A kutya ürüléket eszik

 

Bármennyire is undorítónak hangzik nekünk, embereknek, sok kutya, akárcsak farkas ősei, rendszeresen eszik más állatok ürülékéből. Az ürülék elfogyasztása, más néven koprofágia, akár betegség jele is lehet, vagy átmenetileg előfordulhat a BARF-ra való áttérés után.

Miért eszik a kutya kakit?

Alapvetően az ürülék evése a kutyáknál problémamentes jutalmazó viselkedés, amikor teljesen kiegyensúlyozott étrenddel rendelkező kedvencek a növényevők végtermékét kóstolgatják.  Például a lótrágya vagy a juh ürülék általában nem utal egészségügyi problémákra vagy tápanyaghiányra. Más a helyzet, ha a kutya húsevők ürülékét eszi, különösen, ha az a saját ürüléke. Ez egészségügyi problémára utalhat – de nem feltétlenül kell aggódni. Az is előfordulhat, hogy a széklet egyszerűen erős csalogató szagú, stb. De nézzük meg azt az esetet, amikor a kaki evés egészségügyi probléma jele lehet. A széklet többek között bélbaktériumokat, de enzimeket is tartalmaz. A tápanyag sűrűsége viszont alacsony, elvégre az emésztés végterméke. Tehát a kutyák ritkábban esznek kakit, mert tápanyag hiányosak. Valami mást „keresnek” a székletben.

Az enzimhiány oka

Kutyáknál megfigyelések szerint az ürülékevés az enzimatikus emésztés zavarára utalhat. A hasnyálmirigyből származó emésztőenzimek hiánya miatt a tápanyagok már nem hasznosulhatnak optimálisan. Ezt okozhatja például a hasnyálmirigy-elégtelensége vagy a kolecisztokinin hiánya… Előbbiben a hasnyálmirigy annyira károsodik, hogy a szerv már nem képes elegendő emésztőenzimet termelni. Ez utóbbi esetben a kolecisztokinin (CCK) hormon elégtelen mennyiségben szabadul fel. A CCK szabályozza az enzimek felszabadulását a hasnyálmirigyből, jelzést adva annak, hogy több enzimet termeljen. Elegendő CCK nélkül nem jut el elegendő emésztőenzim a vékonybélbe. A hasnyálmirigy kis mennyiségű enzimet kezd felszabadítani. Ez a kis mennyiségű enzim a fehérje- és zsíremésztés melléktermékeinek képződéséhez vezet a vékonybélben. A CKK-nak ennek hatására kellene felszabadulnia, de ha nem szabadul fel, akkor a hasnyálmirigy nem kap jelet, és nem termel plusz emésztőenzimeket. Ez ördögi kört hoz létre.

problémák a bélflórával

Hasonló probléma léphet fel dysbiosis (a „bélflóra” elmozdulása) esetén. A bélbaktériumok támogatják az emésztést, főleg a vastagbélben lebontó bakteriális enzimek felszabadításával.  A bélflóra hibás kolonizációja esetén ez a feladat már nem teljesíthető maradéktalanul. A koprofágia ebben az esetben egyfajta zoofarmakognózia, azaz öngyógyítás. A kutya aktívan keresi az enzimeket és/vagy baktériumokat, melyet az ürülékben talál meg, ezért feleszi azt. Ezért különösen a húsevők ürülékének elfogyasztása jelzi, hogy probléma lehet a bélflórával - mivel a kutya- vagy macskaürülékben vannak olyan enzimek és baktériumok, amelyek alkalmasabbak a húsevők számára.

A széklet fogyasztás egyéb okai

A koprofágiának más okai is vannak. A problémamentes jutalmazó viselkedés mellet z unalom vagy a stressz (különösen több kutya tartása esetén a rangsorolási problémákkal összefüggésben) vezethet ürülék elfogyasztásához, de bélparazita fertőzés is. Utóbbi esetben valóban alultápláltságról lehet szó, mivel a paraziták vagy károsítják a bélfalat, így a tápanyag felszívódása korlátozódik, vagy maguk fogyasztják el a meglévő tápanyagokat.

Mit tehetsz ellene?

Ha a kutya unalmából vagy stresszből ürüléket eszik, akkor az okot orvosolni kell – itt a viselkedési tréningen van a hangsúly. Ha parazitafertőzés az oka, akkor azt kezelni kell. Enzimhiány vagy bélflóra-problémák esetén a székletevés általában emésztőenzimek és/vagy probiotikumok adásával megállítható. 
Mind a CCK-hiány, mind a mikrobiom összetételének megváltozása a BARF-ra való átállás eredménye is lehet . Előfordul, hogy a teljesen eltérő takarmány-összetételhez való alkalmazkodás sokáig tart. Ha a nyers étrendre való áttéréskor fordul elő először a széklet evés, fontolóra kell venni az enzimek és/vagy probiotikumok alkalmazását.

Veszélyes a kaki evés?

A kutya vagy macska ürülékének felevése bizonyos bélparazitákkal való fertőzés kockázatával járnak. Bár a növényevők ürüléke is tartalmazhat parazitákat, a kutyák általában nem megfelelő gazda szervezetek számukra, így nem történik fertőzés. A higiénés szempontokat ilyenkor inkább a családban élő kisgyerekekkel kapcsolatban kell figyelembe venni (pl. az arcot nyalogató kutya).

Megjegyzések

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél