
  • Rólam
  • Szolgáltatások
  • Kiadványok
  • Partnerek
  • Kapcsolat

Zöldségek

Réka
2024.10.12.

A zöldségek nélkülözhetetlen tápanyagokat, jótékony fitonutrienseket, oldható és oldhatatlan rostokat biztosít a kutyák nyers étrendjében. Hasznosnak bizonyulnak az étrendben lévő táplálkozási lyukak kitöltésében. A nyers BARF (Biologically Appropriate Raw Food) mintaétrendekben 10-20% zöldség bevitele javasolt.

A zöldségek különféle tápanyagokat és előnyöket biztosítanak a kutyák étrendjében. Többféle szénhidrát létezik, és mindegyik típus más-más előnyöket biztosít.

Szénhidrát
A szénhidrát makrotápanyagok közé tartozik a keményítőt, a rostot és a cukrokat foglalja magába.

Fitonutriensek
A zöldségek jótékony fitonutrienseket biztosítanak az optimális egészség fenntartásához.

Alacsony glikémiás zöldségek
Az alacsony glikémiás értékű zöldségek nem tartalmaznak keményítőt, de magas rosttartalmúak.

Keményítő tartalmú zöldségek
A keményítő tartalmú szénhidrátok nagyobb mennyiségű cukrot tartalmaznak, hogy energiával lássák el a szervezetet.

Bár a kutyáknak nincs szükségük zöldségekre az alapvető tápanyagokhoz, hasznosnak bizonyul, ha növényi összetevőket adunk a nyers étrendhez.Az állkapcsuk szerkezete nem a növényi összetevők rágására lett kialakítva, illetve a nyálukból is hiányzik az amiláz, ami megkezdené a szénhidrátok emésztését, ezért a zöldségeket érdemes előkészíteni, hogy emészthetők legyenek.

Szénhidrát

Az élelmiszerekben három fő makrotápanyag található: fehérje, zsír és szénhidrát. A szénhidrát kifejezés különböző szénhidrát típusokat foglal magában, mint például a keményítő, a rost és a cukor.

Rost

A rost egy olyan szénhidrát fajta, amely ellenáll az enzimes emésztésnek a gyomorban és a vékonybélben. A vastagbélbe kerül, ahol a bélflóra erjeszti. A rostos fermentáció elősegíti a rövid szénláncú zsírsavak (SCFA) képződését, amelyek ideálisak az egészséges vastagbél fenntartásához. Ezenkívül ez az erjesztés elősegíti a K-vitamin szintézisét!

Keményítő

A keményítő egy összetett szénhidrát, amely nagyszámú glükóz egységből áll, amelyeket glikozidos kötések kapcsolnak össze. A keményítő az enzimatikus emésztés után egyedi glükózmolekulákká metabolizálódik, és energiaforrásként használják fel. Ahhoz, hogy a keményítők enzimatikusan emészthetők legyenek és energiaként hasznosulhassanak, etetés előtt alaposan meg kell főzni. Ellenkező esetben a keményítő ellenállóvá válik az enzimes emésztéssel szemben, és a vastagbélben fermentálódik.

Cukor

A cukor a szénhidrát egy másik formája, és számos formában van jelen, beleértve a glükózt is. Természetesen előfordul a zöldségekben, de a koncentrációja a zöldség fajtájától függ. Általában a keményítő tartalmú zöldségek magasabb cukor szinttel rendelkeznek, mint az alacsony glikémiás értékű zöldségek.

Mivel a rostok ellenállnak az enzimatikus emésztésnek, a rostok mennyiségét levonják a növényi összetevőknél felsorolt ​​szénhidrátok teljes mennyiségéből, így biztosítják a nettó szénhidrát tartalmat.

Nyers spenót, 100 gramm

  • Szénhidrát: 1,1 gramm
  • Rost: 0,7 gramm
  • Keményítő: 0 gramm
  • Cukor: 0,1 gramm

1,1 gramm összes szénhidrát – 0,7 gramm rost =
0,4 gramm nettó szénhidrát

Fitonutriensek

A fitonutriensek olyan kémiai vegyületek, amelyeket a növények hoznak létre a ragadozók, paraziták és betegségek kivédésére. Ezeket a tápanyagokat nem tekintik az optimális egészséghez nélkülözhetetlen tápanyagoknak. A fitokemikáliák azonban segítenek fenntartani a kutyák egészségét, és előnyösek bizonyos körülmények között.

Etesd a szivárványt!

Az élénk színekben mélyen pigmentált zöldségek hasznos fitonutrienseket tartalmaznak. A szivárvány öt árnyalata minden színcsoporton belül meghatározott típusú fitonutrienst biztosít.

Piros
Sok zöldség élénk vörös árnyalata a likopinnak és az antocianinoknak köszönhető. Mindkettő erős karotinoid, amelyek gyulladásgátló és antioxidáns hatásról ismert, fellép a szabad gyökök ellen. A lehetőségek közé tartozik a paradicsom, a piros kaliforniai paprika és a retek.

Narancs és sárga
A béta-karotin egy másik széles körben vizsgált karotinoid, amely sárga és narancssárga pigmentált zöldségekben található. A béta-karotin az A-vitamin előfutára, mivel a szervezetnek retinollá kell alakítania ez a hasznos formája. A kutyák konverziós aránya azonban nagyon alacsony, és a macskák nem képesek átalakítani a béta-karotint retinollá, ezért az A-vitamin teljes pótlására nem alkalmas. A lehetőségek közé tartozik a sárgarépa, az édesburgonya, az sütőtök és a sárga/narancssárga édes paprika.

Zöld
A zöld gyümölcsök és zöldségek gazdagok luteinben, izotiocianátokban és izoflavonokban. A sötét levelű zöldek, mint például a kelkáposzta, több mint 50 fitonutrienst tartalmaznak, beleértve a kaempferolt és a kvercetint. A kaempferol egy antioxidáns, amelyről kimutatták, hogy megvédi a szervezetet a rákot elősegítő szabad gyököktől, a kvercetin is egy antioxidáns flavonoid, amely szintén védi a szervezetet a szabadgyökök ellen. A lehetőségek közé tartozik a kelkáposzta, a spenót, a mángold, a spárga, a brokkoli, a zöldbab, a cukkini, a pak choi és az uborka.

Kék és lila
A kék és lila ételek gazdagok fitonutriensekben, köztük antocianinokban és resveratrolban, és alaposan tanulmányozták rák- és öregedésgátló tulajdonságaikat. Az antocianinok erőteljes antioxidánsként védik a sejteket a károsodástól. Sok piros és rózsaszín zöldség is gazdag antocianinokban; de minél sötétebb a kék/lila árnyalat, annál magasabb a fitokémiai koncentráció. A lehetőségek közé tartozik a cékla és a mángoldszár.

Fehér
A fehér és barna növények nem feltétlenül élénken pigmentáltak, mint a többi zöldség, de még mindig tartalmaznak fitonutrienseket. A brokkolihoz hasonlóan a karfiol is egy keresztes virágú zöldség, amely szulforafán nevű rákellenes vegyületben gazdag. A fokhagyma az allium zöldségfélék családjába tartozik, ahol az allicinből származó erőteljes antimikrobiális vegyületeket és a kvercetinből származó gyulladáscsökkentő vegyületeket tartalmazza. A lehetőségek közé tartozik a fokhagyma, a gomba, a gyömbér, a fehérrépa és a karfiol.

Alacsony glikémiás zöldségek

A glikémiás index (GI) a szénhidráttartalmú élelmiszerek rangsora aszerint, hogy hogyan befolyásolják a vércukorszintet. Az alacsony GI értékű zöldségek (55 vagy kevesebb) lassabban emésztődnek, szívódnak fel és metabolizálódnak. Az alacsony glikémiás zöldségek alacsonyabb és lassabb vércukorszint-emelkedést okoznak, ami alacsonyabb inzulinszintet jelent.

Az alacsony glikémiás indexű zöldségek jótékony hatásúak számos fitonutriens miatt, valamint mert rosot adt hozzá az étrendhezl. Sok nyers étrend nem tartalmaz rostokat, amelyek elősegítik az egészséges vastagbélt és a széklet szilárd konzisztenciáját.

Spenót

Az egyik legelterjedtebb nyers étrendbe beépített leveles zöldség a spenót. A spenót rostban gazdag, szénhidrátszegény, nem tartalmaz keményítőt vagy cukrot. Ez a leveles zöld magas magnézium-, folsav- és mangán tartalommal rendelkezik.

Kelkáposzta

Egy másik tápláló levélzöld, amely magas rost- és alacsony szénhidráttartalmú, és nincs benne keményítő és cukor, a kelkáposzta. Ez a zöldség tele van jótékony fitonutriensekkel, valamint az optimális egészséghez szükséges alapvető tápanyagokkal. A kelkáposzta magas K-vitamin, folsav- és C-vitamin tartalommal rendelkezik.

Mikrozöldségek

A különféle magvakból származó mikrozöldek rendkívül táplálóak, és nem tévesztendők össze a csírákkal, bár annak hívjuk őket. A mikrozöldek körülbelül 1-3 hüvelyk magas, fiatal zöld zöldségek, amelyeket a csírázás 7 és 21 napja között takarítottak be. Míg a csírák frissen csírázott magvak, amelyeknek nincs zöld levele. A mikrozöldségek tápanyagtartalma koncentrált, ami azt jelenti, hogy gyakran magasabb vitamin-, ásványianyag- és antioxidáns szintet tartalmaznak, mint ugyanannyi érett zöldség.

Lehetséges variációk
Sok más kutyabiztos, alacsony glikémiás zöldség is létezik. A fent felsoroltak példák a szupermarketben található alacsony glikémiás zöldségekre, de más leveles zöldségek is használhatók a nyers étrend változatosabbá tételére.

Keményítő tartalmú zöldségek

A keményítőtartalmú zöldségek összetett szénhidrátok, amelyek keményítő egységeket tartalmaznak, ami végső soron magasabb glikémiás indexet jelent. Lehetséges, hogy gyorsabban emelik a vércukorszintet, és magasabb a kalóriatartalmuk, mint a nem keményítőtartalmú zöldségek.
Az alacsonyabb zsírtartalmú diéták további energiaforrást igényelnek, és a keményítőtartalmú zöldségek hasznosnak bizonyulnak olyan kutyák számára, akik nem tolerálják a magas zsírtartalmú étrendet. A keményítő glükózzá metabolizálódik, hogy a szervezet energiaforrásként hasznosíthassa, ha nem lehet magas zsírtartalmú táplálékot adni.

Sütőtök

A téli tök, mint például a sütőtök, alacsony glikémiás indexű, összehasonlítva más keményítőtartalmú zöldségekkel. Noha GI-je 55-nél alacsonyabb, a sütőtök nagyobb mennyiségű cukrot és szénhidrátot tartalmaz, mint a leveles zöldségek.

Cékla

A cékla más zöldségekhez képest közepes keményítő- és szénhidrát tartalommal rendelkezik. Amellett, hogy a keményítőből ad energiát, a cékla különösen magas folsav-, magnézium- és kálium tartalommal rendelkezik.

Édesburgonya

Az édesburgonya magasan szerepel a glikémiás index diagramján a jelen lévő keményítő mennyisége miatt. Ne etesd ezt a keményítőtartalmú zöldséget nyersen, mert tripszin-inhibitorokat tartalmaz, amelyek negatívan befolyásolják a fehérjeemésztést. Az édesburgonya teljesen megfőzése kiküszöböli ezt a kockázatot.

Lehetséges variációk
Sok más kutyabiztos, keményítőtartalmú zöldség létezik. A fent felsoroltak példák a szupermarketben megtalálható keményítőtartalmú zöldségekre, de más összetett szénhidrátok is használhatók a nyers étrend változatosabbá tételére.

Elkészítési módszerek

A húsevők nem rendelkeznek az alapvető eszközökkel a növényi anyagok megfelelő lebontásához és megemésztéséhez, mint a mindenevők. A kutyáknak nincsenek nyál enzimjei a szénhidrátok emésztésének elindításához a szájukban, és az állkapocs szerkezete nem teszi lehetővé az őrlő mozdulatokkal, hogy a rágás során a növényi összetevőket porrá törjék.
A kutyák azonban hasnyálmirigy enzimeket termelnek a szénhidrát és a keményítő emésztéséhez. Mivel a kutyák nem képesek a szájukban őrölni a növényi összetevőket, és nem termelnek nyál enzimeket a keményítő emésztésének megkezdéséhez a szájukban, az optimális enzimes emésztés érdekében ajánlatos a zöldségeket feldolgozni. Pürésítjük, erjesztjük, pároljuk vagy főzzük az optimális emésztés és tápanyagfelvétel érdekében.
Azok a nyers zöldségek, amelyeket nem dolgoztak fel az emésztés érdekében, ellenállnak az enzimatikus emésztésnek, és a székletben hulladékként távoznak.

Nyersen pürésítés

A zöldség pürésítés egyszerű módja annak, hogy az összes zöldséget, magvakat és gyümölcsöket egyetlen keverékben elkészítsék, és az ételekhez adagolják. Ezután a kész keveréket dobozolhatjuk és fagyaszthatjuk. Sokan szilikon formákat használnak és helyes kis mancs vagy csont formában tárolják a zöldség mixet a kedvenceik számára.

Erjesztés

A fermentált élelmiszerek természetes eredetű probiotikumokat biztosítsanak a friss élelmiszereken keresztül a mesterséges táplálék kiegészítőkkel szemben. A fermentált zöldségek talaj alapú probiotikumokat és emésztőenzimeket biztosítanak az „előemésztett” növényi anyagban. A kutyák nem csak az egészséges bélflóra támogatásában részesülnek a jótékony baktériumokból, hanem az erjesztés hatására a zöldségekben lévő tápanyagok is fokozódnak, és a tápanyagok biológiailag hasznosíthatóbbá válnak a felszívódáshoz.

Sütés, főzés vagy párolás

A keményítő tartalmú zöldségeket az etetés előtt teljesen meg kell főzni, hogy a kutyák megkapják a tápanyagokat és a glükózt az energiához. Számos módszer létezik a keményítő tartalmú zöldségek főzésére. Három főzési módja a sütés, főzés és párolás. A választott módszer mindaddig nem számít, amíg a zöldséget az etetés előtt alaposan megfőzzük.

Összegzés

Fitonutriensek

A jótékony fitonutriensek segítenek a szabad gyökök, a gyulladások, az öregedés és még a rák elleni küzdelemben is!

Rost

A rostalapú élelmiszerek hozzáadása segít a széklet szabályozásában, elősegíti a vastagbél egészségét, valamint SCFA-kat és K-vitamint termel.

Energia

A keményítő tartalmú zöldségek jótékony kiegészítői az alacsony zsírtartalmú étrendnek, hogy alternatív energiaforrást biztosítsanak, ha a magas zsírtartalmú ételeket nem tolerálják.

Kis mennyiségű, az optimális emésztést elősegítő, mélyen pigmentált zöldségek hozzáadása a kutya étrendjéhez több okból is javasolt. Míg a kutyáknak nincs szükségük a zöldségekre a kiegyensúlyozott étrendhez, a zöldségek hasznosnak bizonyulnak az étrend összeállításában, hogy biztosítsák az összes alapvető tápanyagot. Ezenkívül a zöldségek tápanyagtartalmukon kívül egyéb előnyökkel is járnak.

Forrás: https://perfectlyrawsome.com/

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok

www.rayofhopedietetika.hu © Minden jog fenntarva! | Blockbooster by CozyThemes.

Adatvédelmi tájékoztató

Scroll to Top