Koplaló nap

 

A kutyák böjtöltetése vajon jó ötlet? Vajon nem lesz semmi baja, ha nem eszik minden nap? Ennek járunk ma utána együtt…

Amikor áttanulmányozod a facebook csoportokat egyre több helyen futhatsz bele a kutyák koplaltatásának legújabb trendjébe. Valószínűleg elképzelted, hogy kedvenced hatalmas szemekkel ül vacsora időben a tálja mellett és nem érti miért nem érkezik a menetrend szerinti étel aznap. De mi van, ha azt mondom neked, hogy a koplalónap nem ördögtől való és igenis jót tesz a kutyának.

Felnőtt kutyáinkat legtöbben napi kétszer etetik, de már a napi egyszeri étkezésnek is számos előnye van.

A böjt jó dolog a kutyának

1. Úgy tűnik a koplalás javítja az egészséget és hosszú élettartamot biztosít

Dióhéjban, az étel megemésztése nehéz munka. Rengeteg energiát igényel. Ezért van az például, hogy a karácsonyi vacsora után elálmosodsz, az energia a bélrendszerre korlátozódik, hogy megeméssze és felszívja a tápanyagokat. Úgy gondolják, ha kicsit nem eszünk, akkor a szervezetnek több energiája marad a toxinok kiürítésére vagy a regenerálódásra. Ez egy alapvető tisztítás. Ez a lényege és a tudomány határozottan támogatja.

Egy egereken végzett vizsgálat során két csoportot hoztak létre, egyet akik minden nap kaptak táplálékot és egyet, akik csak minden második nap. Akik két étkezés között böjtöltek, egészségesebbek voltak és tovább éltek. Mind a két csoportnak befecskendeztek egy agysejteket károsító toxint és a vizsgálatok alapján az éheztetett egerek agya nem károsodott.

2. A böjt valószínűleg megkönnyíti a méregtelenítést

Az energiát és az általános utánpótlást leszámítva a kutyák koplalása során toxineltávolítási folyamatok zajlanak. A napi futkározáshoz a szervezet két üzemanyagforrást tud igénybe venni: a glükózt a bőség napjain és a ketonokat a szükösebb napokon. 

A nem kívánt zsírpárnákon kívül az elfogyasztott, belélegzett és általában az anyagcsere-folyamatok során keletkezett toxinok nagy százalékban raktározódnak a zsírszövetben. Tehát, amikor a szervezet nem jut táplálékhoz és hozzá kell nyúlnia a zsír tartalékhoz akkor segít a szervezetnek megszabadulni a méreganyagoktól is.

3. A koplalás elősegíti az autofágiát, a test öntisztulását

A szervezet folyamatosan új sejteket termel és a régiek pedig elpusztulnak. Egy egy folyamatosan figyelemmel kísérhető folyamat. De a sejteken belül is az organellumok lebomlanak és újra képződnek. Az autofágia voltaképpen a sejt tisztulás folyamata. Ez egy görög szóösszetétel mely az auto (én) és a phagein (enni) szavakból tevődik össze. Szó szerinti fordításban megenni saját magát jelenti. 2016-ban Yoshinori Ohsumi elnyerte az orvosi Nobel-díjat, mert felfedezte, hogy az autofágia a tápanyaghiány miatt kapcsol be. Ez idő alatt a makrofágok aktivitása növekszik. A makrofágok elnyelik és elpusztítják a baktériumokat, vírusokat és egyéb idegen anyagokat, de lenyelik az elhasználódott vagy rendellenes sejteket is.

4. A böjt felveszi a harcot a fertőzésekkel

Ez az egyik oka annak, hogy ha te vagy a bolygó bármely állata nem kívánja az ételt, mikor beteg. A szervezetnek a fertőzés leküzdésére kell koncentrálnia ezért kikapcsolja az éhségérzetet.

“Amikor az állatok fertőzöttek, abbahagyják az evést, és éhgyomri anyagcsere üzemmódba kapcsolnak.”

- Ruslan Medzhitov, Yale Egyetem 2016

Medzhitov az öregasszonyok meséjét tanulmányozta, mi szerint “táplálj megfázást, éheztess lázat”. Kiderült, hogy a népi orvoslásban van valami. A különbség attól függ, hogy vírusos (megfázás) vagy bakteriális fertőzésben (láz) szenved a szervezet.

Egereken végzett vizsgálat kimutatta, hogy vírus fertőzés mellett táplált egyedek gyorsabban gyógyultak meg. Míg bakteriális fertőzés esetén mind meghaltak a nem éheztetett csoportban.

5. A koplalás valószínüleg gyulladáscsökkentő a kutyák számára

Amikor koplal az inzulinszintje leesik a vérben, ami nem egy rossz dolog. Ugyanis az inzulin szállítja a cukrot a sejtekhez és egy erősen gyulladáskeltő hormon. Ha a táplálékbevitel állandó, akkor a vér inzulinszintje is állandó, ami fokozza a szisztémás gyulladást, és idővel esetleg csökkenti az inzulinérzékenységet. A böjtölés egy időre felszabadítja ettől az immunrendszert és koncentrálhat más folyamatokra.

6. A böjt számos egyéb előnye…

Az interneten ma már rengeteg cikket találni a koplalás témájában. Van számos előnye, ami az emberekre és a kutyákra is egyaránt érvényesek:

  • Javítja a zsírégetést és a fogyást
  • Jobb mentális egészség és koncentrációs készség
  • Csökkenti vércukor- és az inzulinszintet
  • Csökkenti a vér koleszterinszintjét
  • Növeli az élettartamot


Szóval igen, nyugodtan kijelenthetjük, hogy a kutyáknak jót tesz egy kis koplalás.

Hogyan böjtöljön a kutya?

Mindig ott kezdődik a probléma, hogy olyan nem tudjuk nézni, ahogy kedvencünk búslakodik az üres tál mellett. Természetes, hogy így érzünk, különösen ha a saját vacsoránkat esszük közben. De hidd el, megszokja és nagyon jót is tesz neki. Valójában akkor teszünk vele rosszat, ha nem böjtöl, hisz rövidebb ideig fog élni.

Fontos megjegyezni, hogy itt nem éhezésről beszélünk. Valójában a kutyák képesek nagyon hosszú ideig kibírni élelem nélkül. Egy borzalmas kutatásban azt vizsgálták, hogy a kutyák mennyi ideig bírják étel nélkül, és a tudósokat is megdöbbentette a rekord nagyságú idő. Több mint 100 napig életben maradtak megfelelő ivóvíz korlátlan hozzásférésével. Tehát nem kell aggódni, egy egészséges felnőtt kutya nem hal éhen, ha néha kimarad az étkezés.


Kétféleképpen lehet koplaltatni. Az egyik az old-school egész napos böjt. Ebben az esetben egész egyszerűen az adott napon nem kap enni a kutya, de korlátlanul hozzáfér az ivóvízhez. És nem számít a kutya mérete vagy fajtája, belülről mind egyformák.


A másik út a szakaszos böjt. Ez azt jelenti, hogy a kétszer etetett kutyáknál kihagyunk egy étkezést. Ilyenkor is jelentkeznek a koplalás áldásos hatásai, csak kicsiben.

Mikor nem jó ötlet koplaltatni kedvencünket?

Kölyök kutyával, cukorbeteg kutyával és macskákkal ne tartassunk bőjtöt! A macskáknál a koplaltatás olyannyira rossz ötlet, hogy zsírmáj (hepatolipidózis) alakulhat ki a hatására.

Forrás: https://dogsfirst.ie/

Megjegyzések

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél