Mi az a Prey modell?

 

A háziasítás előtt a kutyáknak maguknak kellett gondoskodniuk a táplálék szerzésről. Nem voltak ínyenc vacsorák és időben felszolgált ételek - a kutyának azt kellett ennie, amit elejtett. A Prey modell egy olyan étrend, ami a zsákmányállaton alapul. Önmagában és kiegészítés nélkül a prédás étrend biológiailag megfelelő, teljes étrendet biztosít a kutyának.

Noha nem megyünk bele a véres részletekbe, de azért azzal mindenki tisztában van, hogy a vadon élő kutyafélék nem kockázzás fel, vagy darálják le a nyers táplálékot, mint mi kedvenceinknek. A vad kutyák számára a táplálékszerzés azt jelenti, hogy bármit megesznek, amit lehet - legyen az szőr, tollak és csontok. A prey visszatér a gyökerekhez, azáltal, hogy az étrend izom húsból, csontokból és szervekből áll. Emellett szőrös részekkel is kiegészíthető az eledel a megfelelő rostbevitel érdekében.

Mik a Prey modell előnyei a kutyák számára?

A prédás étrend arányai biztosítják a kutya számára a kulcsfontosságú tápanyagokat. Több energiát és vitalitást biztosít az étrend. 

A nyers hús, csont és bőr rágása serkenti a kutya ősi ösztöneit, emellett edzésben tartja az állkapcsot és tisztítja a fogakat. A természetes ösztönök fontosak a kutya jóléte szempontjából, ezeket nem szabad elnyomni. Egy természetközeli étrend segíthet elnyom a pusztítás iránti vágyat, hisz a rágás által nem érez késztetést a különböző használati tárgyak rongálására. 

Egy kedvetlen, rossz evő kutya számára a prey modell hatalmas változást hozhat. De ha kedvenced közérzetet rossz és nem szívesen vesz magához táplálékot vagy folyadékot, első körben mindig az állatorvos véleményét kérd ki.

Hogyan épül fel a Prey modell?

A Prey egyik előnye, hogy végtelenül egyszerű és nagy előkészülést sem igényel. A javasolt etetési arányok 80/10/10. Ez 80% izom húst, 10% belsőséget (ideális esetben 5% májat és 5% egyéb belsőségeket) és 10% nyers csontot jelent. Bár az adagok kimérése bonyolultnak tűnhet, valójában végtelenül egyszerű.

A Prey modell nem igényel zöldségeket, gyümölcsöket vagy étrend kiegészítőket. 

Ennek az etetési irányzatnak két változata van, a klasszikus prey, vagyis egész prédás etetés. Ilyenkor a kutya test méreteinek megfelelő zsákmányt választunk, melyet egészben, zsigereivel együtt kínáljuk fel étkezésre. 

Illetve létezik a Franken prey, ami sok szempontból hasonlít a BARF-ra. Ennél az etetésnél használjuk a már előbb említett 80/10/10 arányokat. Ugyanis a Franken prey lényege, hogy lemodellezzük a prédás etetést, ám egy étrend nem feltétlenül egy féle állatból használ fel alkotó elemeket. Tehát így lehet, hogy egy kisméretű kutya is ehet marhát különösebb gond nélkül, ha a csontos elemeket kicseréljük csirkére vagy nyúlra.

Hozzá lehet e adni zöldségeket a zsákmányos diétához?

A Prey étrend lényege, hogy semmit nem adunk hozzá pluszban a prédához. A zöldségek sem kivételek ez alól. A kutya maximum a gyomor és béltartalom révén jutnak növényi összetevőhöz a prédás étrendben. A Franken prey étrendhez is maximum a zöldpacal adható hozzá, mint rostforrás.

Mi a helyzet az étrend kiegészítőkkel?

Egy megfelelő étrend mellé nem szükségesek plusz kiegészítők. Ha a kutya nem küzd semmilyen egészségügyi problémával és heti egyszer halat is fogyaszt, akkor semmire nincs pluszban szüksége, csak a friss nyers eledelre.


Megjegyzések

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél