Vedlés

 

Őrülten hullik a kutya szőre?

Először is, ne essen pánikba. Legtöbbször a kutyák vedlenek - ez természetes. Az, hogy a szőrzet hullik egy normális folyamat, amely során a kutya szervezete természetesen eltávolítja az elhalt vagy sérült szálakat. Még a túlzottnak tűnő vedlés is (azaz amikor a szösz henger az új legjobb barátod lesz) normális lehet, kutyád fajtájától, az időjárástól és számos egyéb tényezőtől függően.

De mennyi a túl sok? Gazdiként fontos, hogy képes legyél meghatározni, hogy mi számít abnormális vedlésnek kutyádnál, és tájékozódj arról, hogy milyen lépéseket kell tenned, hogy szeretett kedvenced ismételten egészséges legyen, ha valami probléma áll a háttérben.

Tehát ha őrülten hullik a szőr, akkor itt találsz egy útmutatót lépésről lépésre, hogy meghatározhasd, hogy ez normális folyamat e, vagy ideje az állatorvossal konzultálni.


1. lépés: Ismerjük meg a normális vedlést!

Minden kutya vedlik! (kivételt képeznek az amerikai meztelen terrier, mivel ő valóban szőrtelen) Egyes fajták több szőrt hullajtanak, mint társaik, sőt fajtán belül is lehetnek egyedek, amelyeknek jobban hullik a szőre, mint a többieknek. A legintenzívebben vedlő 9 kutyafajta:

 • Akita inu
 • Berni pásztorkutya
 • Boston terrier
 • Chow chow
 • Corgi
 • Német juhászkutya
 • Labrador retriever
 • Újfundlandi
 • Szibériai husky

A fajta mellett az időjárás is okolható túlzott vedlésért. Sok kutyánál a téli időszakra vastag, tömött bunda alakul ki, ami aztán tavasszal a hőmérséklet emelkedésével cserélődik le. Mivel manapság már nincs fokozatos átmenet a tél és a nyár között ezért a hirtelen nagy hőmérséklet emelkedésnek hála az átlagosnál nagyobb intenzitással kezdődik a vedlés és a szőrhullási hullámok meghosszabodnak, különösen jellemző ez az északi fajtákra a vastag aljszőrzet miatt. 


2. lépés: Azonosítsuk a kóros szőrhullást!

Tehát, az idő enyhe és úgy tűnik, hogy a kutya fajtájához képest rengeteg szőrt ont magából. A következő tünetekre fokozottan kell figyelni ilyenkor, mert ezek betegségre utalhatnak:

 • Bőrirritáció (bőrpír, dudorok, kiütések és/vagy varasodás)
 • Kopasz foltok
 • Erősen elvékonyodó szőr
 • Sebek
 • Túlzott vakarózás
 • Az átlagosnál többször nyalakodás

Ha ezek közül a tünetek közül bármelyik egy hétnél tovább fennáll, akkor irány az állatorvos, hogy megvizsgálja mi állhat a háttérben.


3. lépés: A háttérben húzódó betegség kivizsgálása

Ha túlzott szőrhullást észlelünk, akkor csak az állatorvos tudja legjobban meghatározni, hogy ez egy alapbetegség tünete-e. A kóros vedlést okozó egészségügyi problémák a következők:

 • Fertőzések (gombás vagy bakteriális)
 • Paraziták (bolhák, tetvek vagy atkák)
 • Allergia (inhalációs, étellel kapcsolatos vagy környezeti)
 • Vese-, máj-, pajzsmirigy- vagy mellékvese betegség (beleértve a Cushing-kórt is)
 • Gyógyszerek
 • Rák
 • Immunbetegség
 • Leégés
 • Bőrrel érintkező irritáló anyag

Az állatorvos meg tudja állapítani pontosan, hogy ezek közül melyik állhat a túlzott vedlés hátterében.


4. lépés: Javítsunk a kutya táplálkozásán

Mint a legtöbb egészségügyi probléma, ennek hátterében is állhat emésztési zavar, vagy táplálkozási hiányosság. A kutya szőre és bőre ugyanis tükröt tart nekünk arról, hogy milyen vitaminokat és tápanyagokat kap meg a szervezet, vagy nem kap meg.

A gazdik és az állatorvosok is régóta úgy gondolják, hogy a halolaj és az omega-3 zsírsavak a megfelelő bőr és szőrzet kulcsai. Az igazság az, hogy az omega-3 önmagában csak egy része egy sokkal nagyobb megoldása. 

A bőr és a szőrzet optimális egészsége megköveteli az omega-3 és omega-6 zsírsavak megfelelő arányát (tengeri és növényi forrásokból egyaránt), valamit néhány kulcsfontosságú vitamint és ásványi anyagot (pl. B-vitaminok). Ezeket könnyen biztosíthatjuk egy megfelelő táppal, de a főtt vagy nyers étrendben is a megfelelő kiegészítőkkel egyszerű biztosítani.

Egy kulcsfontosságú bónusz összetevő, amelyet érdemes bevezetni, a  metil-szulfonil-metán (MSM). Ez a biológiailag hozzáférhető kén természetesen támogatja a kutya bőrének szerkezeti integritását azáltal, hogy biztosítja a kollagén és a keratin kulcsfontosságú kén komponensét. Természetes módon megszünteti a bőr szabad gyökök által okozott károsodását is a glutation termelés támogatásával. 


5. lépés: Csökkentsük a stresszt!

Csakúgy, mint az emberek, a kutyák is stresszesek. És csakúgy, mint nálunk, a kutyáknál is az érzelmi reakcióknak van fizikai megnyílvánulása. Ha egy nagy változás következik be a közvetlen környezetben akkor a túlzott vedlés lehet stresszreakció. Nem költöztetek? Nem halt meg egy hozzátartozó, vagy költözött el? Vagy épp az ellenkezője, új lakóval bővült a háztartás? Nem lehet, hogy több a konfliktus mostanában, mint eddig? A kutyák érzékenyek ezekre a dolgokra.

Ha arra gyanakszol, hogy kedvenced szőre a stressz miatt hullik nagyon, akkor tegyél meg mindent, hogy egy normális, kiszámítható napi rutint tudj biztosítani neki. Sétálj vele minden nap ugyanabban az időben. Az etetéseket is igyekezzünk nem nagyon eltologatni időben, hogy kiszámítható maradjon (azért a Pavlovi reflex kialakulásának elkerülése érdekében egy 1,5-2 órás időintervallumban azért érdemes változtatni folyamatosan). 


6. lépés: Következetes szőrzet ápolás

Mit tehetsz ha a ház úszik a kutya szőrben? Az egyik legjobb dolog a túlzott vedlés ellen a rendszeres fésülés. Ez egyetlen kényelmes helyre gyűjti az elhalt vagy sérült szőrt és nem a kanapén vagy a szőnyegen leljenek új otthont.

Ez kutyától függően napi, heti, vagy havi ápolást jelent. Illetve fontos, hogy a kutya szőrzetének megfelelő eszközt válasszunk. Ez rövidszőrű fajta esetén egy sima zooro megfelelő, az hogy a nagyobbat vagy a kisebbet választod e, az mind attól függ, hogy mekkora a kutyus, vagy neked melyikkel egyszerűbb dolgozni. Most már hála a Zooronak van fésűjűk hosszú szőrzetre is, ami ideális bármelyik északi fajtának, a juhászkutyáknak és a hosszú szőrű macskáknak. 


7. lépés: Rendszeres fürdés

Egy másik nagyszerű módja annak, hogy csillapítsd a túlzott vedlést, ha rendszeresen fürdeted kutyádat. Ez segít kimosni az elhalt vagy sérült szőrszálakat, ezáltal így is kevesebb kerül a ház különböző pontjaira. A legtöbb kutya számára elegendő havonta egyszer fürödni. De a tavaszi-nyári időszakban, amikor a vedlés fokozódik a kéthetente fürdés is lehet célravezető.  Erre a célra remekül alkalmasak a természetes samponok vagy rövidszőr esetén a szappanok.


A Mancs Barf bolt kínálatában mindent megtaláltok, amivel a vedlési időszakot átvészelhetitek. Legyen szó fésűkről, étrend kiegészítőkről vagy samponról, esetleg rágcsálni valóról. Ezeket a termékeket online is megrendelhetitek, de akár személyesen is megvásárolhatjátok nálunk Dunaújvárosban a Vasmű út 69-ben. Ha személyesen tértek be hozzánk, akkor a vásárlás mellé rengeteg hasznos tippel és tanáccsal gazdagodhatok. Várunk titeket szeretettel!

Megjegyzések

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél