Tévhitek a nyers etetésről

Mivel a nyers étrend - legyen szó BARF-ról vagy Prey modellről - egyre népszerűbbé válik, így egyre több információ fellelhető a világhálón róluk, ám ezek nem minden esetben tükrözik a valóságot. A nyers étrendekhez kapcsolódó tévhitek sok esetben online fórumokból (facebook csoportokból), táp gyártóktól vagy akár állatorvosoktól is indulhatnak. És nem csak a nyersetetés ellenesek járulnak hozzá ezen téves mítoszok terjedéséhez, vannak olyan tévképzetek, amiket azok teljesztenek, akik népszerűsíteni akarják ezt az életformát, hogy a gazdikat megnyugtassák és könnyebben rávegyék a váltásra. A téves információk terjesztése azonban senkinek sem jó, és csak arra szolgál, hogy hosszú távon hozzájáruljon a nyers étrend rossz hírnevéhez. 

Én nem szeretnék senkit hamis tévképzetekbe ringatni, úgyhogy rántsuk le a leplet a tévhitekről.

A nyers etetés mindenre gyógyír

Ezt a tévhitet első sorban az online fórumoknak és a Facebook-csoportoknak köszönhetjük, mára olyan méretet öltött ez az állítás, hogy vannak kisállat-dietetikusok, akik szintén ezt vallják. Sokan azt állítják, hogy a nyers étrend meggyógyítja és/vagy megakadályozza a betegségek legtöbbjét, ha nem az összeset. Azt nem tagadhatom, hogy segíthet számos olyan kérdésben, mint például az ételallergia, az ismétlődő gombás fertőzések, a száraz bőr, vagy a fogkő és a rossz lehelet, mivel viszonylag kevés összetevőt tartalmaz, amire a kutya szervezete reagálhat. A gazdik pedig sokkal könnyebben kontrollálhatják, ha valami allergiás reakciót vált ki.

A legvadabb állítás, hogy a nyers étrenddel elkerülhetők a kullancsok és a bolhák, illetve a nyers hússal etetett kutyák nem lehetnek szívférgesek, immunisak a fertőzésekre, és még azt is állítják páran, hogy a nyers eledelen tartott kutyák kevésbé sérülékenyek fizikailag. Ezek az állítások merőben elrugaszkodnak a realitás talajáról. Nem létezik olyan étrend, ami kvázi terminátort varázsol a kutyákból.

Bár a nyers étrend minden bizonnyal javíthatja a kutya egészségét, de nem szabad úgy gondolni rá, mint egy gyógymódra. Semmilyen étkezési irányzat sem helyettesítheti az állatorvosi kezelést. A nyers étrend nem teszi a kutyát legyőzhetetlenné, és nem garantálja, hogy gyógymód lesz már meglévő egészségügyi problémákat. A nyers étrenden tartott kutyáknak sem árt évente egészségügyi felmérés, ahogy tápos társaiknak sem.

A nyers étrend olcsóbb és könnyebb, mint a táp

Úgy tűnik, hogy a nyers étrendet népszerűsítők kezdték azt terjeszteni, hogy a nyers táplálás sokkal olcsóbb és ugyan olyan egyszerű, mintha táppal etetnél. Ez azonban nem igaz mindenki számára. Lehet a nyers etetés könnyű és kényelmes, viszont akkor nem lesz olcsóbb, mint mikor táppal etettük a kutyát. Csak abban az esetben jöhetünk ki olcsóbban, ha saját magunk állítjuk össze a kedvencünk menüjét, viszont az már nem lesz annyira egyszerű.

Vannak olyanok, akik tényleg rendkívül olcsón képesek megoldani kutyájuk nyers etetését. De náluk érdemes megemlíteni, hogy ezek az emberek egyéb pénzt is fektettek bele, hisz nagyobb fagyaszót vásároltak, hogy nagy tételben vásárolhassanak húst. Persze a nyersanyagok ára attól is függ, hol élünk és hol vásárolunk. Vannak olyan szerencsések, akik találnak a közelben olyan hentest, vadászt, húsfeldolgozót, akiktől szinte fillérekért hozzájuthat nyesedékekhez.

Az, hogy a nyers étrend könnyebb, mint a táppal etetés, az minden bizonnyal hazugság, legalábbis maximum részigazság lehet. Az egyetlen erőfeszítés a táppal való táplálásban a megvásárlás, illetve a kiadagolás.


Viszont, ha saját magad állítod össze kedvenced eledelét, akkor pontosan tudni fogod mit fogyaszt a kutyád. Igen, a havi adag megvásárlása és kiporciózása időigényes lehet. Elég helyet kell neki biztosítani a fagyasztóban. De a nyers étrendben nem csak a vásárlás, illetve a porciózás időigényes, hanem az egyensúly megtalálása is sok időbe telik. Nem minden kutya emésztése zajlik papírforma szerint, minden kutyának mások az igényei, így bizony időbe telik, míg megtaláljuk a kutya számára megfelelő arányokat a táplálásban. Azok az emberek, akik elhiszik, hogy könnyebb és olcsóbb így etetni, azok nagy része vissza fog térni a tápos etetéshez, amint rádöbben, hogy ez az etetés mégsem olyan egyszerű, mint ahogy ő gondolta.

Sokan rámutatnak, hogy az állatorvosi számlák csökkentését is figyelembe kell venni a nyers étrend költségeibe. Azonban a nyers étrenden tartok kutyákat is érdemes évente általános állatorvosi vizsgálatnak alá vetni teljes körű laborral, hogy megbizonyosodjunk róla, hogy semmi sem hiányzik kedvencünk táplálékából.

Túl nehéz összeállítani a nyers étrendet

Lehet, hogy néhányan úgy gondolják, hogy a nyers etetés igazából olyan, mint egy plusz részmunkaidős állás. Ez nem teljesen igaz. Idővel és rutinnal a porciózás könnyebbé és kényelmesebbé válhat.

Először is vannak forgalomban lévő komplett nyers menük is, amik kényelmesek és könnyen adagolhatók. Nem kell számolni, nem kell utánajárni, hogy az étrend arányai helyesek legyenek – csak vásárolni, kibontani és felszolgálni. A kereskedelmi forgalomban lévő kész menük hátránya, hogy drágák.

A házi készítésű étrend esetében szükségünk van némi többletmunkára. De ha előre tervezel nem lesz annyira kilátástalan, mint elsőre gondolnád. Bár a szabadnapok általában porciózással fognak telni, de ha a napi adagokat egyenként visszafagyasztod dobozban, vagy zacskóban, utána már csak felolvasztanod kell és felszolgálni kedvencednek. Ez természetesen addig tart, míg el nem fogy az előre kiadagolt kaja, majd kezdheted előről. Csak azt kell eldöntened, hogy megéri e számodra a befektetett idő és energia, hogy kedvencednek kiegyensúlyozott táplálékot állíts össze, amely nagy valószínűséggel olcsóbb is lesz, mintha jó minőségű táppal etetnél.

De vannak olyanok is, akik először a kész menükkel találkoznak, elkezdenek vele etetni, majd utána járnak a dolgoknak, és végül saját menüket állítanak össze kedvenceiknek.

A csont veszélyes

Az egyik leggyakoribb reakció az állatorvosoktól, ha azt mondod nyers hússal és csonttal eteted a kedvencedet, hogy a kutya egészségét veszélyezteted. Mindaddig, amíg megfelelő mennyiségű és a kutya méreteihez képest megfelelő nagyságú húsos csontot etetünk a kutyával, addig ez nem okozhat problémát. És a hangsúly a húsoson van, tisztított csontot nyersen sem etetünk.

A nyers csontok nem hasadnak, csak a főtt csont. Viszont a prédaállat tartó, támasztó csontjait nyersen sem etetjük, mivel ezek akár fogrepedéshez is vezethetnek a kutyáknál. De a megfelelő nyers húsos csontok, mint például a csirkenyak vagy a szárnyvég nem repeszthetik meg a kutya fogait.

Bár a nyers húsos csont jót tesz a kutyák fogainak és ínyének, valamint az étrend első számú kálcium forrása, ha mégis aggódsz a csontok miatt nem feltétlenül kell részese lenni e az étrendnek, mindaddig, míg helyettesíted megfelelő kiegészítővel. A csontokat helyettesítheted darált csontos hússal, vagy megfelelő mennyiségű csontliszttel, esetleg tojáshéj porral.

A nyers koszttól a kutya szalmonellás és férges lesz

Igen, természetesen a nyers hús valóban tartalmazhat parazitákat, főleg a vadak és a halak. De egy rendszeresen féreghajtott kutyánál ez nem jelent problémát, illetve a férgek a fagyasztás alatt elpusztulnak, ezért kell a vadhúst és a halakat fogyasztás előtt 2 hétig fagyasztani. Viszont az emberi fogyasztásra szánt húsok, nem tartalmazhatnak parazitákat.

Egy egészséges kutyának a szalmonella meg sem kottyan, míg mi emberek akár hetekig rosszul lehetünk, a kutya meg sem érzi, hogy bármi is történt volna vele.

Gyakran mondják azt is, hogy a nyers kosztos kutyák gazdáik is szalmonellásak lehetnek. Igen, ez lehetséges. Mindazonáltal, addig nincs félni valónk, míg betartjuk a hús kezelésével járó alap higiéniai eljárásokat, porciózás előtt és után is fertőtlenítsük a pultot és a kutyának mindenképp tartsunk fenn külön vágódeszkát. Emellett rendszeresen fertőtlenítsük a kutya helyét, ahol eszik és minden étkezés után mossuk el a tálját, hogy a kórokozók ne tudjanak elszaporodni rajta.

Csak egy „helyes” módja van a nyers etetésnek

A kiegyensúlyozott nyers étrendben sok lehetőség áll rendelkezésre, és nincs egy konkrét „helyes” vagy „rossz” út. Sokan állítják, hogy az általuk használt módszer a legjobb minden kutya számára, de az tény, hogy nem minden kutya egyforma – minden kutyának eltérőek az igényei, vannak olyanok, akik nem igénylik a zöldséget (prey vagy prédás táplálás) és vannak olyanok, akiknek szükségük van az emésztésnél a zöldségre is.

Az egyetlen mód, hogy helytelenül alkalmazzuk a nyers etetést, ha kiegyensúlyozatlanul állítjuk össze kutyánk étrendjét. A nem kiegyensúlyozott étrend súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, sőt végzetes is lehet. Hihetetlenül fontos, hogy mindent megtegyünk, hogy biztosítsuk kutyánk számára a kiegyensúlyozott étrendet.

A kiegyensúlyozott étrend, csak hús, csont és belsőség

Bár igaz, hogy a hús, a csont és a belsőség kiegyensúlyozott étrend lehet, de mindig figyelni kell a megfelelő arányokra, ha ezek elcsúsznak, akkor már nem beszélhetünk teljes étrendről, sőt ebből még később komoly problémák is alakulhatnak ki. A hús, a csont és a belsőség a zsákmány modell gerincét képezik, de nem egyetlen állatból válogatjuk össze. 

A kiegyensúlyozott táplálás a lehető legtöbb tápanyag bevitelt célozza meg. A vörös húsok nagyon fontosak, és ideális esetben az étrend nagy részét képezik. Az abszolút minimumnak a 3-4 különböző fehérjeforrást tartalmazó étrendnek kell lennie. A hal vagy a halolaj is fontos, hogy egyensúlyba hozza az alacsony omega-3 szintet a nyers húsokban. A csirkének a legmagasabb az omega-6 tartalma nyers formában, ám huzamosabb ideig kizárólag csirkével etetni akár hiánybetegségekhez is vezethet. Érdemes hetente 3x-4x vörös húst is adni, valamint egy halnapot tartani.


Megjegyzések

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél