Miért eszik a kutya füvet? Van e miért aggódni?

 

Lehetséges, hogy kutyádat láttad már füvet majszolgatni. Hidd el, nem vagy egyedül ezzel a problémával. 

Sőt abban is biztos vagyok, hogy az is feltűnt, hogy a zöld növényi részek bizony ott kandikálnak a kakiban, esetleg fehér habos hányás formájában köszönnek vissza.

Nem érted, hogy ha nem tudja megemészteni, akkor miért eszi?

Erről szeretnék ma beszélni…

Él a köztudatban egy olyan, mondjuk hogy városi legenda, hogy az a kutya eszik füvet, aki elcsapta a gyomrát és ezzel akarja meghánytatni magát. Ezt a mítoszt nagyon gyorsan szeretném cáfolni. Bár a világ legértelmesebb kutyája mindenkinek a sajátja, most fel kell rántanom a leplet a szeretett kedvencről, biztos valóban okos és értelmes, de nem ennyire. Tudományosan bizonyított, hogy nem így gondolkodnak, nem jut eszükbe, hogy ha rosszul vannak a hánytatás segíthet. A füvet evő gazdik kb. 10%-a számol be arról, hogy a kutya valóban rosszul érezte magát fű evés előtt és csak a kutyák 25%-a hányta vissza valóban a megevett növényeket.

De akkor miért eszik? Milyen okok állhatnak e mögött a viselkedés mögött? Kell e aggódni?


1. A kutyának klorofillra van szüksége

A klorofill egy zöld pigment, amely növényekben és algákban található. Szerkezete sokban hasonlít a kutya hemoglobinjára, amely a vörösvérsejtjeinek fontos része. A hemoglobin szállítja az oxigént az egész szervezetben.

Tehát amikor kutyája klorofillt eszik, segít a vörösvértestek pótlásában.

A klorofill is…

 • Megvédi a sejteket a károsodástól és a ráktól
 • Küzd a fertőzésekkel
 • Gyógyítja a sebeket
 • Építi az immunrendszert
 • Lebontja a kalcium-oxalát köveket a hólyagjában
 • Gyógyítja az emésztőrendszert (erről a következőkben fogok beszélni)

A kutya, mivel nem tud beszélni, ezért zöld klorofillban gazdag zöldséget sem tud magának választani. Ezért abból dolgozik, ami van és bár a fű nehezen emészthető, de kéznél van, könnyű hozzáférni. 

Viszont tudunk segíteni neki, hogy megfelelő mennyiségű zöld pigmentet vigyen be a szervezetébe, csak olyan zöldséget, vagy kiegészítőt kell beépíteni az étrendbe, ami ezt biztosítja, például:

 • Káposzta
 • Brokkoli
 • Petrezselyem
 • Spenót
 • Spirulina alga

A káposztát érdemes fermentálni, vagy megfőzni, mert egyébként erősen puffaszt. A brokkoli is gázképző a főzés nála is ajánlott. Egyébként érdemes mindig minden zöldséget reszelni, vagy turmixoni, hogy a kutya emésztőrendszere könnyebben boldoguljon vele.


2. Kutya emésztési zavarok

Mivel a fű emészthetetlen a kutyáknak, ezért gyakran fehér habos formában visszahányják.

Bár írtam, hogy nem annyira okosak, hogy direktbe hánytassák magukat, de ha a kutya rossz közérzetű, morog a hasa akkor ösztönből rágcsál, nem feltétlenül füvet, de sok esetben ez a kézenfekvő. Vannak kutyák, akik a fű mellett apró kavicsokat is elfogyasztanak, amiket utána szintén visszaöklendeznek, remélve hogy enyhíti panaszaikat.

Viszont, ha ez rendszeressé válik és a kutya különböző tüneteket produkál, például:

 • Nyeldekel
 • Nyalja a száját
 • Levert
 • Nyáladzik

Akkor érdemes állatorvoshoz fordulni, hisz akár reflux is állhat a fű evés és folyamatos hányás hátterében.


3. A kutyák számára a fűevés teljesen természetes dolog

Ha a kutya borzasztó jól érzi magát a bőrében, beépítettünk az étrendbe különböző klorofill kiegészítőket és még mindig úgy fut a füves rétre legelni, mint a tehén, aki egy hete nem volt kihajtva, akkor simán lehet, hogy egyszerűen szereti a friss hajtások ízét.

Ez egyébként teljesen normális viselkedés, a farkasoknál és a prérifarkasoknál is megfigyelhető.

Viszont is most jöjjön egy kis figyelmeztetés!

Mindig csak olyan helyen engedjük a kutyát legelni, ahol tudjuk, hogy a fű nincs permetezve, vagy vegyszerekkel kezelve.

Sokan számolnak be arról, hogy a kutya a fű evés után betegszik le. Nem, nem a fű a probléma ilyenkor, hanem a vegyszerek, amik rá jutottak és a kutya elrágcsálta a fűvel együtt. 

Tehát ha a kutya szereti a füvet, akkor ne dorgáljuk, ez egy természetes dolog. Helyette menjünk vele kirándulni és keressünk olyan mezőket, amik messze vannak az ország úttól és autóval nem nagyon megközelíthetőek, ott aztán legelhet kedvére amennyit csak szeretne.

Megjegyzések

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél