Allergia

 


Mi az allergia?

Az allergia az immunrendszer túlműködése vagy túlérzékenysége az allergén anyagokkal szemben. A legtöbb allergén a növényi, rovar vagy állati fehérje.

„Allergia esetén az immunválasz káros lehet a szervezetre.”

Az allergénekkel való érintkezés általában hónapok, évek alatt érzékenyítik az immunrendszert és sok esetben a rokon allergének is túlzott reakciót fognak kiváltani a későbbiekben. Normális esetben az immunrendszer védi a kutyát a fertőzésektől és a betegségektől, de allergiák esetén a túlzott immunválasz káros lehet a szervezetre. Az allergia tehát egy felesleges immunválasz egy ártalmatlan idegen anyaggal szemben.

Az allergiában szerepet játszó immunreakciók meglehetősen összetettek. A legtöbb reakció során az allergén fehérje molekulák találkoznak a vérben lévő antitestekkel, majd úgynevezett hízósejtekhez kapcsolódnak. A hízósejtek a test számos szövetében megtalálhatók. Amikor az antigén és az antitest reagál a hízósejttel olyan vegyi anyagok szabadulnak fel, mint például a hisztamin, ami helyi gyulladásokat, vörösséget, duzzanatot vagy viszketést okoznak. Ez a gyulladás az allergiás reakciókkal járó különféle jeleket okoz.

Melyek az allergia tünetei a kutyáknál, macskáknál?

A kutyák esetében az allergia leggyakoribb tünete a bőr viszketése, lokalizálva (egy területen) vagy általánosan (az egész testen). Bizonyos esetekben a tünetek a légzőszerveket érintik, köhögés, tüsszögés és/vagy zihálás. Néha előfordulhat könnyezés vagy orrfolyás is. Más esetekben a tünetek befolyásolhatják az emésztőrendszert, hányást és hasmenést eredményezve.

Milyen gyakori az allergia házikedvenceinknél?

Sajnos a városiasodás és a felgyorsult élet számos negatív mellékhatással jár egyik, hogy mára már rengeteg kedvenc szenved étel és/vagy környezeti allergiában. A legtöbb allergia 6 hónapos korban jelentkezik és az egy vagy két éves állatok nagy százaléka érintett is marad.

Örökölhető-e az allergia?

Úgy gondolják, hogy egyes allergiák örökölhetők. Az örökletes allergiák például a pollen vagy valami növényekkel kapcsolatos allergia.

Melyek a leggyakoribb allergiát okozó anyagok (allergének)?

Nagyon sok anyag működhet allergénként. A legtöbb rovar, növényi vagy állati fehérje, de a kémiai anyagok is okozhatnak allergiát. A leggyakoribb allergének például a pollenek, a penészspórák, a poratka, a rovar fehérjék, például a bolha nyál és a gyógyszerek.

Milyen típusai vannak az allergiának?

Az allergiák osztályozásának többféle módja van. Néhány példa a besorolásra:

  • Allergén szerint: pl. bolhaallergia, ételallergia
  • Az allergén szervezetbe jutása szerint: pl. inhalációs (belélegzés útján) allergia, bőrrel való érintkezés során kialakult allergia vagy ételallergia
  • Az immunreakcióhoz szükséges idő szerint: pl. azonnali reakció (anafilaxiális sokk), és késleltetett reakció
  • Klinikai tünetek szerint: pl. allergiás dermatitis (bőrgyulladás) vagy allergiás bronchitis (légzőszervi tünetek)
  • Örökölt forma szerint: pl. atópiás (veleszületett allergia) vagy szezonális allergia

Mi az a bolha- vagy rovarcsípés allergia és hogyan kezelik?

A rovarcsípés allergia a rovar harapására vagy csípésére adott túlzott gyulladásos válasz. Az olyan pókfélék, mint a kullancs vagy a pókok, és a rovarok, beleértve a bolhákat, a legyeket, a lódarazsakat, a szúnyogokat, a hangyákat, a méheket és a darazsakat allergiás reakciót válthatnak ki az erre érzékeny kedvenceinknél.

A bolhanyál messze a leggyakoribb rovarallergén. A legtöbb kutya és cica kisebb helyi irritációt tapasztal, ahol a bolha megcsípi. A bolhanyálra allergiás kutya egyetlen harapásra is súlyos helyi viszketéssel reagál. Ennek enyhítésére kedvencünk, vakarja, harapja, tépi magát. Nagy mennyiségben tépi ki a szőrét általában a farok tövénél. A csupasz bőr területén pedig másodlagos bakteriális fertőzés alakulhat ki.

„Mivel egyetlen bolha is problémát okozhat az erre hajlamos kutyáknál, így elengedhetetlen a szigorú bolhavédelem.”

Ez a bolhák életciklusát figyelembe véve nehéz, de a modern bolha elleni készítmények és az otthoni kezelés lehetővé teszi, hogy bolhamentes környezetet biztosíthassunk kedvenceinknek.

Ha a bolha szigorú ellenőrzése nem lehetséges, vagy súlyos viszketés jelentkezik az állatorvos antihisztaminokat vagy szteroidokat írhat fel az akut allergiás reakcióra, melyek azonnal enyhítik azt. Ha bakteriális fertőzés is áll fenn, akkor megfelelő antibiotikumot is ad.

Mi az inhalációs allergia (atópia; környezeti allergia) és hogyan kezelik?

Az inhalációs allergiát a kutyáknál gyakran használják az atópia szinonimájaként. A fő belélegzéses allergének a fa pollenek (pl. cédrus, kőris, tölgy, stb.), a fű pollenje, a gyomok pollenje (pl. parlagfű), penészgombák és atka. Ezen allergiák közül sok szezonálisan fordul elő, például a parlagfű vagy a cédrus. Azonban mások – például a penészgomba és az atka – egész évben előfordulnak. Amikor belélegzi az ember ezeket az allergéneket azok elsősorban felsőlégúti tüneteket okoznak: orrfolyás, tüsszögés és könnyezés. Bár néha az allergia tünetei közé tartozik az allergiás nátha vagy hörghurut, a legtöbb állatnál azonban az inhalációs allergia bőrviszketéssel (dermatitis) jelentkezik. A kutya és a cica dörgölheti az arcát, nyalogathatja a lábait és vakarhatja a hónalját.

„Az atópiás tünetek kontrollálhatóak, de tartós gyógyulás általában nem lehetséges.”

Az inhalációs allergia általában egy és három éves kor között jelentkezik először. Az érintett kutyák és macskák gyakran több allergénre is reagálnak, és gyakran jelentkezik mellette bolha- vagy ételallergia is. A környezeti allergiára egész pontos teszt létezik, melyet bőrkaparékból és vérvizsgálat során hoz eredményt. 

A kezelés nagyban függ az adott allergiás szezon hosszától. Ez magába foglalhat a következő három terápiából akár többet is:

Gyulladáscsökkentő terápia. A gyulladáscsökkentés gyógyszerekkel, például szteroidokkal vagy antihisztaminokkal történő kezelése a legtöbb esetben gyors enyhülést jelent a kedvenc számára. Az étrend zsírsavakkal történő kiegészítése általában segít a szteroidok és az antihisztaminok gyors felszívódásában.

Léteznek szteroid mentes napi gyógyszerek, pl. az oklacitinibek (Apoquel) és hosszúhatású injekciók, pl. a Cytopoint. Az állatorcos minden esettben segít eldönteni, hogy kedvencünknek melyik a legmegfelelőbb megoldás.

Samponos terápia. A gyulladáscsökkentős samponnal való gyakori fürdés segíthet enyhíteni a gyulladt, viszkető bőr tüneteit. A fürdetés a bőrön keresztül felszívódó allergéneket is kiöblíti a szőrzetből. Egyes terápiás samponok gyulladáscsökkentő összetevőket is tartalmaznak, amelyek további előnyökkel járhatnak kedvenceink számára.

Immunterápia (hiposzenzitizáció / allergiás vakcinázás). Ha a specifikus allergéneket allergiateszt segítségével sikeresen beazonosítják, allergiás vakcinázással is próbálkozhatunk. Ezzel a kezeléssel nagyon kis mennyiségű allergént fecskendeznek be hetente. Ennek az ismételt adagolása azzal a céllal történik, hogy az immunrendszert átprogramozzuk, vagy deszenzitizáljuk. A kezelt állatok 50%-ánál jelentős javulást tapasztalnak, 25%-nál pedig ritkábban van szükség további szteroidos kezelésre.

Mi az ételallergia és hogyan kezeljük?

Az ételallergia vagy ételintolerancia szinte minden fehérjére vagy szénhidrátra kialakulhat. Leggyakrabban az ételt alkotó valamelyik fehérjéje váltja ki; például a tejtermékek, a marhahús, a gabona, a csirke, a tojás és a szója válthatja ki. Az ételallergia szinte minden korban kialakulhat. A korábban említett tünetek bármelyikét kiválthatja, beleértve a viszketést, az emésztőrendszeri problémákat és a légzési nehézségeket. A kedvenceinknek többféle allergiája is lehet, például ételallergia és atópia is egyben, így a viszketés pontos diagnosztizálása meglehetősen nagy kihívást jelenthet.

„Az ételallergia általában nem reagál jól a szteroidokra vagy más orvosi kezelésekre.”

A kezeléshez meg kell határozni az étrend problémás összetevőit és kiiktatni őket. Az ételallergiák vizsgálatának legpontosabb módja egy eliminációs diéta. Mivel legalább 8 hétbe telik, mire az összes élelmiszer kiürül a szervezetből, kedvencünknek legalább 8-12 hétig kell tartani a speciális étrendet. Ha a tünetek megszűnnek, az állatorvossal konzultálva tovább léphetünk.

„Ha mást is kap az eliminációs diéta mellett, akkor nem lehet értékelni az eredményeket.”

A vizsgálati időszakban minden nasit és ízesített vitamint fel kell függeszteni. Tréningezés esetén is, azt az egy fajta állati fehérjét szabad használni, amit az eliminációs diétához választottunk. 

Mi a kontaktallergia?

A kontaktallergia a legkevésbé gyakori allergia kedvenceinknél. Az allergén ilyen esetben lehet például a bolhaelleni készítményekben található piretrin, a gyepekhez használt növényvédőszerek, a gyapjú vagy a szőnyegekben, ágyneműkben található szintetikus anyagok. A kontaktallergia gyakorlatilag bármire és bármikor kialakulhat.

„… bőrirritáció és viszketés jelentkezik az érintkezési helyen …”

Ha kedvencünk allergiás ezekre az anyagokra, bőrirritáció és viszketés jelentkezik az érintkezési helyen, általában a lábon és a hason. Az allergén eltávolítása (amint azonosítjuk) gyakran megoldja a problémát.

Vigyázat! Az allergia tünetei összekeverhetők más rendellenességekkel, vagy egyidejűleg jelentkezhetnek azokkal. Ezért ne próbáljuk kutyáinkat, cicáinkat állatorvosi segítség nélkül diagnosztizálni. Fel kell készülnünk rá, hogy kedvencünk vizsgálatok sorozatán esik át, hogy a viszketés egyéb okait kizárhassuk. Ha allergiát diagnosztizálnak az egész családnak nagyon szigorúan kell követnie az állatorvos utasításai, annak érdekében, hogy sikeresen enyhíthessünk kedvencünk kellemetlenségeit.


Forrás: VCA Animal Hospital (https://vcahospitals.com/)


Megjegyzések

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél