Csontkocsonya

 

A csontkocsonya kollagénben, aminosavakban és más hasznos ásványi anyagokban gazdag, amelyeket a párolási folyamat során a porcból nyerünk ki.

Segíti az emésztést, támogatja az ízületeket, növeli a bőr rugalmasságát, segít semlegesíteni a májban lévő méreganyagokat és biztonságosan kiüríteni a szervezetből, valamint kiváló immunerősítő.

Hozzávalók:

🐾 Csontok (velőscsont, csirkeláb, kacsaláb a legcélszerűbb)

🐾 Forrásban lévő víz

🐾 2 evőkanál almaecet

🐾 Zöldségek, fűszernövények (opcionális, a Mancs Barf Bolt facebook csoportjában találtok listát, mik adhatók) 

Elkészítés:

A csontokat (illetve a zöldségeket, fűszernövényeket) bele helyezzük egy fazékba, majd addig töltjük forró vízzel, míg teljesen ellepi a csontokat. Ezután hozzá adjuk a 2 evőkanál almaecetet. Lassú tűzön 8-12, vagy akár 24 órán keresztül is főzzük, hogy a kollagén megfelelően kioldódjon belőle. Akkor van kész, ha lehűtve kocsonya állagúvá válik. A legtöbb csont alkalmas a kocsonya főzésre, de kiemelkedő a lábak kollagéntartalma, így célszerű abból főzni.

Ha kész kiadadolhatjuk szilikon jégkockatartóba (én direkt erre a célra rendeltem aliról mancs, illetve csont alakű formákat, de ez pusztán csak ízlés kérdés, kedvenced a hagyományos jégkocka alakűt is szívesen fogyasztja majd), illetve műanyag dobozokba. A hűtőben kb. egy hétig áll ell, így ott ennél többet ne nagyon tároljunk, a többi nyugodtan fagyasztható. 

Felolvasztás után engedhet levet, nem feltétlenűl marad meg a kocsonyás állag, de a beltartalma nem változik, így nyugodtan adható.

A napi adag 1 evőkanál/10 ttkg

Viszont hasmenésre hajlamos kedvenceknél fokozatosan vezessük be, mert könnyen járhatunk vele úgy mint a belsőségekkel, a hirtelen sok hasmenést okozhat.

 

Megjegyzések

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél