Hogyan adjuk a csontokat a BARF-ban, illetve mivel tudjuk helyettesíteni?

 

A csontok fontos részei a kutyák nyers táplálkozásának, mivel alapvető ásványi anyag és nyomelem források. Sok kritikus vélemény ellenére minden zsákmány modelles táplálás részét képezi: minden róka elfogyasztja a zsákmány csontjait is, illetve a farkas is, a macskáról nem is beszélve. Ezért minden egészséges kutya, aki hozzászokott a nyers táplálkozáshoz meg tud birkózni a nyers csonttal. Emellett a csontok természetesen tisztítják a fogakat.

Milyen csontokat lehet etetni?

A BARF-ban használt csontok mennyisége attól függ, hogy milyen csonttípust használunk, és hogy milyen módon adagoljuk. Általában kezdéskor, az összetevők 40%-át képezik a csontos húsok. Vegyes csontokat ideális használni, azaz lágy és kemény csontokat. A lágy csontok közé tartoznak például a csirkenyak, mellcsont, csirkeszárny – ezek a tipikus kezdő csontok. A kemény csontok közé pedig a bárányborda, marhaborda, és borjúborda tartozik, emellett a kacsa vagy liba csontok is. Egyes kutyák egyáltalán nem tolerálják a kemény csontokat, ebben az esetben a lágy csontokkal magasabb csontos aránnyal kell dolgozni, mint ha kemény csontot is fogyasztana.

Mi a helyzet a porccal?

Néha a porcokat kalcium forrásként ajánlják. Sajnos a porcok kalcium tartalma 40mg/100g, kevesebb mint a tejtermékeké. Tehát egy 30kg-os kutyának 4kg porcra lenne szüksége egy nap, ami fedezi a kalcium szükségletét, míg 270g csontos hússal is képesek vagyunk erre. A porcokat például csontkocsonya készítéséhez lehet külön felhasználni.

Lehet csöves csontokat is etetni?

Lehetni lehet… Vannak akik gond nélkül etetnek támasztó csontokat, például csirkecombcsontot. De tudni kell, hogy ezek nyersen is szilánkosan törnek, amik problémát okozhatnak a kutyáknak. Így ezt mindenki saját lelkiismeretére bízom, rengetegféle egyéb csontos húst adhatunk a kutyának, szerintem nem éri meg kockáztatni.

Hogyan helyettesíthetők a csontos húsok?

A csontos húsok nagyon fontos részei a nyers étrendeknek. Viszont előfordulhat, hogy a kutya nem tolerálja a csontot, vagy betegsége miatt nem szabad csontot ennie, esetleg a gazdi túlzottan félti a csontok fogyasztásától, mert fél, hogy a kutya habzsolni fog és nem rágja meg rendesen.
Vagy az is lehet ok, hogy egyáltalán nem tolerálja a nyers táplálékot a kutya, ezért főzni kell neki. Ebben az esetben a csontos hús etetése kizárt, mert csontot nem szabad főve a kutyának adni!

A csont nem csak kalciumforrás

Természetesen csontok adása nélkül is lehet kiegyensúlyozottan etetni egy kutyát, de helyettesíteni kell az ásványi anyagokat, amiket a csont fedezne. Sok helyen lehet már mindenféle kiegészítőt beszerezni. Ezek azonban általában csak kalciumot tartalmaznak, és a csontokban lévő többi tápanyag hiányzik belőlük. Ezt nagyon sokszor figyelmen kívül szokták hagyni. A következő áttekintés megmutatja a legnagyobb különbségeket:

Tápanyagok

100g csont

100g tojáshéj por (főleg kalcium-karbonátból áll)

100g kalcium-citrát

100g algamész

kalcium

mg

13800

37000

21000

35150

foszfor

mg

6200

150

0

31

nátrium

mg

360

150

0

415

magnézium

mg

210

370

0

2580

kálium

mg

140

72

0

517,6

Cink

mg

0,7

12

0

1,58

Vas

mg

10

16

0

91,5

Réz

mg

0,7

0,4

0

0,5

Mangán

mg

7,5

0,6

0

5,75


Ha csak egyszerűen elhagyjuk a csontokat, a kutya kalcium, foszfor, magnézium, kálium és cink hiányban fog szenvedni. Ebben az esetben nem segíthet a tojáshéj por, vagy a kalcium-citrát adagolása, mivel nem tudják teljes mértékben helyettesíteni a csontokat, csak a kalciumot. De mindegyik tápanyag nagyon fontos az egészséges kutyának. Igen, a csontok magas foszfor tartalma is fontos. Nincs ok arra, hogy egy egészséges kutya kevesebb foszforhoz jusson, mint amennyit a természetes étrendben megkapna. Talán az algamész jelenthetne egy alternatívát, mivel bár ennek is alacsony a foszfortartalma, de magas a magnézium, kálium és vas tartalma.
Igazából ezek közül egyik sem alkalmas csontpótló anyagnak hosszú távon.
A következő is lehet probléma: A kalcium-karbonát a kutya sósavas gyomorsavával vegyülve szén-dioxiddá és kalcium-kloriddá alakul. A szén-dioxid szénsavként marad jelen a kutya gyomrában, ami ezután már a nyelőcsövét fogja mardosni. Így mivel egyébként is a refluxos kutyák korát éljük ezzel nem, hogy könnyítünk az életükön, hanem megnehezítjük azt.

De akkor mivel lehet helyettesíteni a csontot?

Ha a csontokat mindenképp helyettesíteni kell, akkor az egyetlen igazi alternatíva a csontliszt vagy csont por. Ami nyilvánvaló, mert tiszta csontból készült, és azért tartalmazza a csontban lévő összes tápanyagot. Általában marhacsontból készül, de most már akár szarvas csontból készült terméket is találhatunk a piacon.
Sajnos nem mindig támaszkodhatunk a csontliszt adagolásnál a csomagoláson lévő útmutatóra. Hisz nem veszi figyelembe, hogy növendék kutyáról van e szó, vagy hogy a nyers étrenden tartott kutyák kalcium szükséglete más, mint a  táposoké. Így ki kell kísérletezni, hogy mennyire van a kutyának szüksége, először célszerű az útmutatóban leírt adagot adni, ha szorulása van tőle, akkor értelemszerűen csökkenteni kell a csontlisztet, ha pedig túl híg a végtermék, akkor növelni.

Hogyan tisztítsuk a fogakat csont nélkül?

Azok, akik csontliszttel helyettesítik a csontokat az étrendben számos módját találhatják, a fogkő kialakulásának megakadályozására. Rengetegféle egészséges fogtisztításra is alkalmas rágcsa van forgalomban, például a szárított marhafejbőr, vagy marha velős csont. De ez nem azt jelenti, hogy a hipermarketben vásárolt füstölt csülökcsontot odaadjuk a kutyának, hadd tisztogassa a fogait. Ezekkel többet ártunk, mint használunk, hisz bár mi imádjuk a füstölt sonkát, a kutyának a füstölt csont pont úgy, mint a főtt csont halálos is lehet. A nyers lábszár csontok viszont remekül lefoglalják őket. Fontos odafigyelni, hogy akkora csontot adjuk nekik fogtisztítónak, amit nem tudnak elrágni, megenni. A kutya imádja majd lerágni a hatalmas csontról a porcokat, inakat és húsmaradékokat. Viszont fontos figyelni a kutyát közben, hisz az ördög sosem alszik.

Következtetés

A csontok fontos élelmiszer-összetevők, de helyettesíthetők csontliszttel, vagy egyedi ásványi keverékekkel. A tiszta kalcium kiegészítők hosszú távon nem helyettesíthetik a csontos húst. A csontok fogtisztító hatását is lehet helyettesíteni más alternatívával.

Forrás: https://der-barf-blog.de/, saját írás

Megjegyzések

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél