A sütőtök valóban jót tesz a kutyáknak? Vagy csak egy túl hypolt zöldség?

Ha ősz, akkor sütőtök szezon. Mindannyian találkozhattunk már sütőtökös tápokkal, sőt ilyenkor szezonban a BARFosok is előszeretettel adják zöldség gyanánt kedvenceiknek, de vajon jól teszik e? A válasz pedig, hogy IGEN.

A sütőtök igazi superfood a kutyáknak. Esszenciális mikrotápanyagokat és rostokat tartalmaz, amelyek nagyon tápláló csemegévé teszik. Amellett, hogy természetes gyomornyugtató, a sütőtök segít eltávolítani a kutya emésztőrendszerében felgyülemlett felesleges vizet.

Enyhe hasmenés vagy székrekedés esetén is, ideális választás, hisz magas rosttartalma segít a megfelelő széklet kialakításában. Viszont, ha huzamosabb ideig fennálló problémáról van szó, akkor állatorvosi segítségre lesz szükség a házi praktikák helyett.

A sütőtök egészségügyi előnyei

A sütőtök ízletes kiegészítője az emberi étrendnek és számos egészségügyi előnnyel bír a kutyák számára is. 

Rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Számottevő mennyiségben fordul elő benne A-, C- és E-vitamin, valamint vas és kálium. 

Az emésztésre is kiválóan hat. Magas oldható rost tartalma miatt nagyon jót tesz a kutyák emésztésének. Megfogja a székletet, tehát nem krónikus hasmenés esetén remek házi praktika.

Ezekből a rostokból lebomlás során jótékony zsírsavak keletkeznek, melyek energiával látják el a szerveket. A sütőtök emellett segít csökkenteni a kutya beleinek savasságát.

Prebiotikus erőmű. A prebiotikumok esszenciális vegyületek, amelyek bizonyos élelmiszerekben megtalálhatók. Közöttük van a sütőtök és pézsmatök is. A prebiotikumok támogatják a fontos baktériumok jelenlétét az emésztőrendszerben. 

A sütőtök kontra oldala

Bár a sütőtök nagyszerű kiegészítő bármely kutya étrendjébe, de azt mindig szem előtt kell tartani, hogy bizony a jóból megárt a sok. 

Nézzük milyen káros hatásai lehetnek a túlzott fogyasztásának?

Tápanyag hiányhoz vezethet. Míg naivan azt gondolnánk, hogy pont a tápanyag bevitel növelése érdekében adjuk kedvencünknek a tököt, sajnos a túlzott fogyasztás esetén ez nem így van. Mivel elsősorban rost ezért érdemes szem előtt tartani, hogy a túlzott bevitele bizony kevesebb fehérjének és zsírnak engedi a felszívódást. 

Magas a kalóriatartalma. A sütőtök magas keményítő tartalmú zöldség, amely a rostokon kívül bizony rengeteg kalóriát is tartalmaz. És lássuk be nem célszerű kutyánkkal olyat etetni, ami a napi kalóriabevitelének több mint 10%-át teszi ki.

Mennyi tököt adjunk egy nap?

Az eledel 10-30%-át tegye ki maximum, akkor a negatív hatásaiból semmit nem fogunk érzékelni. 

Hogyan adjunk sütőtököt?

Többféle formában is adhatjuk kedvenceinek ezt az édes nyalánkságot.

Süthetjük. Csak azért arra ügyeljünk, hogy a számukra készített sült sütőtököt ne cukrozzuk meg, pici fahéj mehet rá, az számukra is jótékony. 

Sütőtök püré. A tököt meghámozzuk és felkockázzuk, majd 20-30 perc alatt puhára főzzük és leturmixoljuk. Hűtőben 3 napig, fagyasztva 6 hónapig eláll.

A tökmag is mehet. Erről a következő bejegyzésemben beszélünk részletesen. Amit itt megtaláltok!


Megjegyzések

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél