Miért fontosan a zsírok?

 


Valóban fontos lenne a zsírokat beépíteni egy nyers vagy főtt étrendbe?

Miért olyan fontosak a zsírok az étrendben? Az internetes fórumokon gyakran olvashatjuk, hogy a nyers étrenden tartott kutyák hizlalásában szeretnének segítséget kérni. Vannak akik erre az adag növelését javasolják. És ott lesz a kutya, aki színhús hegyeket eszik és mégsem hízik egy dekát sem. Hogy lehetséges ez? Mi lenne a megoldás?

A magyarázat valójában elég egyszerű: a kutya nem jut elég energiához. Mert a sok hús nem feltétlenül jelent sok energiát.

A nyers vagy főtt étrend energia hiányának oka sok esetben maga a gazda, mivel arra törekszik, hogy kutyája is minél szebb húsokhoz jusson, hisz a fejünkbe sulykolták, hogy a zsír „gonosz” dolog. És mivel saját magunknak is igyekszünk csökkentett zsírtartalmú ételeket vásárolni, ezért hajlamosak vagyunk a kutyának szánt húst is zsírtalanítani. Viszont ez a kutya számára végzetes lehet, hisz számukra a zsír az első számú energia forrás.

Miért olyan fontos a zsír a kutyáknak?

Míg a magas szénhidrát tartalmú étel negatív hatással van a kutyák egészségére, addig az egészséges(!) kutyánál magas zsírtartalmú étrend nem okoz nemkívánatos következményeket. A zsírokat a kutyák nagyon nagy mennyiségben képesek hatékonyan felhasználni, és sokkal több energiát biztosítanak számukra, mint a szénhidrátok, és mivel nem töltik ki a gyomrot, így a gyomorcsavarodás kockázatát is minimalizálják. Ezen kívül természetesen olyan esszenciális zsírsavakat is tartalmaznak, melyek a kutya maga nem képes előállítani.

Viszont a kutyáknak szénhidrátra egyáltalán nincs szükségük attól függetlenül, hogy képesek megemészteni. (Lehetnek kivételek, akadhat olyan kutya, amely kifejezetten igényli a szénhidrátot is)

A nyers vagy főtt étrendet követve a megfelelő zsírbevitel elengedhetetlen. A vadon élő állatok esetében a szezonális zsírtartalom eltérő. Ezért érdemes itt egy éves átlagot figyelembe venni. Például a szarvas zsírtartalma 5% és 15% közé tehető. A negatív következmények elkerülése végett az étrend kialakításában is fontos erre figyelni.

Ha csak sovány húsokkal etetünk, akkor gyorsan problémák fognak jelentkezni a kutyánál. Mivel a fehérje nem szolgálhat a kutya kizárólagos energia forrásaként; a túl sok fehérje bomlástermék egy idő után megterhelheti a májat és a vesét (éves labornál ez mutathat például eltérést). Épp ezért kell zsírt is etetni, legalább 15-25%-ban kell tartalmaznia az étrendnek a sovány hús tartalom alapján. Ezt nem szabad összekeverni a teljes étrend zsír tartalmával. Az izom húsnak egy átlagos étrendben 11%-os a zsírtartalma.

Különösen fontos ez, ha allergiás kutyánk van és nem ehet mást, csak nyulat és mondjuk ló húst, mert ezeknek viszonylag alacsony a zsírtartalma. Sok esetben nincs feltüntetve zsírtartalom a hús csomagolásán, ilyenkor vizuális benyomásra kell hagyatkozni. Ha a hús szép márványos, a szélén zsírréteggel, akkor teljesen rendben van, viszont ha egy szép letisztított darabról van szó, akkor fontos a zsírpótlás.

De nem kell pánikba esni, ha mondjuk a BARF boltban vásárolt húson sincs egy gramm zsír sem. A probléma megoldása nagyon egyszerű: egyszerűen adjunk hozzá zsírt. Alkalmas lehet például erre a célra a marhafaggyú, vagy lóháj. A libazsír vagy kacsazsír is jó a kutyáknak, de a legjobb elsősorban a kezeletlen zsírok. Sok hentesnél is beszerezhetők már a hájak, illetve a BARF boltokban is lehet vásárolni. A zsírokkal, illetve a kókuszolajjal is vigyázzunk, nem szabad túlzásba vinni, mivel könnyen hasmenés lehet a vége.

Mit lehet tenni, ha a hús túl sovány?


Ha a hús túl sovány, egyszerűen adjuk hozzá zsírt. Csak egy kis kiigazítást kell elvégezni az adagban. Tegyük fel például, hogy a napi adag 53g izomhúst ír elő, és a jelenleg rendelkezésre álló hús zsírtartalma 5%, mint például a képen látható sovány marhahúsé. Azonban, mint már említettük legalább 15%-nak kell lennie. Ebben az esetben a húst körülbelül 6g zsírral egészítjük ki, amit leszámolunk a húsmennyiségből. Tehát végül 47g izomhús és 6g háj kerül a tányérba, így kapjuk meg az 53g-ot. Ez így már megfelel a napi zsírbevitelnek.

Viszont ne adjunk neki egyszerre egyik napról a másikra sok plusz zsírt. Itt is fontos a fokozatosság. Ha egy kutya például évekig száraz tápot (sok szénhidrát, mérsékelt zsír) kapott csak és nyers vagy főtt étrendre váltunk vele, majd hirtelen sok zsírt kap, annak könnyen hasnyálmirigy-gyulladás lehet a vége. Ezért a zsír mennyiségét lassan, fokozatosan kell növelni, és nem szabad azonnal adagolni a kívánt mennyiséget. Ennek a folyamatnak a végére kapunk egy kutyát, aki tartja a súlyát és nem fog rohamosan fogyni.

Ne vidd túlzásba a számolást!

Néhány gazdi szereti nagyon pontosan kiszámolni, a hús zsírtartalmát is. Igen persze, van egy minta ami segít, de ez nem jelenti azt, hogy mindennap pontosan ki kell számolni és hozzáadni a húshoz a hiányzó zsír mennyiséget. A számítás mankóként szolgál azok számára, akik egyszerűen nem tudják, hogy mennyi zsírt és mikor kell hozzáadni az ételhez. Ha megkérdeznek egy hozzá nem értőt, hogy mondjuk egy 30kg-os kutyának mennyi zsírra van szüksége a válasz nagy valószínűséggel az lesz, hogy „1 evőkanál?” Ez azért van, mert az emberek többsége „rossznak” gondolja a zsírt és 1 evőkanál már nagyon soknak hangzik számukra. Viszont ha kiszámoljuk, akkor megtudjuk, hogy 30-40g a valószínű, amit ki kell egészítenünk. Ez csak arány számítás, nem kell véresen komolyan venni.

Elegendő ha feltételezzük az izomhús átlagos zsírtartalmát. Feltételezzük, hogy a kutya hetente háromszor alacsony zsír tartalmazó ételt kap, szintén háromszor pedig 25%-os zsírtartalmú bárányt (a hetedik nap az egyszerűség kedvéért koplalónap). Ezáltal átlagban meg van a 15% zsírtartalom az étrendben és nem kell hozzá pluszban biztosítani, ha a kutya átlagos aktivitású. Sportkutyáknál, vagy terhes szukáknál emelhetjük a zsírtartalmat akár 35%-ig, ha úgy vesszük észre igénylik.

Hogyan tudod meg a hús zsírtartalmát?

Nem mindig tüntetik fel a csomagoláson a zsírtartalmat. Ha mondjuk vágóhídon vásárolsz gyakran előfordulhat, hogy nem tudod mennyi a hús zsírtartalma. Nem fontos pontosan tudni, elég egy közelítő értéket meghatározni. Ez az egyéb húsok zsírtartalmán alapulhat, csak nézzünk szét egy szupermarketben: a csirkemell nagyon sovány és csak körülbelül 1% zsírt tartalmaz, míg például a darált hús 20-25%-ot. Ha nem vagy magadban elég biztos, először vegyél pár csomag húst a hipermarketben, azoknak a csomagolásán feltüntetik a zsírtartalmat is, így könnyen szerzel gyakorlatot.

Hogyan ismered fel, hogy kutyádnak több energiára van szüksége?

Sajnos egy kutya energiaigényét nem lehet kiszámítani. Bár néhányan szeretik ezt mondani, és természetesen vannak kutyákra vonatkozó képletek – a helyes számítás azonban lehetetlen, mivel minden kutya különböző és eltérő igényeik is vannak. Bár megbecsülhetjük az étel energiatartalmát, és a „kalória-követelményt” is kiszámíthatjuk, de nem találkoztam még olyan kutyával, amelyekre ezek az értékek teljes mértékben ráilletek volna.

És akkor mit tehetünk? Figyelni kell a kutyát, és fontos előtérbe helyezni a napi étel mennyiséget, amely a testtömeg 2-4%-a között ajánlott megadni. Ha egy egészséges, normál aktivitású nagy testű kutya többet eszik, mint 2-3%, akkor érdemes megvizsgál az étel energiatartalmát. Ugyanez vonatkozik a kistestű kutyákra is, akik értéke 3-4%-ban van megadva. Természetesen a megnövekedett igényeknek egyéb okai is lehetnek: paraziták, esetleg belső szervi megbetegedések, pl. hasnyálmirigy-gyulladás. Illetve az is lehet, hogy a kutyának valóban szüksége van a több ételre.Tehát a zsír nem rossz! Főleg a kutyáknak nem, hisz megfelelő zsírbevitelre van szükségük, hogy fedezni tudják energiaszükségletüket. Különösen fontos ez az alacsony szénhidrát tartalmú étrendekben, mint például a BARF, a Prey modell és a főtt étrend. Bár a legtöbb kutya tolerálja a szénhidrátokat, a zsírnak számos előnye van. Ezért a zsírtartalmat mindig figyelembe kell venni. Ha egy kutyának nagyon nagy mennyiségű ételre van szüksége érdemes megvizsgálni a zsírtartalmat, és ha szükséges plusz zsírt biztosítani. Átlagolni kell és akkor sem kell kétségbe esni, ha egy húsnak magasabb a zsírtartalma, mint a napi értéknek kellene lennie.


Megjegyzések

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél