Van valami méltatlan a levágott állatok etetésében. Sok gazdi teljesen kizárja a “gusztustalannak és durvának” minősített állati részeket és az egész prédákat kedvenceik nyers étrendjéből. Márpedig az “undi” részek és az egész zsákmányok etetése előnyös és segít minimalizálni a gazdálkodási és vadászati hulladékot.
Máj és a kiválasztó szervek
Sok kezdő nyers etető nem etet belső szerveket. Számos mítosz kapcsolódik a kiválasztó szervekhez, és sokan úgy vélik, ha belsőséget etetnek, akkor paraziták is bejuthatnak a kutya vagy a macska szervezetébe. Viszont, mivel kedvenceink is vágóhídi állatok húsát és szerveit fogyasztja, ezekre szigorú előírások vonatkoznak, melyek alapján parazita mentesnek kell lenniük. Ez alól a vadak kivételek, de ezek szerveinek etetéséről a róluk szóló cikkben írtam bővebben.
A szervek a préda legtöbb tápanyagot raktározó részei. És az irónia az egészben, hogy ezek a legolcsóbb összetevői is a nyers étrendnek. A húsból és a csontból sok fontos tápanyag hiányzik, ezért szükséges a belsőségek etetése kedvenceinkkel.
Minden belső szerv közül a máj a legfontosabb, ha nyers etetésről beszélünk. A nyers máj esszenciális zsírban oldódó A- és D-vitamint tartalmaz. Viszont arra mindig törekedjünk, hogy a máj csak az étrend 5%-át tegye ki, mivel ezek a vitaminok zsírban oldódnak és raktározódnak a szervezetben. A maradék 5%-ot pedig a többi kiválasztó szervvel pótoljuk.
Ha vadászatból kapunk vad belsőséget, akkor azt mindig minden esetben nézzük át parazitákat kutatva, illetve ha bármilyen fertőzés nyomát látjuk rajta, akkor dobjuk ki. Az egészséges szervek 2-3 hét fagyasztás után adhatók kedvenceinknek.
Nyers fülek
A nyers fülek táplálkozási szempontból sem vitaminokat sem ásványi anyagokat nem tartalmaznak. Ugyanakkor esszenciális aminosavakat és zsírokat biztosítanak az energia termeléshez. Sok gazdi találkozott már szárított fülekkel, ám nyersen is élvezhetik kedvenceink őket. A kiszáradt fülekhez hasonlóan a nyers fülek elsősorban porcok, amelyek nagy mennyiségű kondroitint biztosítanak az ízületek támogatásához. A kondroitin az ízületi porcok egyik fő építőköve. Ezért az ízületi problémákkal küzdő kutyák és macskák számára hasznos a porcos táplálékot tartalmazó étrend.
A nyers fülek etetésének nem csak táplálkozási előnyei vannak, hanem szellemi és fizikai fárasztás is. A kutyának vagy a cicának a nyers porcot rágnia kell, melynek hatására endorfint termel a szervezete, és a hosszan tartó rágás következtében a fogak egészség megőrzésében is remek szerepet kaphat.
Nyers lábak
A baromfitól és vizimadaraktól származó nyers lábak remek kiegészítői a nyers étrendnek, hogy biztosítsák az alapvető kalciumot. Ezen túlmenően, a lábban található szalagok és inak jótékony glükózamint biztosít a nyers étrendben. A glükózamin egy másik jótékony tápanyag az ízületi problémákkal küzdő kutyák és macskák számára.
A lábakból remek csontkocsonya főzhető. A bennük található inak és szalagok zselatinban (kollagénben) is gazdagok, ami kifő a csontlevesbe és ez adja a zselés állagát, ha kihűl.
Állatfejek
Teljesen érthető, hogy sok gazdi miért kerüli a fejek etetését. A nyers állatfejek azonban remek opciót jelentenek az etetésben. Ehető csonttartalmuk miatt kiváló kalciumforrást biztosítanak. A kalcium mellett a nyers állatfejekben megtalálható szemgolyók és az agy is, ami önmagukban is számos táplálkozási előnnyel rendelkeznek.
A nyers agy fehérje és zsír aránya 1:1, ami egy ketogén diétához is tökéletessé teszi. Ezenkívül gazdag B12-vitaminban, szelénben és Omega-3 zsírsavban.
A szemekkel kapcsolatban sok táplálkozásra gyakorolt hatásról nincs információnk. Viszont remek fehérje forrás.
Egész prédák
Ha nyers étrendről beszélünk sokszor szóba kerülnek a vadkutyák, farkasok és a vadmacskák, elvileg minden étrend úgy épül fel, hogy egy prédát modellez. Az egész préda olyan zsákmányállat, amelyet egy vadkutya vagy macska vadászik és elfogyaszt. Az állat nagy részét nagyon minimális maradékkal fogyasztják el. A kis zsákmány baromfkiból (pl. naposcsibe, csirke és pulyka), vízimadarakból (pl. kacsa, liba), kismadarakból (pl. fürj), rágcsálókból (azaz etető egerekből, patkányokból és tengerimalacokból) és nyulakból áll.
A teljes prédával etetés sokszor kényes téma a gazdiknál. Az ahogy egy kutya vagy macska megeszi a teljes zsákmányállatot nem való galamblelkűeknek, de számos előnnyel jár a kisméretű egész préda etetése.
A teljes zsákmány magában foglalja a bőrt, a tollakat/bundát, a szerveket, a mirigyeket, a vért és a bélrendszert, amely a szupermarketben vagy a hentesnél, esetleg a BARF boltban megvásárolt hús részekben nem feltétlenül. Az emberi fogyasztásra szánt nyers húsok, csontok és szervek termelési folyamatokon mentek keresztül. Ez azt jelenti, hogy az értékesítésre és emberi fogyasztásra készülő húskészítmények egy részéről eltávolítják a bőrt, a szőrzetet/tollat, a mirigyeket, a bélrendszert és a vért, és ezekkel együtt az összes hasznos tápanyagot is.
A szőrme, a tollak és a béltartalom olyan rostot biztosítanak, amely támogatja a bélrendszer egészségét. Az összes belső szerv, mirigy és vér bevonása magasabb vitamin- és ásványianyag-koncentrációt biztosít, mint ami a bolti húsban megtalálható. Ezenkívül az egész zsákmány serkenti a kutyák és macskák elméjét és testét. A prédával kedvencednek meg kell küzdenie, ki kell találnia hogyan fogjon hozzá, rágni, tépnie és marcangolnia kell. Ez a tapasztalat olyan szellemi és fizikai gazdagodást ad, amely más etetési módokban nem található meg.
Összegzés
A máj és a kiválasztódó szervek nagyon fontosak a nyers étrendben, mert ezek biztosítják a nélkülözhetetlen zsírban oldódó vitaminokat. A többi tabu testrész és az egész préda azonban nem kötelező. A fejek, fülek, lábak és az egész zsákmány alapvető tápanyagokat, szellemi gazdagodást biztosítanak, és segítenek minimalizálni a húsiparból származó hulladékot.
Vélemény, hozzászólás?