Főzés a kutyának

A kutya táplálása trükkös lehet, különösen ha otthon szeretnénk neki főzni. Vajon mik azok a dolgok, amiket biztonságosan ehet a kutya? Hogyan hozhatunk létre kiegyensúlyozott kutya eledelt? Sok kérdésre igyekszem válaszolni. 

Jobb az otthon készített eledel?

Sokan állítják, hogy egy tápnál jobb az otthon főzött eledel. Ennek semmilyen tudományos alátámasztása nincs. Viszont valóban vannak előnyei.

Az otthon készített étellel könnyebb kontrollálni az étrendet, hisz pontosan tisztában vagyunk vele mit eszik a kedvencünk, hisz mi készítjük neki. Emellett változatos is, ez egy magas minőségű tápról sem mondható el. Egy kiegyensúlyozott főtt étrend miatt biztosan nem alakulnak ki hiánybetegségek, így emiatt sem kell aggódni.

Gyakori hibák a főzéssel kapcsolatban

Nem megfelelő források

Sok esetben az interneten terjengő receptek nem megfelelőek, akár veszélyesek is lehetnek kedvenceink számára. 

Egy részük hiány betegséghez vezethet, míg más receptek bizonyos dolgok felhalmozódásához. 

Mindig igyekezz több forrást összevetni és állatorvos, vagy dietetikus segítségét kérni, ha nem vagy biztos a dolgodban.

Nem kiegyensúlyozott ételek

Ha nem kiegyensúlyozott, személyre szabott ételt készítesz kedvencednek, az nem várt költségekhez vezethet. A táplálék hiány (vagy túltáplálás) komoly egészségügyi problémákat okozhat.

A kutyák által igényel ~40 esszenciális tápanyag mind más szerepet tölt be a szervezetben. Ha nem megfelelő koncentrációban jutnak be az többet árt, mint használ. 

Nem biztonságok/egészségtelen összetevők használata

Amikor ételt készítesz kedvencednek mindig tarts szem előtt a problémás tényezőket. A csokoládé, az édesítők, mint például a xilit, az avokádó, a szőlő, a mazsola vagy a hagymafélék kerülendők, mert súlyos problémákat okozhatnak.

A fenti lista nem teljes, így érdemes mindig ügyelni arra, mik azok az élelmiszerek, amik biztonságosan adhatók kedvenceinknek.

Homályosan fogalmazó receptek

Sok esetben az alapreceptek nem fogalmaznak egyértelműen az összetevők mennyiségével kapcsolatban. Ha valamiben nem vagy biztos soha ne saját megérzésre hagyatkozva állj neki, mindig kérj tanácsot állatorvostól, vagy dietetikustól.

Az étrendváltozás hatásainak megértése

Ideális esetben ha egyéni étrendet állítasz össze kedvencednek, akkor az egy kisállat dietetikus segítségével teszed. Az étrend kialakításánál figyelembe kell venni a kutya súlyát, egészségi állapotát és étkezési szokásait. Annak érdekében, hogy megbizonyosodj afelől, hogy a bevezetett táplálék a kívánt hatást fejti ki, érdemes figyelemmel követni kedvenced egészségi állapotát és az idő múlásával bekövetkezett változásokat.


Megjegyzések

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél