Gabonafélék a kutyaeledelben: tényleg káros?

 

A kereskedelmi forgalomban lévő kutyaeledelek gyakori összetevői az utóbbi időben népszerűségét vesztett gabonafélék. A gabonamentes tápok iránti kereslet nő és egyre népszerűbbek a burgonya, vagy más keményítő forrással rendelkező eledelek.

De vajon mivel teszünk jót? Miért van az, hogy sok kutyatulajdonos, különösen a nyersen etetők elutasítják ezeket az összetevőket? Vajon ez pusztán ideológia kérdés? Egészségesek, vagy károsak a gabonafélék?

Először is hasznos, ha felismerjük a probléma lényegét, ami pedig az, hogy a gabonafélék lettek a kutyaeledelek fő összetevői. Vagyis most már inkább a szénhidrátok. Hisz most már nem csak a gabonaféléket, hanem más keményítő tartalmú növényeket is tartalmazhatnak a tápok, mint a burgonya vagy a borsó.

Mindezeknek magas a szénhidrát tartalmúak.

Az ember, a kutya és a szénhidrát

A közelmúltban készült egy tanulmány, amely azt igazolta, hogy a kutyákban több gén alakult ki a szénhidrátok emésztése kapcsán, mint amennyi farkasoknak van. Érdekes, nem?

Ezt a tanulmányt most nem részletezem itt, de érdekes az a tény, hogy a kutya uralkodása valószínűleg 100 000 évvel ezelőtt kezdődött a világ különböző részein egymástól függetlenül. Körülbelül 10 000 évvel ezelőtt pedig már széles körben elterjedtek voltak.

Nem vagyok történész, de ha a történelemkönyveket megvizsgáljuk van néhány kérdés a tanulmánnyal kapcsolatban. Tény: a neolitikus forradalomnak köszönhetően megváltozott az emberek életmódja, a vadászat és a gyűjtögetés helyét átvette a tenyésztés és a mezőgazdaság. Tehát  körülbelül 7000 évvel ezelőtt jelent meg a mezőgazdaság (ekkor már legalább 3000 éve, de legfeljebb 93 000 éve háziasították a kutyát). Kezdetben főként gabonaféléket termesztettek, csak a középkorban, azaz kb. a 18. század körül bővült a mezőgazdaság a burgonya, illetve a kukorica termesztésével. Az iparosodásig a mezőgazdaság igazán kemény munka volt.

De mi ezen a szembetűnő? A kutya uralkodásának lehetővé kellett volna tennie, hogy jobban alkalmazkodjon a szénhidrát hasznosításhoz, de hiába lendült fel a mezőgazdaság, mégsem történt ez meg. Ez hogy lehetséges? A mezőgazdaság kezdetén az ember örült, ha magának megtermelte a napi betevőt, nem hogy a kutyának. De akkor honnan juthattak a korai kutyák szénhidráthoz, amihez hozzá kellett volna szokniuk? A bogyókból és gyökerekből (szénhidrát tartalmuk kevesebb, mint 5%)? A savanyú vadalmából? Ha az emberek sem férhettek hozzá akkor nagy mennyiségű szénhidráthoz...

A kutyáknak nincs szükségük szénhidrátra!

Nem válaszolhatok ezekre a kérdésekre, de egy dolog biztos: a kutyáknak nincs szükségük szénhidrátra. Egyáltalán nincs! Bár metaboikus glükózigényük van, nem igényelnek szénhidrátokat a táplálékban, még akkor sem, ha meg tudják emészteni őket. És csak azért mert képesek megemészteni, nem feltétlenül jelenti azt, hogy szükségük is van rá.

A hatalmas mennyiségű szénhidrát egyszerűen természetellenes. Nem fordul elő a természetben sem.

Az ilyen táplálkozás hosszú távú hatásait kutyákban még sosem vizsgálták. Ezért arra sincs bizonyíték, hogy a szénhidrátban gazdag étrend pozitív hatással van e a kutya várható élettartamára és minőségére. Az embert tekintve a neolitikummal a magasság csökkent, a gyermekhalálozás, a fertőző betegségek és az izom-csontrendszeri betegségek gyakoribbak lettek. Hogy milyen mértékben vonatkoznak ezek a változások a kutyákra, azt nem vizsgálták, de tény, hogy a kutyák ma egyre több civilizációs betegségekben szenvednek. Nem kizárt, hogy a túlzott szénhidrát bevitel miatt.

Ezért a nyersen táplálók általában elutasítják a nagy mennyiségű gabonát (sőt még a burgonyát is). De nem azért, mert a kutya nem képes megemészteni, hanem azért, mert a BARF elgondolása, hogy a lehető legtermészetesebb táplálkozási formát biztosítsuk, és a tömeges szénhidrátok természetellenesek.

Tehát az elutasítás ideológiai okokból van a BARF estében? Nem, mert igyekszik természetes táplálást biztosítani.

A szénhidrátok hátrányai

Vannak olyan  pontok, amelyek a kutyaeledelek magas szénhidráttartalma ellen szólnak:

 • a szénhidrátok ballasztanyagok, tápanyagtartalmuk alacsony, de eltelítenek 
 • a fogkő fejlődését segítik elő 
 • növelik a gyomorcsavarodás kockázatát 
 • a rosszul emészthető szénhidrátok (pl. burgonyakeményítő, banán keményítő), részben a fehérje emésztését a vékonybélről a vastagbélre korlátozza, ami a citotoxikus ammónia felszabadulásához vezet 
 • minden „rossz” fehérjéhez kapcsolódik (kedvezőtlen aminosav-összetétel) 
 • növeli a nyersrost bevitelt, ezáltal csökkenti a táplálék emészthetőségét 
 • a hasnyálmirigy enzim hiány miatt a 4 hónaposnál fiatalabb kutyák nem hasznosítják 
 • sok kutya nem tolerálja, allergiás reakciót vált ki náluk 
 • egyes endoparazitáknak (pl. giardia) élelmiszer forrásként szolgál 
 • serkenti a meglévő tumorok növekedését, mert a glükóz primer energiaforrásként szolgál számukra

A gabonafélék tápanyagellenes anyagokat tartalmaznak, mint például:

 • a fitinsav a kalcium, vas, magnézium, cink stb. biológiai hozzáférését csökkenti 
 • az alfa-amiláz inhibitorok és a proteáz inhibitorok káros sejt változásokat okoznak a hasnyálmirigyben, ami rák kialakulásához vezethet 
 • a lektinek a vékonybél sejtjeinek megváltozását okozhatják

Míg az utolsó három anyag nagy mennyiségben okoz csak negatív következményt, addig a fitinsav kis mennyiségben is képes kifejteni káros hatását. Ez által a nagy mennyiségű gabonát fogyasztó kutyáknak nagyobb tápanyag szükségletük van, de az ételük tápanyagszegény, viszont szénhidrát gazdag. Ez egy ördögi kör, mely eredménye lehet egy elhízott házi kedvenc. De nem csak a gabonák problémásak, hanem minden keményítőben gazdag táplálék.

Akkor mi legyen a gabonával?

Nem, nincs okunk arra, hogy teljes mértékben száműzzük az étrendből a gabonaféléket, a takarmány kis részét képező magvakból, vagy burgonyából álljon, hisz így nem jelent problémát a kutyának. Természetesen nem javasolt olyan nagy mennyiségben a szénhidrát bevitel, mint a tápokban, de nem szabad teljesen kizárni sem az étrendből, legfeljebb 10%-ék lehet. A nagy mennyiség teszi méreggé a szénhidrátokat.

Sőt vannak olyan kutyák, amelyek igénylik a plusz szénhidrát bevitelt a nyers étrendben.

Egyébként a BARF étrend is tartalmaz szénhidrátokat, még gabona vagy burgonya nélkül is, mivel a gyümölcsök és zöldségek is tartalmaznak természetes szénhidrátokat a kutyák számára hasznos rostos anyagokon kívül. A kutyáknak valóban szükségük van ezekre a rostokra (a bél perisztaltika és az egészséges bélflóra fenntartásához), de nem szénhidrát forrásként.

Néhányan el sem tudják képzelni milyen lenne egy alacsony keményítő tartalmú étrend, nem csak kutyájuknak, de saját maguknak sem. Pedig volt idő, mikor sem az ember, sem a kutya nem evett reggel, délbe, és este búzát.

Mennyi szénhidrát van a kutyatápban?

Akkor most nézzük meg a száraz tápok szénhidráttartalmát. Ezek az adatok általában nincsenek feltüntetve a csomagoláson. Azonban mindenki könnyedén kiszámíthatja.

A szénhidrát tartalmat könnyen megtudhatjuk, ha a 100%-ból kivonjuk a nyersfehérje, a nyers zsír, a nyers hamu és a nedvességtartalom százalékát. A nyersrost a szénhidrátok egyike, így azt nem kell kivonni. Gyakran nincs feltüntetve a nedvességtartalom, átlag 7%-kal lehet ilyenkor számolni.

Összehasonlítok 3 tápot, melyek viszonylag népszerűek a bichonosok körében:


Royal Canin Mini

Panzi FitActive Hipoallergenic

N&D Grain Free sütőtökös, bárányos, áfonyás

nyersfehérje

27%

25%

28%

nyers zsír

16%

14%

18%

nyershamu

5,2%

8,65%

8,6%

nedvesség

7%

10%

7%

szénhidrát

44,8%

43,35%

38,4%

Mint láthatjuk a Royal Canin tápnak majdnem 45%-a a szénhidrát, ahogy a Panzi tápnak is. Az N&D már jobb eset, de az a majdnem 40% is túl sok a kutyáknak.

Következtetés

A kutyák bár valamennyire idomultak az emberhez a háziasítás során, de nincsen szénhidrát igényük. Ezért nincs szükségük nagy mennyiségű gabonára, burgonyára, vagy más magas keményítő tartalmú táplálékra. A túlzott szénhidrát bevitel egészségtelen, és nem fér össze a BARF étrend szabályaival. Ez nem ideológiai kérdés, a tények magukért beszélnek. De ennek ellenére lehetnek olyan kutyák, vagy olyan extra igénybevételek (sport), amikor jó szolgálatot tesznek a gabonák az étrendben.

Forrás: https://der-barf-blog.de/, saját írás

Megjegyzések

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél