Mi az a taurin? És miért van rá szüksége a macskáknak?

 

Ha valaha is alaposabban megnéztél egy tápos zacskót, vagy alutasakos nedves eledelt, akkor feltűnhetett, hogy a taurin ott szerepel az összetevők listáján. A taurin egy aminosav, ami segít megőrizni kedvenced egészségét, és számos súlyos egészségügyi problémát megelőz.

Mit csinálnak az aminosavak?

Az aminosavak segítik a szervezet sejtjeit olyan fehérjék előállításában, amelyek a test minden részének megfelelő működéséhez szükségesek. Segítik az anyagcsere folyamatokat, és fontos szerepet játszanak a tápanyagok szállításában és tárolásában.

Bár sok aminosavat a szervezet termel, néhányat csak táplálékkal lehet beszerezni. Azokat az aminosavakat, amelyeket kizárólag étrenddel lehet bevinni a szervezetbe  "esszenciális" aminosavaknak nevezzük.

Bár az emberek és a kutyák képesek taurint szintetizálni más aminosavakból, a macskák nem. Ha nem kapnak eleget ebből az esszenciális aminosavból az ételükben, egészségi állapotuk végül romlani kezd.

Hogyan érinti a macskákat, ha nem kapnak elegendő taurint?

A taurinhiány számos problémát okozhat a macskákban, többek között:

  • Kitágult kardiomiopátia. Ez az állapot a szív kitágulását okozza, ami befolyásolja a vér pumpálási képességét. A kitágult kardiomiopátiában szenvedő macskáknál pangásos szívelégtelenség is kialakulhat a pumpálási problémák következtében.
  • Vakság. A taurin hiány a fotoreceptor sejtek elhalását okozhatja a retinában. Sajnos ha ezek a sejtek elvesznek nem pótolhatók.
  • Fogszuvasodás. A taurin szerepet játszik a fogak egészségében is. Ha hiány van belőle a fogak gyengévé válnak és hamar kialakulhatnak lyukak is.
  • Reproduktív problémák. Azok a macskák, akik taurin hiányban szenvednek nagy valószínűséggel képtelenek a fogamzásra. (megjegyzés: ivartalaníts! Ne így próbáld megoldani a “kiscica-kérdést”)
  • Fejlődési problémák. A taurin hiányos kiscicák lassabban és nehezebben fejlődnek, mint megfelelő taurin szint mellett társaik.
  • Emésztési problémák. A taurin elősegíti az epesók termelését, ami elsődleges a zsírok emésztésénél. Nem megfelelő taurin bevitel mellett hasmenés és más emésztési problémák is jelentkezhetnek.
  • Szőrhullás. A taurin a szőrzetet is befolyásolja, ha nem jut elég a szervezetbe fokozott szőrhullást tapasztalhatunk.
  • Immunredszeri zavarok. Elegendő taurin nélkül előfordulhat, hogy cicád immunrendszere nem megfelelően működik. Nehezebben küzd meg betegségekkel, mint egészséges társai.
  • Cukorbetegség. A taurin segít a szervezetnek a vércukorszint szabályozásában. Kellő mennyiségű taurin nélkül is cukorbetegség alakulhat ki kedvencednél.
  • Levertség. A taurin hiány fáradtságot, levetséget is okozhat.

Egyes esetekben, ha időben észreveszik, hogy taurin hiány miatti rendellenességben szenved a macska akkor kiegészítéssel az állapot visszafordítható. A szív- és látási problémák sajnos nem tartoznak ide.

Hogyan jelentkezik a taurin hiány?

A taurint nem tartalmazó étrend a hiány fő oka. Azok a macskák, aki főtt étrenden vannak, illetve vegán tápot esznek vannak a legjobban kitéve a problémának. Bár a gondoskodó gazdik szívesen készítenek speciális ételeket kedvenceiknek, ezek a kedvességek akár pont az ellenkezőjét is elérheti annak, amit szeretnének.

A taurin kiegészítők növelik kedves kis bársonytalpúd aminosav ellátását, de előfordulhat, hogy a kiegészítők nem tartalmaznak elegendő aminosavat az egészségügyi problémák megelőzésére. Ha kedvenced főtt, nyers vagy vegán étrenden van, akkor érdemes konzultálni macskád állatorvosával, vagy egy kisállat dietetikussal, hogy segítsenek úgy alakítani az étrendet, hogy az maximálisan megfeleljen kedvenc bársonytalpúd minden igényének.

Akkor is fennáll a taurin hiány lehetősége, ha cicád szívesen csemegézik a kutyatápból. A kutyaeledelek nem tartalmaznak hozzáadott taurint, mivel a kutyák előállítják maguknak ezt az aminosavat.

A rendszeres állatorvosi látogatások a kulcs kedvenced egészségéhez, segítenek abban, hogy cicád ne szenvedjen a taurin hiány hatásaitól.


Forrás: https://www.lakemichigananimalhospital.com/

Megjegyzések

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél