Van e olyan, hogy tavaszi és őszi Baby boom? II.

 

Mivel több olyan képzést elvégeztem, ami cicákkal kapcsolatos (dietetikus tanfolyamok, macska kozmetika szeminárium), ezért tudom, hogy a macskák ivarzása kicsit összetettebb, mint a kutyáké. A cicák 5-7 hónapos korban érik el azt az ivarérési periódust, amikor készek az első ivarzásra. Általában ősszel és tavasszal jön el ez az időszak, de az urbanizáció, a kinti-benti tartás ezt sok esetben felülírja. Az állatorvosok nem véletlenül javasolják 6 hónapos korban az ivartalanítást. Egy ivarérett cirmossal, legyen az nőstény vagy kandúr nem fenékig tejfel az élet. A nőstény cicák általában fél évesen elkezdenek tüzelni, ami először még talán annyira nem is zavaró. Általában 1 hét aktív időszakról van szó, amikor a cica folyamatosan nyávog és dörgölődzik mindenhez, nem nagyon eszik és alszik. Ha nem történik semmi, akkor is általában egy hét után vége. Az első cicás gazdik fellélegeznek, ez nem is volt annyira szörnyű, de 3 hét múlva újra kezdődik a pokol… Ha nem sikerül befedezni a cicát háromszor, négyszer megismétődik és az aktív időszak is hosszabbodhat. Általában a második alkalommal már a gazdi könyörög az állatorvosnak, hogy minél előbb csinálják meg a beavatkozást. 
A kandúr cicákkal kevesebb a gond, gondolhatnánk. Kb. 7 hónapos korig egy csoda kis földre szállt angyalkánk dorombol a kanapén, majd egyik napról a másikra a mi kedves kis bársonytalpú kiscicánk maga lesz az ördög. Amellett hogy ha nem tetszik neki valami, akkor visszaáll, neked fordul, még szökni is megpróbál folyamatosan. És ami még zavaróbb, hogy az almot tökéletesen használó kedvenced hirtelen mindenhova pisil, csak a kijelölt helyére nem. Mi meg leszidjuk, dorgáljuk, de ő nem tudja miért… Ugyanis a macska ösztönlény, ha nincs ivartalanítva ő ösztönből jelöli a territóriumát. Így az első cicás gazdik általában ilyenkor jutnak el az elhatározásig, hogy bizony annak az ivartalanításnak van létjogosultsága.

Én személy szerint - mint mindenki, aki felelős macskatartó - a benti tartás híve vagyok, mindegy hogy kertes ház, vagy panel lakásról van szó. Kezdő cicásként biztos hallhatod a nagy öregektől, hogy a macska szabad lélek, hogy nem lehet kordában tartani. 
De hidd el nekem, akinek van utcáról befogadott cicája is, hogy ha egy macska kiegyensúlyozott és megfelelően le tudja magát foglalni, akkor nem vágyik ő semerre. 
 

Mire figyeljünk mikor kiskutyát vagy kiscicát vásárolunk?

Először is a házi szaporulatokat cica fronton is kerüljük, ha nem fajtatiszta különleges kis bársonytalpúra vágyunk, akkor irány a helyi menhely, vagy pedig a civil állatvédő szervezetek. Egy kiscica megmentésével egy újabbnak lesz helye, míg a házi szaporulatból elhozott ingyen cicával csak azt támogatjuk, hogy minek ivartalanítatni, valaki úgyis elviszi a piciket. 
Persze tenyésztő és tenyésztő között is van különbség, mindig tájékozódj a fajtagondozó egyesületnél, hogy akit kinéztetek ő valóban az e akinek mondja magát.
Ha pedig mindegy a fajta, akkor irány a menhely, rengeteg boldogtalan szempár fogad majd ott, akik a világon a leghálásabbak lennének, ha beköltözhetnének a kanapétokra.

A továbbiakban arról beszélek, mire kell figyelnetek - főleg első gazdiknak - és mit kell beszereznetek mielőtt megérkezik az új családtag. Ez a bejegyzés két részes lesz, az első a kiskutya érkezését boncolgatja a második a kiscicáét.

Kiscicával bővül a család!


Keressünk jó cica tenyésztőt!

Sajnos a cicás világban is egyre több az átverés, jóhiszeműen elhoztok egy édes kiscicát egy viszonylag kulturált helyről és később kiderül, hogy a szeretett kis lélekkel több gond van, mint amire számítottak. A “tenyésztőt” pedig soha többet nem fogjátok megtalálni.
Na, de honnan tudhatod hogy jó tenyésztő a tenyésztő?
Nézd meg a macska állományt, ha nincs kandúrja a tenyészetnek akkor azt már illik óvatosan kezelni. A kutyás világgal ellentétben macskatenyésztés fronton nem divat a külső fedezés. Ennek roppant egyszerű oka van, a cicák lényegesen több betegséget kaphatnak el és egy behozott FELV vagy FIV esetleg herpesz fertőzéssel a tenyészet le is húzhatja a rolót.
Ha van kandúr is akkor valószínűleg jó helyen járunk. 
Két lehetőség van innentől kezdve, vagy 12 hetesen elhozni a kiscicát ivartalanítási kötelezettséggel és a törzskönyv nélkül, vagy a tenyésztő ezt a terhet leveszi rólatok és 12-13 hetesen a picik átesnek az ivartalanításon és csak a lábadozás után költözhetnek végleges otthonunkba.
A 12 hetesen elhozott kiscicákhoz a törzskönyvet általában azután adják oda, amikor az ivartalanítás megtörtént és ezt orvos által kiállított papírral tudod igazolni.
De hogyan költöznek, cica kezdőcsomag is van?
Igen, van. Egy kedves cica tenyésztő válaszolt a feltett kérdéseimre és elárulta, hogy egy kezdőcsomag mit tartalmaz.
Táp/nyes menü: Attól függően, hogy a tenyésztő mivel etet kb 1-1,5 hétre való eledelt biztosít a kiscica mellé. Ez lehet táp, de ha nyersen etet egyébként is és a leendő gazdik is partnerek ebben, akkor nyers menüt ad a pici mellé.
Játékok: egy cicás kezdőszett részét képezik a játékok is, labdák, egérkék, tollasbot és akár alagút is lehet benne.
Pléd: Az otthon szaga nem csak a kiskutyáknak fontos, egy gondos tenyésztő mindig biztosít olyan plédet, ami az alom szagát tartalmazza, ez menedékül szolgál a kiscicának és segít a stressz oldásában.
Szerződés: Ez nem csak a szerződést tartalmazza, a törzskönyvet, számlát és az egészségügyi garanciát is, emellett a szülők szűrési eredményeinek másolatát.

Annyi minden jár egy törzskönyves kiscicához, neked akkor mit kell otthonra beszerezni?

Kaparó

Ez egy fontos kellék, hogy biztonságban tudhasd a bútoraidat. Kaparófát/várat mindig a cica méreteihez kell választani, itt nem opció a jó az olcsó kategória. Mindig mérlegeld, hogy nem lesz örökre kiscica, tehát olyat kell választani, ami felnőtt korában is el fogja bírni.
Alom
Mivel a civil szervezetek és a tenyésztők is csak benti tartással adnak cicát, így nem opció, a majd kinn elvégzi a dolgát. Az alomtálca aranyszabálya, hogy mindig eggyel több kell, mint ahány cica van. Innentől már csak rajtad múlik neked melyik a szimpatikus, a nyitott, vagy a zárt. Ennél is jó előre mérlegelni, hogy mekkora lesz a cica. Ugyanis az S-es alomtálca egy maine coonnak valószínűleg már fél éves korában kicsi lesz.
Tál
Itt is ugyanaz a szabály, mint a kutyáknál, legalább a 4db, attól függ mivel etetünk. Ha csak táp, akkor 2 a víznek, 2 a tápnak. Ha nedves is, akkor +2db. Ha nyerses megint csak elég a 4db tál.
Játékok
A játékok azok a dolgok amikből sosem elég, ha örökbe fogadsz egyébként is kell, de egy kiscica hamar leamortizálja az összes tollasbotot, így jó ha van utánpótlás.
Hordozó
Ezt is cica méret szerint kell választani, a hordozó boxok tárháza határtalan. Általában az állatorvoshoz, illetve a kozmetikába hordod majd benne. Így olyan boxra van szükség, ami könnyen nyitható, de belülről a cica nem fogja tudni kinyitni.
Az hogy veszel e hámot, pórázt már egyéni döntés, ezek nem létszükségek, de ha érzel magadban elég kitartást ahhoz, hogy sétához szoktasd, akkor csak hajrá, viszont ha megszokja mindig menni kell. 


Oltási program

Minden kiscica életének fontos része az oltottság. Ez általában már nem a gazdi feladata, ő már egy kész oltási programmal rendelkező cicát visz haza, de ha mégsem, akkor nézzük meg, hogy a koruknak megfelelően milyen oltásokkal kell rendelkezniük.


9 hetes kor

kombinált oltás I.

12 hetes kor

kombinált oltás II.

14 hetes kor

veszettség elleni oltás

1 éves kor után

kombinált+veszettség elleni oltás ismétlés évente


Emellett, amivel még mindenkinek tisztában kell lennie, hogy 2-6 hetes korig a cicákat kéthetente, majd évente az ismétlő oltásokkor ajánlott széles hatásspektrumú féregtelenítő készítménnyel kezelni.

A külső élősködők elleni védelemre nem térnék ki, ez mindenkinek saját választás és mivel nincs két egyforma cica, így mindenki másra is esküszik. Kérdezd ki állatorvos véleményét, ismerősökét, ha írsz a dietetika facebook oldalára én is szívesen ajánlok termékeket, amikben hiszek és eldöntheted, ti mit próbáltok ki.Kozmetika kérdés

Kozmetikusként fontosnak érzem, hogy erre kitérjek. Sokan gondolják, hogy a macskáknak nincs szükségük kozmetikára. Pedig szőrzet típustól függetlenül minden cicának és gazdinak jobb a rendszeres kozmetika. A hosszú szőrű fajták rendszeres kozmetikázásánek hála nem filcesedik a bunda, a rövid szőrűeknél pedig ha rendszeresen ki van fésülve a felesleges szőr, akkor otthon annál kevesebbet kell összetakarítani.
Emellett ezek a kozmetikai látogatások szocializáció szempontjából is hasznosak.
15 hetes kortól már bármelyik vállalkozó kedvű kutyakozmetikus szívesen látja a kiscicákat beszoktatásra. 
Ezek mindig gazdi-cica programok, a kozmetikus maga és a cica testi épsége érdekében mindig kéri a gazdit, hogy maradjanak ott a kozmetikai kezelések alkalmával.
Cicát csak indokolt esetben fürdetünk!
Egy macskának semmi szüksége a fürdésre, hisz rendszeresen tisztítja a saját bundáját. De ha a cica valamibe belefekszik, vagy valamivel összekeni magát, akkor nyugodtan keresd meg a kozmetikust, aki segíteni fog a cica bundát kitisztítani. 


Megjegyzések

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél