Izom hús

Az izom hús a nyers étrend elsődleges összetevője, és elengedhetetlen a teljes és kiegyensúlyozott étrendhez. Az „izom hús” kifejezés nem csak a csontmentes húst foglalja magába, hanem más részeit is a prédának. Néhány elemről könnyen eldönthetjük, másokról nehezebben.

Számos összetevő besorolása nem egyszerű a biológiai definíció és a húsipari terminológia közötti különbség miatt. Az izom húsnak biológiai funkciói vannak a szervezetben, és nem választanak ki olyan folyadékokat, melyek a biológiai funkciókhoz szükségesek, mint a kiválasztó szervek. A nyers étrendben az izom hús kategóriába számos összetevő tartozhat funkciója alapján.

 • Az elsődleges összetevő a csontmentes izom hús.
 • A nyers állati zsír is az izom hús kategóriába tartozik.
 • Az állati nyelvek is ebbe a kategóriába tartoznak.
 • A szív – bár úgy gondolnánk belsőség – egy rendkívül izmos szerv, amit szintén izom húsként számolunk.
 • A tüdő szintén izom hús.
 • A porcokat, inakat és más kötőszöveteket is izom húsként táplálunk.

A kutyák és macskám számára nagyon fontosak a fehérjék, hisz aminosavakat biztosítanak, amelyek elengedhetetlenek a szervezet egészséges működéséhez. A nyers étrend 40-80%-os izomhús aránnyal biztosítja a fő fehérjeforrást, de más alapvető tápanyagokat is biztosít a színhús, mint a vízben oldódó vitaminok, vagy ásványi anyagok.

Csontozott izom hús

Az izom húsok egyik legegyszerűbb és legnyilvánvalóbb összetevője a csontozott izom hús. A nyers étrendben a nyers, csontozott izom hús a fehérje fő forrása. Az izom húst további kategóriákra osszuk: van fehér, illetve vörös hús. A fehér és vörös hús besorolása a rostok típusától függ.

Fehér húsok:

 • Csirke
 • Pulyka
 • Nyúl
 • Fürj
 • Jérce

Vörös húsok:

 • Kacsa
 • Liba
 • Bárány
 • Vad (szarvas és őz, esetleg nyúl, vaddisznót nyersen semmiképp!!)
 • Marha

A fehér húsok színe a mioglobin alacsony koncentrációja miatt van, mivel a gyors izom összehúzódáshoz szükséges energia előállításához nincs szüksége a rostoknak oxigénre.

A vörös hús sötétebb izomszövete jellemzően sok mioglobint tartalmaz, mivel a lassú összehúzódáshoz oxigénben gazdag vérre van szüksége.

Csirke izom hús

A csirke izom hús 28g-ja 74% nedvességtartalmú, emellett 22% fehérjét, 1,6% zsírt és 0% szénhidrátot tartalmaz.


Marha izom hús

Ezzel szemben az ugyanennyi mennyiségű marhahús nedvességtartalma 72,4%, valamint 21,75% fehérjét, 4,5% zsírt és természetesen 0% szénhidrátot tartalmaz.

Összességében a vörös hús fehérjék táplálóbbak, mint a fehér izomhús. A vörös húsok több fehérjét, zsírt, ásványi anyagot és vízben oldódó vitamint tartalmaznak. Viszont jóval drágábbak, mint a fehér hús. Ezért célszerű a nyers étrendet úgy összeállítani, hogy legalább a 50% vörös hús legyen.

Nyers állati zsír

A csontozott izom hús mellett a nyers állati zsír is a hús kategóriába esik a nyers étrendben. A kutyák és macskák elsődlegesen a fizikai aktivitáshoz és az anyagcsere folyamatokhoz zsírból nyerik az energiát.

A csontozott izom hús és a nyers húsos csontok természetesen tartalmaznak zsírt is a fehérje mellett. Néhány izom hús nagyon sovány, kevés zsírt tartalmaz, más húsoknak azonban egész magas zsírtartalmuk is lehet.

Sovány húsok:

 • csirke és pulyka
 • nyúl
 • vadak

Zsíros húsok:

 • marha
 • bárány
 • kacsa 
 • liba

A sovány fehérjékből összeállított nyers étrendhez további zsír forrást kell biztosítani, hogy a szükséges energiát megfelelően tudja adni a szervezetnek. Az állat zsírszöveteinek etetése a legideálisabb módja a zsír pótlásnak.


Csirke bőr és zsír

28g csirke bőr nedvességtartalma 54%, emellett tartalmaz 13% fehérjét és 32% zsírt. Remekül alkalmas zsírpótlásra, ám vigyázni kell vele egyes kutyák a zsíros csirkerészektől hasmenést produkálnak. Ilyen esetben érdemes más zsírforrás után nézni.


Marha faggyú

A marha faggyú 28g-ja 20% nedvességet, 8% fehérjét és 70,8% zsírt tartalmaz. Ez a legideálisabb zsírpótló, általában az emésztése sem szokott gondot okozni.

A zsíroknak rossz híre van, és sokan nem is foglalkoznak vele, pedig a kutya optimális egészségéhez elengedhetetlen. A közhiedelemmel ellentétben a zsírtól nem hízik el a kutya, ha megfelelő mennyiségben kapja és nyers zsírt etetünk akkor nem egészségtelen vagy veszélyes.

Népszerű tévhit még, hogy a zsír hasnyálmirigy-gyulladást okoz a kutyáknál és macskáknál. Ez azonban nem így van a nyers étrendek esetén, ha megfelelő mennyiségű állati zsírt etetünk alacsony szénhidráttartalmú étrendben. Ezen túlmenően csak a hőkezelt zsírok okozhatnak problémát a kutyáknál és macskáknál.

Ez azért van, mert a főzés – különösen a magas hőmérsékleten történő főzés – során a zsírok átalakulnak, oxidálódnak és rákkeltővé válnak. A magas zsírtartalmú ételek ha sok szénhidráttal párosulnak, akkor egy toxikus elegyet képeznek, ami megterheli házi kedvenceink hasnyálmirigyét. Ez okoz végső soron hasnyálmirigy-gyulladást.

Nyelvek

Egy állat nyelve színtiszta izom. A fehérje mellett a nyers nyelv zsírt is biztosít a szervezetnek, a fehérje:zsír arány 1:1.

A nyers nyelv jó összetevője lehet a nagy aktivitású háziállatok étrendjének, és a nyers keto étrendnek, a benne lévő zsír mennyisége miatt.


Marhanyelv

A marhanyelv 28 g-ja 64,5% nedvességet, 14,9% fehérjéz és 16% zsírt tartalmaz.


Báránynyelv

28g báránynyelv nedvességtartalma 66,6%, míg fehérjét 15,7%-ban, zsírt pedig 17%-ban tartalmaz.

Szív

Gyakran belsőségnek gondolt nyers szív igazából izomzat, és a nyers étrendben, mint sovány izom hús kap helyet. A nyers szív nem csak fehérjéket biztosít, hanem magas a B-vitamin és az ásványi anyag tartalma. Ám nem fedezhetjük vele a teljes napi hús szükségletet, annak maximum 5%-a lehet szív, mivel a taurin tartalma magas, ami nem kedvez a kutyáknak.


Csirkeszív

A csirkeszív 28g-ja 73,5% nedvességet, 15,5% fehérjét és 9,3% zsírt tartalmaz.


Marhaszív

A marhaszív tartalmaz 77% nedvességet, 17,7% fehérjét ls 3,9% zsírt 28g-ban.

Tüdő

A nyers tüdőt a szívhez hasonlóan gyakran belsőségként tartják számon, ám ez is izom húsnak számít. A tüdő a fehérje mellett a szelén és a vas remek forrása. A tüdő egy viszonylag rosszul emésztődő fehérje, amelyet elsődlegesen kölyök kutyáknak ajánlanak a növekedési időszakban, hogy elkerüljék a túlsúlyt, amivel terhelhetik az ízületeket. Emellett a túlsúlyos házi kedvenceknek is remekül beépíthető a diétás menübe.


Marha tüdő

28g marha tüdő nedvességtartalma 79%, de emellett tartalmaz 16% fehérjét és 2,5% zsírt.


Bárány tüdő

A bárány tüdő 79,7% nedvességet, 16,7% fehérjét és 2,6% zsírt tartalmaz.

Zúza

A zúza a baromfik és a madarak „mechanikus gyomra”. A nyers táplálásban, mint fehérjeforrás kap helyet, ám semmiképp nem tekinthető elsődlegesnek. Viszont viszonylag népszerű, mivel olcsó és könnyű beszerezni.

Csirke zúza

A csirke zúza 28g-jának nedvességtartalma 79%, 17,6% fehérjét és 2% zsírt biztosít a szervezetnek.Pulyka zúza

A pulyka zúza 28g-jában 77% nedvesség. 18,8% fehérje és 3% zsír található.

Egyéb izom húsok

A nyers étrend izom hús kategóriájába számos összetevő tartozik, vannak melyek jól ismertek és vannak amik kevésbé. A csontozott izom hús mellett a zsír és az izmos szerveken kívül ide tartoznak még úgynevezett „vágóhídi melléktermékek”.

Méh

A méh a női állat reproduktív izma, és a nyers étrendben, mint fehérje forrásként táplált sovány izom hús. De nem lehet elsődleges összetevője egy kiegyensúlyozott étrendnek. Emellett beszerzése is körülményes.Porc: gége, fülek

Sok gazdi találkozott már szárított fülekkel, de egyre inkább fellelhetők nyers fagyasztott állapotban is. Ezek – a nyers légcső, nyelőcső és a fülek – elsősorban porcok, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak kondroitint. A kondroitin az ízületi porcok elsődleges összetevője. Ezért az ízületi problémákkal küzdő kutyák és macskák étrendjébe érdemes beépíteni őket.


Hímvessző

A pénisz a hím állat reproduktív izma, és a nyers táplálásban, mint fehérjeforrás kap helyet. Ez sem képezheti a fő fehérjeforrást az étrendben akárcsak a méh. Nem egyszerű beszerezni ezt sem.


Inak

A kis inak gyakran vannak jelen a csontozott és csontos húsban, mivel ezek a kötőszövetek ízületeket kötnek össze és izmokat rögzítenek a csonton. Az in remek kollagénforrás, ezáltal nagyon jó hatással van az ízületi problémákban szenvedő állatokra.

Forrás: https://perfectlyrawsome.com/ 

Megjegyzések

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél