Sz@r ügy... Tények a kutya ürülékről, amire oda kell figyelni

 

Ez a bejegyzés egy olyan témával foglalkozik, amelyre sokan nagyobb valószínűséggel kapják fel a fejüket: a kutyapiszokról. A legtöbb ember számára jogosan csak bosszantó akadály a járdán, de a gazdik számára a kaki a táplálék minőségéről és a kutya egészségi állapotáról ad információt. A kutya széklet állapota, alakja, színe, mennyisége, gyakorisága és parazita fertőzés lehetséges jelei – mindezek a jellemzők információval szolgálnak, és néha aggodalomra adnak okot. Mit jelent a fekete kaki? Mikor van hasmenés ? Ez a cikk mindent elmond, amit a kutyaürülékről tudni kell.

Széklet, mi is ez valójában?

A táplálék emészthetetlen összetevőit, amelyek a végbélen keresztül ürülnek ki a bélbaktériumokkal és az endogén anyagokkal, például a bélnyálkahártya sejtjeivel, az emésztőmirigyek váladékával vagy az erjedési és rothadási termékekkel, ürüléknek, bélsárnak vagy székletnek nevezzük.
A bélben lebomló epe pigmentek, a bilirubin és a biliverdin adják a széklet jellegzetes színét, míg az emberek által kellemetlennek tartott szagot rothadó gázok és fermentációs termékek, például a skatol és az indol okozzák. A takarmány összetételétől és az állat egészségi állapotától függően a szag is változhat. A szag intenzitása a víztartalom csökkenésével csökken.
A takarmány összetételétől függően a széklet eltérő összetételű. A BARF-nél például lényegesen magasabb a nyers zsírtartalom, mint a konzerv- vagy száraztápoknál, és szinte nincs is benne szénhidrát. A kutyapiszok pH -ja általában 6-7 között van.
érdekes tudni
Egy kutatásban* a farkasok ürülékét vizsgálták. Kiderült, hogy az állatok ürüléke 0,3% bogyókat, 1,9% fűféléket, 3,4% egyék összetevőket, pl. leveleket, ágakat és kavicsokat tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy a farkasoknak jóval több, mint 0,3%-ot kell elfogyasztania ezekből ahhoz, hogy 0,3%-ot kimutatódjon a székletben. Egyébként nem tudni, hogy a farkasok miért "önként" esznek meg növényeket és egyéb emészthetetlen dolgokat. Úgy gondolják, hogy ezek megszabadítják a beleket a parazitáktól és a szőrzettől, vagy hánytatóként szolgálnak.

A kutyaürülék számos baktériumot tartalmaz, köztük betegségeket okozó mikroorganizmusokat. Ezek mindig megtalálhatók az egészséges állatok székletében, mert a széklet összetételét is befolyásoló mikrobióm (bélflóra) mindig "jó" (szimbionták) és "rossz" (kórokozók) baktériumokból áll. Csak akkor, ha ezeknek a baktériumoknak az egyensúlya felborul (pl. antibiotikumos kezelés vagy a takarmány rossz összetétele miatt), akkor a kórokozók dominálnak, és az állat végül megbetegszik. Ebben az esetben szükség lehet a mikrobiom felépítésére bélbaktériumokkal vagy más megfelelő kezeléssel, amelyet egyeztetni kell az állatorvossal.

A székletben természetesen előforduló baktériumokon kívül olyan kórokozókat is tartalmazhat (baktériumok vagy paraziták, mint a giardia ), amelyek nem tartoznak oda. Ez gyakran olyan tünetekhez vezet, mint pl. hasmenés vagy férgek a székletben, ami végül kezelést igényel. Betegség gyanúja esetén székletmintát kell venni a megfelelő kezelés elvégzése érdekében. 

A székletürítés gyakorisága

A kutya székletének gyakorisága számos tényezőtől függ. A táplálék összetétele központi szerepet játszik. Minél jobb egy takarmányadag emészthetősége, annál kisebb mennyiségű ürülék várható, és annál ritkábban ürül ki a széklet. A nagy mennyiségű durva takarmány (pl. magas keményítő tartalmú) vagy emészthetetlen összetevők (pl. szőr, toll) növeli a széklet mennyiségét, és az élelmiszerek minősége is döntő. Az eredmény látványos: a széklet mennyisége megduplázódik, ha a takarmány anyag emészthetősége 92,5%-ról mindössze 85%-ra csökken. Ezért nem meglepő, hogy a barfos/preyes kutyák nem ürítenek olyan gyakran és általában minimális a széklet mennyisége. Hiszen a takarmányadagok nagyon könnyen emészthetők, mert nincs felesleges ballasztanyag a takarmányban.

Ha például egy száraz táppal etetett kutya napi háromszor kakil, a BARF-ra való átállás után előfordulhat, hogy csak naponta egyszer, de akár kétnaponta egyszer ürít. Nincs miért aggódni. Ha azonban a kutya három napig nem ürít, azonnal állatorvoshoz kell fordulni. Súlyos székrekedés vagy akár bélelzáródás is állhat a háttérben.

A kutyafajta és a méret is hatással van a székletürítés gyakoriságára: a nagytesű fajták gyakrabban ürítenek, mint a kistestű társaik.

Természetesen a táplálék mennyisége is közrejátszik. Vannak jó és rossz takarmány átalakítók, vagy nagyon mozgékony vagy kevésbé aktív állatok. Minél több táplálékot eszik az állat testsúlyához képest, annál több ürüléket fog kiüríteni.

Forma és konzisztencia

A széklet különböző kategóriákba sorolható. Megkülönböztetünk kialakult vagy formálatlan ürüléket, konzisztencia tekintetében pedig folyékony, lágy vagy kemény székletet. A következő áttekintés a különböző széklet formákat mutatja be a Bristol széklet forma skála alapján. A 3. és 4. típus ideálisnak tekinthető.


Hogyan szilárdítsuk meg a székletet?

A kutyaürülék állagát az etetés befolyásolhatja: a csontok, kis mennyiségű útifűmaghéj vagy a sokáig főzött sárgarépa vagy sütőtök megszilárdíthatják a kutya ürülékét. Az áfonya szintén hozzájárulhat a széklet szilárdságához, míg bizonyos más összetevők hajlamosak az ürülék lágyítására, például: a kötőszövetben gazdag belsőségek.
Mikor beszélhetünk hasmenésről?
Sok állattartó számára azonnal megszólal a vészharang, ha a kutya ürüléke nem a kívánt állagú (3-as vagy 4-es típus), de kissé folyékonyabb vagy pépesebb. De nem minden formálatlan és pépes széklet azonnal veszélyes. Hasmenésről csak akkor beszélünk, ha az állatnak naponta többször folyékony vagy vizes széklete van (7-es típus).

Szín

Az ürülék színe az elfogyasztott táplálékról vagy a kutya egészségi állapotáról is információt ad. A BARF sajátossága, hogy a szín változhat. A mindig egyforma színű ürülék általában csak a tápos állatokra jellemző. Mivel az étel befolyásolhatja a széklet színét, és a BARF nagyon változatos, ez a székletben is megmutatkozik. A következő áttekintés a széklet tipikus színeit és a színeződés lehetséges okait mutatja be.

Barna: a világos-sötétbarna színű normális


Vörös: A vörös ürülék nem mindig ad okot aggodalomra. Ez normális lehet cékla etetésekor (a vizelet is ilyenkor vörössé válhat). Ha máskor vöröses széklet fordul elő, állatorvoshoz kell fordulni.

Zöld: A kutyák több füvet vagy zöld leveles zöldséget fogyasztva is kiürítik a zöld ürüléket, illetve spirulina kúra esetén a zöldalga is méreg zöldre színezi a székletet. Ha egyik sem áll fenn, akkor egy állatorvosi kivizsgálás nem árt.

Fehér/csontos: normális, ha fokozott csontfelvételről van szó, de kerülni kell, ellenkező esetben ez epe problémákra utal.


Fekete/kátrányos: A lép vagy a vér fokozott bevitele esetén teljesen normális, hogy a kutya ürüléke feketének tűnik. Ellenkező esetben az elülső gyomor-bél traktus vérzésére utal. Ebben az esetben állatorvoshoz kell fordulni.

Szürke/zsíros: A szürke kutyaürülék rossz zsíremésztést, hasnyálmirigy-betegséget vagy epeproblémákat jelez. Célszerű ezeket a szerveket megvizsgáltatni.


Narancssárga/sárga: Normális, hogy a kutyapiszok narancssárgának vagy sárgának tűnnek, ha túl sok sárgarépát, édesburgonyát vagy sütőtököt eszik a kutya. Ellenkező esetben máj- vagy epehólyag-betegségekre utal. Ezt állatorvosnak kell ellenőriznie.

Fehér pöttyök/szálak: Fokozott kókuszreszelék bevitel esetén lehetséges, ellenkező esetben féregfertőzés jele, az állatot azonnal meg kell vizsgálni és a kezelést megkezdeni.


Piros csíkok: Vérzésre utaló jelek a bélben vagy a végbélnyílásban, azonnal állatorvoshoz kell fordulni


Nyálkahártyás bevonatú: Előfordulhat a BARF-ra való átállás során, vagy nagyon nehezen emészthető takarmány (pl. csont, fű) lenyelésekor, ellenkező esetben bélgyulladásra utaló jel, pl. Giardia fertőzés , ételallergia esetleg hasnyálmirigy-gyulladás miatt.

A kutyakaka is lehet sokszínű, és a kaka különböző szegmensei eltérő árnyalatúak. Ez jellemző a barfos kutyára, mert sokszor minden nap más és más az adag összetétele. Ha például a széklet egyes részei zöldesek, és előtte és utána ismét barna bélsár jelenik meg, az egy teljesen normális dolog és nem kell betegségre gondolni.
Ha egy állat tartósan olyan székletet választ ki, amely nem felel meg az 1-es színnek, konzultálni kell egy állatorvossal, vagy legalább az étrendet ellenőriztetni egy dietetikai konzultáció keretében.

Széklet evés

Van egy dolog, amit mi, emberek egyáltalán nem értünk: a kakit evés. A koprofágia ennek a viselkedésnek a szakkifejezése, amely meglehetősen jellemző a kutya fajra. Teljesen normális, hogy négylábú barátaink például lócitromot vagy juh ürüléket esznek. Amíg ez nem viszik túlzásba, addig ez tök normális. Ha azonban a kutya más kutyák ürülékét, a saját vagy macska ürülékét eszi meg, akkor az okot kell kideríteni. Ez általában annak a jele, hogy a kutya enzimeket „keres”. Ezek természetesen megtalálhatók a székletben, és azok az enzimek, amelyeket a növényevők a széklettel választanak ki, nem annyira értékesek a kutyák számára, mint azok, amelyek a húsevőktől származnak. Ezt megpróbálhatjuk probiotikummal, vagy külsőleg bevitt enzimekkel orvosolni, de ha hosszú távon fennáll a helyzet érdemes megnézetni a hasnyálmirigyét, hogy minden rendben van e vele.

Következtetés

A kutya ürüléke magyarázatot adhat az eledel emészthetőségéről, de az állat egészségéről is. Ha egy kutyát BARF-ra állítanak át, megváltozik az állat ürülékének színe, de a székletürítés gyakorisága is. Ha egy gazdi szokatlan változásokat észlel, konzultálnia kell egy állatorvossal.Megjegyzések

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél