A kókuszolaj nem méreg! Legalábbis a kutyatálban semmiképp

 

Régebben terjedt egy videó a YouTube-on (mára már törölték), amiben Dr. Karin Michels, a Freiburgi Egyetemi Kórház prevenciós és tumorellenes epidemiológiai intézetének igazgatója többek között azt mondta, hogy a kókuszolaj „tiszta méreg”. Ezzel felháborított rengeteg tudatos kókuszolaj fogyasztót, és kétségeket ébresztett azon kutya gazdikban, akik évek óta alkalmazták a kedvencük étrendjében. Szóval tényleg végzetes lehet a négylábú barátainkra?

Miért adják a kókuszolajat a kutya tulajdonosok?

A kutya táplálkozásában különböző okokból lehet fontos szerepe a kókuszolajnak. A leggyakoribb oka, hogy a kókuszolaj divatos. A wellness és fitnesz területen a kókuszolajat évek óta magasztalják – és ez a hype végül átkerült a házi kedvencek táplálásába is. A kókuszolajnak képesnek kell lennie mindent megtenni: Superfoodként hatással kell lennie minden problémára, a ráncoktól a rákig. Ez teljesen eltúlzott, de jó okkal szerepel a kutyák táplálkozásában. Egy hasznos tulajdonsága féregellenes hatása, mely az emberi szférában kevésbé fontos. Egy másik alkalmazási területe a diétás terápia. Egyrészt étel-intoleranciával rendelkező kutyáknál szolgálhat energiaforrásként, másrészt azon állatoknál is használják, mint energiaszolgáltató, akik például hasnyálmirigy-elégtelenségben szenvednek. Mivel a kókuszolaj speciális zsírsavösszetétele gyakran tolerálhatóbb az ilyen betegeknél, mint más zsírforrás.

Mi a helyzet a zsírsavakkal?

A videó azt állítja, hogy a kókuszolaj „az egyik legrosszabb étel, amit enni lehet”, mert sok telített zsírsavat tartalmaz.

Megállapították, hogy a telített zsírsavak veszélyesek, szobahőmérsékleten szilárdak, ezért blokkolják a koszorúereket. Minél több a telített zsír, annál nagyobb a szívroham kockázata. Jobb ha olyan olajokat használunk, melyekben sok a telítetlen zsírsav. Természetesen az előadó ezeket az állításokat az emberekhez viszonyította. (Ebben a cikkben írtunk már a telített zsírok fontosságáról)

Telített vs. telítetlen zsírsavak

A zsírsavak esetében különbséget tesznek telített és telítetlen zsírsavak között. Általában a zsírsavak hosszú láncú molekulák, azaz szénatomok láncai, amelyek végén egy savcsoport található. Ezeknek a zsírsavaknak a kémiai szerkezetétől függően teszünk különbséget telített és telítetlen között. A kötés típusa határozza meg a csoportot: a telített zsírsavakban csak egyetlen kötés van a szénatomok között, a telítetlen zsírsavak kettős kötést is tartalmaznak. Ezeknek a kettős kötéseknek a száma alapján megkülönböztetünk egyszeresen- és többszörösen telítetlen zsírsavakat.

Egyébként ezeknek a kettős kötéseknek köszönhető, hogy a telítetlen zsírsavak szobahőmérsékleten folyékonyak, míg a telítettek 21 °C-on szilárd halmazállapotúak.

Milyen szerepet játszanak a telítetlen zsírsavak?

A telítetlen zsírsavak néha elengedhetetlenek, ami azt jelenti, hogy a kutyáknak szükségük van rájuk. Ezek főleg az omega-3 és omega-6 zsírsavakra vonatkoznak. Az előbbi gyulladásgátló és fájdalomcsillapító tulajdonságú, ezért ajánlatos omega-3 zsírsavat tartalmazó olajat fogyasztani gyulladásos betegségek esetén. A helyzet más az omega-6 zsírsavak esetén. Bár ezek is elengedhetetlenek, de elősegítik a gyulladásos folyamatokat. Sajnos a legtöbb olaj (pl. napraforgó, kukorica) több omega-6 zsírsavat tartalmaz. Továbbá a nagyüzemi állatgazdálkodásból származó hús egészségtelen zsírsav arányt biztosít a túl magas omega-6 tartalmával.

Ezen túlmenően a telítetlen zsírsavak nagyon gyorsan oxidálódnak. A lipid peroxidációnak köszönhetően rengeteg szabadgyök jön létre, mely sok betegség (pl. rák) alapja lehet. Tehát nem lehet az a cél, hogy minél több telítetlen zsírsavat használjuk, hanem hogy jól és gondosan tápláljuk kedvenceinket.

Ennek megfelelően gondoskodni kell róla, hogy a kutya

  • elegendő omega-3 és omega-6 zsírsavhoz jusson,
  • ezek az egész étrendben 1:2-1:3 arányban legyenek
  • a telítetlen zsírsavak aránya ne legyen túl magas a lipidperoxidáció miatt

Hogyan néz ki ez a gyakorlatban? Tegyük fel, hogy van egy kutyánk, akit vágóhídi marha hússal etetünk, anélkül hogy extra omega-3 zsíros olajat biztosítanánk mellé. Ebben az esetben az étrend omega-3:omega-6 aránya 1:12. Ez azt jelenti, hogy az omega-6 zsírsav aránya az omega-3 zsírsav 12-szerese – ez a kutyának hátrányos helyzet. A cél az lenne, hogy az arány 1:2-1:3 legyen, mint a szabadon tartott kérődzők esetén.

A másik kutya kap extra zsírt. Ha a kókuszolaj helyett napraforgóolajat használunk, akkor a zsírsav arány csak még rosszabb lesz. Ez azért van, mert a napraforgóolaj 120-szor több omega-6 zsírsavat tartalmaz, mint omega-3-at. Ez azonban nem így van a kókuszolaj esetén, mivel alig tartalmaz omega-3 vagy omega-6 zsírsavat.

A napraforgóolajban található zsírsavak nagyon erősek, de a kókuszolaj oxidatívan stabilabb, így lassabban bomlik.

Mivel a zsírsavak nagyon gyorsan oxidálódnak és a legtöbb olaj nagyon erős, omega-6 felesleget eredményez, így sok ilyen olaj használata nem hatékony. Ezen kívül egyetlen másik olaj sem hozza a kókuszolaj előnyeit, nevezetesen a parazita ellenességet (kullancsok sem szeretik), illetve hogy bizonyos betegségeknél jobban tolerálható.

A telített zsírsavak valóban olyan egészségtelenek?

Nos, vannak olyan tanulmányok, különösen a régiek, amelyek összefüggést véltek felfedezni, a túlzott telített zsírsavak bevitele és a szívbetegségek kialakulása között az embereknél. Ezeket az eredményeket gyakran vetítik át négylábú barátainkra is. Időközben az emberi kutatások mélyebb betekintést nyertek és már tudjuk, hogy koleszterin és koleszterin között is van különbség (ma például már különbséget teszünk LDL és HDL között). Ezen kívül egyetértés van abban, hogy az étrend egyetlen összetevője nem teszi lehetővé az egészségre gyakorolt hatás értékelését. Egy sportolót, aki csak frissen elkészített ételeket és sok telített zsírsavat fogyaszt, egyszerűen nem lehet összehasonlítani egy túlsúlyos kanapén élővel, aki szinte csak gyorskaján él. Nem csak a telített zsírsavak vezetnek szívbetegségekhez, más tényezők is relevánsak.

Vessünk egy pillantást a kutyák és a ragadozók étrendjére. Ugyanis minden étrend összetevő tartalmaz telített zsírsavakat. Például a marhafaggyú 48% telített, 46% egyszeresen telítetlen és 6% többszörösen telítetlen zsírsavból áll. És ha a zsírsav tulajdonságokat szem előtt tartjuk, akkor már tudjuk is, hogy miért jó ez így. Hisz tartalmaz többszörösen telítetlen esszenciális zsírsavakat, míg a telített zsírsavak energiaforrásként hasznosulnak. Így ha kókuszolaj is kerül a tányérba ez a helyzet nem változik.

Következtetés

A kókuszolaj sok telített zsírsavat tartalmaz, de ez nem jelenti azt, hogy káros. Az a tény, hogy ezek a zsírsavak növelik a szívbetegségek kockázatát jelenlegi ismereteink alapján elfogadhatatlan. Ezenkívül a kutyák étrendjében a kókuszolaj biztosan előnyös (parazita ellenes, könnyebben emészthető, mint más típusú zsírok, mely miatt gyakran alkalmas intolerancia esetén), így mérsékelten képezheti az étrend részét. Fontos, hogy mint minden olajból, ebből is hidegen sajtoltat válasszunk, hisz hőkezelve számos jó tulajdonságát elveszti. Emellett az is fontos szem előtt tartani, hogy nem helyettesíti a rendszeres féreghajtás, csak kiegészítésként érdemes használni, és ez a kullancs elleni védekezésre is vonatkozik.


Forrás: https://der-barf-blog.de/

Megjegyzések

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél