
A táplálkozásban három makrotápanyag különböztetünk meg: a fehérjét, a zsírt és a szénhidrátot. A fehérjék a szervek, a lágy szövetek, izomrostok, bőr, haj köröm/karom és vér szerkezeti alkotóelemei. Enzimként, hormonként és antitestként működnek. A fehérjék a molekulák átvitelére és tárolására szolgálnak az egész testben. Az izomszövet karbantartásának szükségességét meghaladó fehérje felesleg energiaforrásként hasznosul.
Fehérjeszükséglet
A fehérjét az összes esszenciális aminosav szükséglet fedezésére használják, a szénváz- és nitrogén szükséglet kielégítése mellett. Az amerikai Nemzeti Kutató Tanács (NRC) meghatározta a kutyák és macskák minimális fehérje bevitelét 1000 kcal-ra:
Felnőtt kutya
- 20g minimális mennyiség
- 25g ajánlott mennyiség
Kölyök kutya
- 35g minimális mennyiség
- 43,8g ajánlott mennyiség
Felnőtt macska
- 40g minimális mennyiség
- 50g ajánlott mennyiség
Kiscica
- 45g minimális mennyiség
- 56,3g ajánlott mennyiség
Új fehérjéket szintetizálhatnak az étrendi aminosavak vagy más, a szervezet által létrehozott aminosavak. Ez azt jelenti, hogy a kutyáknak és macskáknak nincs minimális szükséglete minden fehérjére, de az aminosavakra, szénvázra és nitrogénre igen.
Esszenciális aminosavak
A fehérjék emésztése a gyomorban kezdődik a sósav és pepszin enzim hatására. A részben megemésztett táplálék ezután a vékonybélbe kerül. A vékonybélben hasnyálmirigy enzimek szabadulnak fel, hogy a fehérjéket aminosavakra bontsák, lehetővé téve a felszívódást. Miután az aminosavak felszívódnak a szervezetben, szöveti fehérjék, enzimek, albumin, hormonok és más nitrogéntartalmú vegyületek előállítására hasznosulnak. Az aminosavak feleslegét dezaminálásra és energiára használják fel.
A táplálékban lévő 21 aminosav közül több olyan is létezik, ami nélkülözhetetlen a kutyák és macskák számára. Az esszenciális aminosavakat a szervezet nem tudja elegendő mennyiségben szintetizálni, ezért ezeket az étrenddel kell biztosítani. A fennmaradó aminosavak nem esszenciálisak, mert a szervezet képes szintetizálni, ha elegendő nitrogén és energia áll rendelkezésre az étrendből.
Kutyák számára esszenciális aminosavak
- Arginin
- Hisztidin
- Izoleucin
- Leucin
- Lizin
- Metionin
- Fenilalanin
- Treonin
- Triptofán
- Valine
Macskák számára esszenciális aminosavak
- Arginin
- Hisztidin
- Izoleucin
- Leucin
- Lizin
- Metionin
- Fenilalanin
- Taurin
- Treonin
- Triptofán
- Valine
Feltételesen esszenciális aminosavak
Az esszenciális aminosavak mellett vannak olyan feltételesen nélkülözhetetlen aminosavak, amelyekre a szervezetnek szüksége van fiziológiás és kóros állapotok esetén. Egyes fajták olyan eredendő hajlamokkal rendelkeznek, amelyek befolyásolják a szintetizált aminosavak kimenetelét. Ezenkívül bizonyos egészségügyi állapotok is hatással lehetnek az aminosav szintézisre.
Glutamin
Az olyan élettani tényezők, mint a növekedés, a vemhesség és a szoptatás befolyásolják a glutamin szükségletet. Ezenkívül az egészségi állapot és a fehérjeszegény étrend is hatással van a glutamin szintre. A kritikus állapotú betegeknek nagyobb a glutaminigényük. Feltételezhető, hogy magas stressz idején a szervezet nem képes elegendő mennyiségű aminosavat szintetizálni.
A glutamin feltételesen nélkülözhetetlen aminosav, és határozottan előnyösnek bizonyul áteresztő bél szindróma esetén. Emésztési problémákkal vagy áteresztő bél szindrómával küzdő kutyák és macskák számára kifejezetten ajánlott a glutaminban gazdag étrend.
Taurin
A taurin nem számít esszenciális aminosavnak a kutyák számára. A macskákkal ellentétben a kutyák képesek elegendő taurint szintetizálni, ha a kén aminosav prekurzorai, a metionin és a cisztein megfelelő mennyiségben megtalálható az étrendben. Vannak azonban olyan egészségügyi állapotok, amelyek növelik a taurin aminosav szükségességét.
A szívbetegségekben szenvedő kutyáknak magasabb taurin igényük van. A legújabb fejlemények a taurinhiányt összefüggésbe hozták a szívbetegséggel, a kitágult kardiomiopátiával. Ezenkívül vannak bizonyos kutyafajták, amelyek genetikailag hajlamosak a szívbetegségekre.
A macskák számára esszenciális aminosav, mert nem tudják szintetizálni más aminosavakból.
Az aminosavak táplálékforrásai
A fehérje minőségét az aminosavak testszövetté való átalakulásának hatékonysága határozza meg. Az aminosav átalakítás hatékonysága a fehérje forrástól, az esszenciális aminosavak koncentrációjától és a tápanyagok elérhetőségétől függ. Azokat a fehérjéket, amelyek az összes esszenciális aminosavból optimális mennyiséget biztosítanak, teljes értékű fehérjéknek vagy kiváló minőségű fehérjéknek nevezzük.
A kiváló minőségű fehérjék az esszenciális aminosavak legbőségesebb forrásai az állati eredetű fehérjék, például az izom hús, a nyers húsos csontok és a szervek. A marhahús, bárány, pulyka, csirke, tojás és hal néhány példa az állati fehérjékre, amelyek mindegyike biztosítja az összes esszenciális aminosavat a teljes értékű étrend kialakításához. Az egyes termékekben jelenlévő aminosavak száma számos tényezőtől függ, beleértve az állat típusát, zsírtartalmát, az állat táplálékát, a feldolgozási körülményeket, a tárolási feltételeket és a tárolási időt.

Izom hús
Összességében az izom hús bővelkedik esszenciális és feltételes aminosavakban, és a nyers étrend fő összetevőjének kell lennie.

Olajos halak
Az olajos halak a zsírsav előnyei mellett nagy mennyiségben tartalmaznak esszenciális és feltételesen esszenciális aminosavakat.
A feltételesen esszenciális aminosavak számos állati eredetű összetevőben megtalálhatók. A glutamin és taurin tápanyagszükséglete könnyen elérhető, ha húst, tojást és halat etetünk.

Szív
A keményebben dolgozó izmok magasabb taurint tartalmaznak. Ezért a szív a taurin gazdag forrása.

Csont leves/csont kocsonya
Az izom hús mellett a csontleves a feltételesen esszenciális glutamin másik gazdag forrása.
A korlátozott számú esszenciális aminosavat tartalmazó fehérjék hiányos vagy gyenge minőségű fehérjéknek nevezzük. A növényi fehérjék nem teljes fehérjék, és általában gyengébb emészthetőségük van, mint az állati fehérjék. A fehérjeforrások kombinálhatók aminosav feleslegük és hiányuk alapján. A több fehérjeforrás kombinációját, amelyet az étrendben található aminosavak általános minőségének javítására használnak, fehérje kiegészítésnek nevezik.
A nyers étrend elegendő mennyiségű aminosavat biztosít, ha az étrendet állati eredetű termékekből áll. Ez nem azt jelenti, hogy teljes egészében állati fehérjékből kell állnia, de a fő összetevőjének annak kell lennie, hogy az esszenciális aminosavak ajánlott mennyiségét biztosítsa a magas biológiailag hozzáférhető élelmiszer forrásként.
Összegzés
A 70-80%-ban állati fehérjét tartalmazó étrend, amelynek legalább 50%-a vörös húsforrás, jellemzően meghaladja a kutyák minimális aminosav szükségletét. A macskának a kutyákhoz képest magasabbak az igényeik. Ezért az ajánlott aminosav szükségleteik kielégítéséhez elsősorban állati fehérjét tartalmazó étrendre van szükségük.
Nyers diéták, például Prey modell kutyáknak, a BARF étrend kutyáknak, és a Prey-modell macskáknak könnyedén kielégíti a fehérjeszükségletet módosítások nélkül. Azonban az egyes aminosavak mennyisége, amelyre egy kisállatnak szüksége van, számos tényezőtől függ, beleértve a növekedést, a vemhességet, a szoptatást és az egészségi állapotot.
Forrás: https://perfectlyrawsome.com/
Vélemény, hozzászólás?